WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
Ga naar: "Gelukkig ook eens goed-islamitisch nieuws!"

pakmelk: Gelukkig ook eens goed-islamitisch nieuws! (do maart 21, 2013 12:52 am)

Eindelijk.

Ik kan iets positiefs plaatsen uit een moslimgebied.

Woede om reactie Arabische regeringen vrouwengeweld

Mensenrechten- en vrouwenorganisaties uit de Arabische wereld hebben donderdag hun ongerustheid geuit over de weerstand van sommige Arabische regeringen tegen een verklaring van de Verenigde Naties waarin geweld tegen vrouwen wordt veroordeeld. .

Egypte kwam vorige week met een amendement waarin wordt gesteld dat elk land soeverein is en dat het VN-document volgens de eigen wetten en gebruiken kan worden ingevoerd. Veel landen in Europa, Azië en Latijns-Amerika zijn daar fel tegen gekant. De non-gouvernementele organisaties beschuldigen Arabische regeringen ervan steeds vaker argumenten te gebruiken die zijn gebaseerd op religie, cultuur, traditie of nationaliteit om geweld, met name tegen vrouwen, te rechtvaardigen.

Ze riepen regeringen op 'om duidelijk alle praktijken die geweld tegen vrouwen doen voortduren af te keuren, waaronder die welke worden gerechtvaardigd op basis van traditie, cultuur en religie, en zich in te zetten om dergelijke praktijken uit te roeien'.

Volgens de Egyptische Moslimbroederschap pleit het VN-document 'onder het mom van seksuele en voortplantingsrechten' voor seksuele vrijheden en het recht op abortus. Ook keurt de Broederschap de steun voor homorechten af, evenals het gelijkstellen van kinderen die in en buiten het huwelijk zijn geboren. De Broederschap roept andere islamitische landen, vrouwenorganisaties en islamitische organisaties op het VN-document te verwerpen. Het is een inbreuk op het denken, de cultuur en de uniekheid van islamitische samenlevingen, aldus de Broederschap.

In een afzonderlijke verklaring eisten donderdag bijna driehonderd organisaties en tientallen individuen van over de hele wereld dat alle regeringen en de internationale gemeenschap 'elke poging verwerpen waarin traditionele waarden en normen worden aangehaald die mensenrechten schenden of hun invloed beperken zoals die worden gegarandeerd door internationale wetgeving'. Ook moeten gebruiken, traditie of religieuze overwegingen 'niet worden getolereerd om discriminatie en geweld tegen vrouwen en meisjes te rechtvaardigen'.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3409831/2013/03/15/Woede-om-reactie-Arabische-regeringen-vrouwengeweld.dhtml

Goed van die mensen dat zij wél gelijke rechten voor man en vrouw willen. Helaas hebben zij het echter niet voor het zeggen. Het zal nog eerder minder worden met vrouwen-rechten, dan dat deze gelijk worden getrokken met die van mannen.

Stelling: Goed dat deze mensen demonstreren, het is echter een minimieme minderheid. Een enkele roos tussen een veld vol brandnetels.

mallemeid: Re: Gelukkig ook eens goed-islamitisch nieuws! (do maart 21, 2013 5:06 pm)

Geen islamitisch nieuws, maar wel goed nieuws vanuit India


Het Indiase parlement heeft donderdag een nieuwe wet aangenomen die vrouwen moet beschermen tegen seksueel geweld. De wet werd opgesteld naar aanleiding van een groepsverkrachting in december waarbij een jonge vrouw om het leven kwam.

Onder de nieuwe wet, die nog wel door de president moet worden ondertekend om van kracht te worden, worden stalking, voyeurisme en seksuele intimidatie een misdrijf. Ook kunnen recidivisten en daders van verkrachtingen die tot de dood leiden de doodstraf krijgen.

Volgens rechtengroepen is de wet een mijlpaal voor de vrouwenrechten in India, hoewel er zorgen zijn over sommige bepalingen en twijfels over de handhaving.

“Dit is een belangrijk moment. We hebben veel stappen voorwaarts gezet”, zei Vrinda Grover, advocate en vrouwenrechtenactiviste. “Er moet nog veel, veel meer worden gedaan.”


Natuurlijk ben je er nog niet met wetgeving, de mentaliteit moet ook veranderen, maar het is een heel stevig signaal naar alle daders en een stuk ondersteuning naar alle slachtoffers.

mallemeid: Re: Gelukkig ook eens goed-islamitisch nieuws! (do maart 21, 2013 5:17 pm)

http://www.nd.nl/artikelen/2013/maart/21/indiase-wet-tegen-vrouwengeweld sorry bron vergeten