WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
 [1]   [2]   [3] 

Ga naar: "Wie is de slimste?"

panda: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 6:19 pm)

Terwijl vrouwen denken dat zij slimmer zijn dan mannen (http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/12571239/__We_zijn_slimmer_dan_mannen__.html), bakken vrouwen er aan de wiskundetop er nog steeds niets van terwijl het daar echt om pure intelligentie draait:
http://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2012

Beide berichten spreken elkaar natuurlijk niet tegen: iedereen met een bovengemiddeld IQ ziet dat meteen! Immers, waarschijnlijk is het zo dat de variatie bij mannen groter is: vrouwen vormen meer een homogene, gedisciplineerde groep terwijl mannen de neiging hebben af te wijken, maf te zijn en hun eigen gang te gaan. Enerzijds betekent dit dat meer jongens niets opsteken op school, hun hersenen aan gort drinken en blowen, met hun kop alsmaar tegen de muur slaan, op school uitvallen en daardoor laag op IQ scoren (waardoor vrouwen gemiddeld hoger scoren op IQ want vrouwen zijn altijd 'verstandig'). Anderzijds zijn het ook bijna altijd de jongens die excelleren, die geobsedeerd kunnen raken door een intellectuele uitdaging, die buiten de gebaande paden treden en zo problemen creatiever kunnen aanpakken.

Hoe dan ook, de NRC feliciteerde trots twee Nederlandse jongens die een gouden medaille haalden op de Internationale Wiskunde Olympiade (http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/15/goed-in-wiskunde-wat-is-dan-het-antwoord-op-deze-sommen/). En dat is natuurlijk een fantastische prestatie. Terwijl iedereen naar stomme wielrenners zit te kijken en straks naar de Olympische Spelen, waarbij mensen fysieke krachtsinspanningen leveren waarin andere dieren veel beter zijn, is er schrijnend weinig aandacht voor de intelligentie-olympiade waarbij mensen excelleren in dat datgene waarin de mens sowieso excelleert: denken. Maar een gouden medaille op deze boeiende wiskunde-olympiade betekent niet dat je de beste bent: zoals in de eerder gegeven link te zien is, staan de twee Nederlandse jongens op nummer 28. Blijkbaar waren met name opgaven 3 en 6 erg moeilijk, want onder meer de twee Nederlanders wisten daar niets zinnigs over op te schrijven. Toch had de nr. 1 van 2012, Jeck Lim uit Singapore, geen moeite met deze twee opgaven.

Wat natuurlijk ook enorm opvalt is dat vrijwel alleen Oost-Aziaten (inclusief de kinderen van Aziatische immigranten) in de top staan. En de enkeling die geen 'Chinese' naam heeft komt uit de VS of uit Rusland c.q. Oost-Europa. Ook Iran scoort opvallend goed. Maar waar 100 jaar geleden Duitsland en Frankrijk de beste wetenschappers en wiskundigen voortbrachten, is West-Europa nagenoeg geheel verdwenen uit de lijst: de prestatie van de twee Nederlandse jongens is vooral dat zij erg hoog zijn geëindigd voor een west-Europeaan. Zij hebben de eer van west-Europa nog een beetje weten te redden, terwijl dat werelddeel gepasseerd wordt door bijna alle andere werelddelen (met uitzondering van Afrika die het helemaal beroerd doet). Hier is het landenoverzicht:
http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2012

Zou deze lijst iets zeggen over het nieuwe machtsevenwicht in de wereld (of van de toekomst)? Of is het toeval dat de landen die steeds meer de wereldpolitiek domineren - China, de VS, Rusland en Iran - ook de beste wiskunde-talenten voortbrengen? En hoe is dan de correlatie? Geven landen die een gooi doen naar de wereldmacht meer geld uit aan goed onderwijs en/of stimuleren zij in grotere mate talenten?

guus kuhne: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 6:26 pm)

Zou het kunnen dat wij, de west-europese mens, gedacht hebben dat wij het monopolie hadden op die kennis en vaardigheden en al die andere landen zacht gezegd een beetje onderschat hebben ? En wij daar nu achter komen?

panda: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 6:44 pm)


Zou het kunnen dat wij, de west-europese mens, gedacht hebben dat wij het monopolie hadden op die kennis en vaardigheden en al die andere landen zacht gezegd een beetje onderschat hebben ? En wij daar nu achter komen?


Ik heb geen idee welke west-Europese mens dat na 1945 nog gedacht heeft. Trouwens, kijk jij elke zondagavond naar Civilizations?
http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/8485-civilization-beschaving-het-westen-en-de-rest
In deze serie gaat het de (als erg rechts bekend staande!) presentator en historicus om de vraag waarom Europa de wereld heeft kunnen domineren en daarmee impliciet of wij die dominantie kwijt zullen raken nu de rest van de wereld die factoren (zijn 'killer-apps') inmiddels ook bezit...

Overigens, over vrouwen en wiskunde nog dit: ook hier bevestigt de uitzondering natuurlijk de regel. Zo is de op één na beste deelnemer aller tijden aan de Wiskunde Olympiade een meisje (en zelfs een Duits meisje!):
http://www.imo-official.org/hall.aspx

En ook vrouwen kunnen wiskunde leuk vinden! Een hele leuke website waarop twee vrouwen hun enthousiasme voor wiskunde proberen over te dragen aan het grote publiek en waarop sinds 2010 ook al hun Volkskrant-columns zijn geplaatst, is die van "de wiskundemeisjes":
http://www.wiskundemeisjes.nl/
Het is echt de moeite waard om hun columns en andere stukjes te lezen! Niet alleen laten ze leuke wiskunde zien, maar ze hebben ook humor en laten scherpe observaties over wiskunde en wereld/maatschappij zien.

osker: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 6:52 pm)

Een 12 jarige uit Singapore scoort bij een rekentest hoger dan een Nederlandse Pabo student. Het gevolg zien we op de Olympiade.
Er wordt in het Nederlandse onderwijs te weinig aandacht besteed aan exacte vakken in het algemeen en rekenvaardigheid en wiskunde in het bijzonder.

Beabhop: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 7:08 pm)

Singapoor kende/kent geen massa-immigratie van kanslozen, zoals Nederland.

osker: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 7:19 pm)


Singapoor kende/kent geen massa-immigratie van kanslozen, zoals Nederland.

Wat het feit dat een gemiddelde Pabo student geen staartdeling kan maken en gaat zweten bij hoofdrekenen met massaimmigratie te maken heeft ontgaat mij.

panda: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 7:38 pm)

Zijn jullie ook zo nieuwsgierig naar hoe het met de deelnemers verder gaat: worden zij grote wiskundigen of verdwijnen zij in de vergetelheid? En is er een verschil in carriere tussen de meisjes en de jongens? Deze ex-goud-winnaar Tanya Khovanova schrijft erover in haar blog:
http://blog.tanyakhovanova.com/?cat=17

Anonymous: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 9:00 pm)


Singapoor kende/kent geen massa-immigratie van kanslozen, zoals Nederland.


Nee ik denk dat jongeren daar geselecteerd worden en dan flink gepust worden om te presteren.
Kan zijn dat jij dat wat vind ik vind dat een kind kind mag zijn en niet een verplichte studiebol.
Als het kind de kennis en inzet uit zichzelf heeft om meer te leren kan dat in Nederland ook op speciale scholen voor kinderen die hoog begaafd zijn.
Massa immigratie houdt hier niets van tegen.

Maar ja er zijn mensen die zelf niet erg hoog begaafd zijn die dat niet opmerken.

Agamemnon: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 9:08 pm)


Zijn jullie ook zo nieuwsgierig naar hoe het met de deelnemers verder gaat: worden zij grote wiskundigen of verdwijnen zij in de vergetelheid? En is er een verschil in carriere tussen de meisjes en de jongens? Deze ex-goud-winnaar Tanya Khovanova schrijft erover in haar blog:
http://blog.tanyakhovanova.com/?cat=17

Hoe het met dit stel nerds afloopt, interesseert me niet zo. Als een van die twee Nederlandse jongens een nieuwe Gerard 't Hooft blijkt te zijn zou mij dat uiteraard doen gloeien van nationale trots, maar dat zullen we nog weleens zien.
Ooit ben ik met een zuivere tien voor wiskunde van de middelbare school afgekomen (de eerste in de geschiedenis van die school). Mijn aanleg voor dat vak heeft me erg geholpen met de rest van m'n opleiding tot scheepswerktuigkundige en het is nog een tijdje een hobby van me geweest, maar verder heb ik er geen ruk mee gedaan. Mijn leraar wiskunde weende bitter, toen ik hem mijn keuze voor mijn vervolgstudie kenbaar maakte. :wink:

Anonymous: Re: Wie is de slimste? (ma jul 16, 2012 9:10 pm)

Zegt allemaal niets deze cijfers.
En ik weet van Bulgaren dat ze vreselijk goed zijn in ICT en computers en Russen bijzonder goed zijn in Wiskunde en exacte vakken.
De Bulgaarse, Servische en Russische deelnemers kun je over een aantal jaren werkzaam vinden in Amerika of een groot multinationaal bedrijf.
Het geld spreekt, niet de afkomst of het geslacht.


 [1]   [2]   [3]