WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
 [1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8] 

Ga naar: "Prins Friso naar Huis ten Bosch"

chapiro: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 9:40 am)

Toestand nog steeds zorgwekkend

door Pieter Klein Beernink

DEN HAAG, woensdag

Prins Friso is gisteren overgebracht vanuit het Wellington Ziekenhuis in zijn woonplaats Londen naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Zijn toestand is onverminderd zorgwekkend na het ernstige skiongeval van februari 2012.

„Verdere behandeling in een ziekenhuis is niet noodzakelijk meer”, laat de koninklijke familie weten. Zodoende kan de prins nu met minimale middelen worden verzorgd achter de hoge hekken van zijn ouderlijk huis, dat meer privacy biedt dan zijn eigen woning in een Londense villawijk. Leden van het medisch team, onder leiding van de Nederlandse neurologen prof. Jan van Gijn en dr. Michael Kuiper, zijn voortdurend bij hem aanwezig.

Prinses Mabel is met prins Friso meegekomen naar Den Haag, samen met hun dochters, de gravinnetjes Luana (8) en Zaria (7). Ook in de Londense privékliniek was zij vrijwel dagelijks bij haar man, die ook zeer regelmatig werd bezocht door prinses Beatrix en andere familieleden. Sinds het drama in de Oostenrijkse sneeuw heeft prins Friso zich nauwelijks verroerd. Hij kan niet in een rolstoel worden verplaatst en hij blijft voortdurend in bed.

Audiënties

Prins Friso’s komst naar Den Haag betekent volgens de Rijksvoorlichtingsdienst niet dat zijn situatie is verslechterd. Koning Willem-Alexander liet de afscheidsaudiënties voor de ambassadeurs van Vietnam, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gisteren gewoon doorgaan. Zoals zij had gepland bezocht koningin Máxima een project van het Oranje Fonds in Den Haag en in Leiden. Prins Constantijn en prinses Laurentien kwamen niet speciaal over naar Den Haag. Bovendien ziet noch het koningspaar noch prinses Beatrix volgens de Rijksvoorlichtingsdienst af van de vakantieplannen voor deze zomer.

Waar de prins zal verblijven na de zomer, is onzeker: „Prins Friso blijft onveranderd in een toestand van ’minimal consciousness’. Daarom zullen langetermijnmogelijkheden voor zijn verzorging in Nederland of in het Verenigd Koninkrijk worden bekeken.” Komende maanden worden de mogelijkheden onderzocht.

In ieder geval moeten de meisjes na hun zesweekse zomervakantie in de loop van september weer naar school in Engeland. Vandaag leggen de Koning en koningin gewoon hun bezoek af aan de Britse koningin Elizabeth, zoals zij van plan waren.

’Het komt neer op een liefdevolle verzorging’

• In paleis Huis ten Bosch in Den Haag kan prins Friso in alle rust worden verzorgd. Nu de Londense privékliniek niets extra’s voor hem kan doen, wordt hij hier verzorgd buiten het oog van de opdringerige Britse pers. Prinses Mabel en hun dochters kunnen er onbespied met hem samen zijn, evenals prinses Beatrix, die het paleis begin volgend jaar verlaat. Toen de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren bekendmaakte dat prins Friso naar Den Haag is overgebracht, verspreidde de dienst het volgende bericht: „Prinses Mabel is dankbaar dat de media de privacy van haar en haar gezin in de afgelopen anderhalf jaar hebben gerespecteerd. Zij hoopt en verwacht dat dit zo zal blijven, ook tijdens het verblijf van haar gezin in Nederland deze zomer."

door Arianne Mantel

LEEUWARDEN, woensdag

Prins Friso verkeert nog steeds in een comateuze toestand. Er rest de familie en het personeel niets anders dan de patiënt óók liefdevol te verzorgen. Dat stelt neuroloog Gerald van Leersum naar aanleiding van de berichtgeving dat Friso nog steeds in een toestand van ’minimal consciousness’ verkeert.

„Vroeger noemden we dat een vegetatieve toestand. Soms zie je dan nog wat grimassen op het gelaat.”

Voor de verzorging van prins Friso is een aantal dingen nodig in het paleis, stelt de neuroloog. „Ik weet niet of er bijvoorbeeld medicatie wordt gebruikt om de bloeddruk van de prins op peil te houden, maar dat verwacht ik eigenlijk niet. Hij krijgt vrijwel zeker injecties tegen trombose, want dat komt nogal eens voor bij mensen die lang het bed houden.”

Bij een trombosebeen is er sprake van een vrij snel optredende zwelling en kunnen er verkleuringen zijn. Het niet behandelen van een trombosebeen kan leiden tot een longembolie. Meestal worden antistollingsmiddelen gegeven.

Onbekend is of prins Friso nog wordt beademd. „Maar ik denk het eigenlijk niet”, stelt Van Leersum. „Wel zal er voor noodgevallen in de voor hem ingerichte ruimte de mogelijkheid zijn om hem eventueel te beademen. Een zuurstofapparaat zal zeker aanwezig zijn.”

Sondevoeding

Wat voorts zeker nodig is, is de apparatuur voor sondevoeding, stelt Van Leersum: „Het lichaam moet gevoed worden natuurlijk. Vaak wordt zeer eiwitrijke sondevoeding gegeven om het lichaam niet te veel van de krachten te laten verliezen. Er kan ook sprake zijn van extra vochttoediening.”

Meerdere neurologen stellen dat bij de verzorging in het paleis voorkomen moet worden dat er doorligplekken ontstaan. Doorligplekken, ook wel decubitus genoemd, is een veel voorkomende aandoening bij mensen die langdurig in bed moeten liggen of in een (rol)stoel zitten. Een doorligwond ontstaat door druk-/ wrijf- en/of schuifkrachten. „Om dat tegen te gaan zijn er speciale ’antidecubitus matrassen’ beschikbaar. Bij het voorkomen van doorligplekken is niet alleen een goed matras nodig, maar is het ook van belang de patiënt af en toe in een andere houding te leggen, de zogenaamde wisselliggingen.

Infectie

Maar het allerbelangrijkst is volgens diverse neurologen het voorkomen van een infectie. Sepsis, bloedvergiftiging, kan ontstaan of infectie van de urinewegen. Meestal sterft een patiënt met ’minimal consciousness’ aan een infectie in de luchtwegen, zoals een longontsteking.

De deskundigen denken dat het nog jaren kan duren voordat er een complicatie ontstaat. In de tussentijd is het van belang dat er een team zit met verstand van een chronisch comateuze toestand. Van Leersum: „Elke dag dat Friso in deze toestand verkeert, is een dag minder kans op beter worden. De kans op herstel is minimaal. Het komt neer op liefdevolle verzorging. Tender loving care, zoals we dat noemen.”

Bron: Telegraaf 10072013
---------------------------------

Afschuwelijke en trieste zaak, min of meer uitzichtloos, gezien de stopzetting van de behandeling in Wellington.

Soms kan het gebeuren dat comatueuze patienten na jaren terug keren uit hun slaap.
Deze situatie zal dan niets anders voorstellen dan het ontwaken van een kasplantje met lichamelijke en geestelijke gebreken.

Uit ervaring weet ik dat je alles wilt doen om je dierbare in leven te houden, maar je kunt het niet vasthouden, het is als los zand dat tussen je vingers wegglipt.

Ik hoop voor Mabel en haar kinderen dat er op een dag een wonder zal gebeuren en haar man terugkeert uit zijn slaap, hoe hij er dan aan toe zal zijn na 50min. zuurstofgebrek, laat enkel te wensen over.

Zou er een kans zijn dat Friso ontwaakt?


Lange teksten gaarne in een scrollvenster plaatsen, die functie is er niet voor niks.
Voor wat er allemaal mogelijk is en het uitproberen daarvan kijk HIER

Voortaan wil ik ook een daadwerkelijke link naar de bron. M.a.w. ik moet de bron kunnen controleren op het internet.
Stukken citeren waarvan ik niet op een eenvoudige manier de oorsprong van kan controleren zijn vanaf heden niet toegestaan en ik zal dit ook aangeven in de huisregels.
Vragen over deze maatregel graag via de gebruikelijk weg, d.w.z. een PB aan mij stellen.
Niet op het forum! :hoedaf:

claartje: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 9:43 am)

Nee, die kans bestaat niet.

chapiro: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 10:17 am)


Nee, die kans bestaat niet.

Dan kom je op een ethische vraag, als de kans op ontwaken niet meer bestaat, is een levensbehoudende behandeling dan verantwoord voor de patiënt? Of is het wenselijk de patiënt, na reeds anderhalf jaar in comatueuze toestand te zijn gebleven, voorgoed te laten inslapen, ondanks het gegeven dat veel coma-patiënten in die sluimertoestand horen wat je zegt en na het ontwaken blij zijn dat er geen beëindiging van hun leven heeft plaatsgevonden.?

HvR: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 10:38 am)

Ik vind het vervelend om te zeggen, want het zou eigenlijk geen factor moeten zijn,
maar toen ik dit bericht vanmorgen las, bekroop mij toch de vraag of deze behandeling te rechtvaardigen is.

Prive-verzorging door een speciaal medisch team, met 2 persoonlijke artsen, 24x7....
Wat kost dit en wie betaalt het ?
Nogmaals, een vervelende vraag maar gezien de actuele situatie in de zorg wel een terechte.

Als dit uw of mijn kind was overkomen, was er lang geleden al een ander besluit genomen,
terwijl de koninklijke familie geen belasting betaalt en nog gesubsidieerd wordt ook.

Ik prefereer het koningshuis boven een president en emotioneel gezien snap ik het,
maar ik stel wel vragen bij deze aanpak en de opstelling van de Oranjes in dezen.

chapiro: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 12:16 pm)


Ik vind het vervelend om te zeggen, want het zou eigenlijk geen factor moeten zijn,
maar toen ik dit bericht vanmorgen las, bekroop mij toch de vraag of deze behandeling te rechtvaardigen is.

Prive-verzorging door een speciaal medisch team, met 2 persoonlijke artsen, 24x7....
Wat kost dit en wie betaalt het ?
Nogmaals, een vervelende vraag maar gezien de actuele situatie in de zorg wel een terechte.

Als dit uw of mijn kind was overkomen, was er lang geleden al een ander besluit genomen,
terwijl de koninklijke familie geen belasting betaalt en nog gesubsidieerd wordt ook.

Ik prefereer het koningshuis boven een president en emotioneel gezien snap ik het,
maar ik stel wel vragen bij deze aanpak en de opstelling van de Oranjes in dezen.

Dat niet alleen, maar is het wenselijk dat Mabel nog jaren lang als onbestorven weduwe door het leven moet gaan?
Haar kansen op het vinden van nieuw geluk worden op deze manier drastisch beperkt.

vuggie: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 1:38 pm)Ik vind het vervelend om te zeggen, want het zou eigenlijk geen factor moeten zijn,
maar toen ik dit bericht vanmorgen las, bekroop mij toch de vraag of deze behandeling te rechtvaardigen is.

Prive-verzorging door een speciaal medisch team, met 2 persoonlijke artsen, 24x7....
Wat kost dit en wie betaalt het ?
Nogmaals, een vervelende vraag maar gezien de actuele situatie in de zorg wel een terechte.

Als dit uw of mijn kind was overkomen, was er lang geleden al een ander besluit genomen,
terwijl de koninklijke familie geen belasting betaalt en nog gesubsidieerd wordt ook.

Ik prefereer het koningshuis boven een president en emotioneel gezien snap ik het,
maar ik stel wel vragen bij deze aanpak en de opstelling van de Oranjes in dezen.

Dat niet alleen, maar is het wenselijk dat Mabel nog jaren lang als onbestorven weduwe door het leven moet gaan?
Haar kansen op het vinden van nieuw geluk worden op deze manier drastisch beperkt.
Ze heeft dan ook wel een gelukkige hand van kiezen zeg.

Eerst die Bosnische crimineel met wie ze wapen transporten regelde voor terroristen.

Daarna het liefje zijn van topcrimineel "die Lange".

En nu getrouwd zijn met prins diepfriso .

Gelukkig heeft ze meer verstand van geld. :fluiten:

bschuit: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 2:24 pm)

Feitelijk al gelijk fout gegaan als je iemand, die eigenlijk al gestikt is, maar liefst 50 minuten gaat reanimeren en vervolgens aan allerhande machines gaat hangen... Hadden ze bij elke 'normale' burger ook echt niet gedaan...

Christina: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 2:47 pm)


Ik vind het vervelend om te zeggen, want het zou eigenlijk geen factor moeten zijn,
maar toen ik dit bericht vanmorgen las, bekroop mij toch de vraag of deze behandeling te rechtvaardigen is.

Prive-verzorging door een speciaal medisch team, met 2 persoonlijke artsen, 24x7....
Wat kost dit en wie betaalt het ?
Nogmaals, een vervelende vraag maar gezien de actuele situatie in de zorg wel een terechte.

Als dit uw of mijn kind was overkomen, was er lang geleden al een ander besluit genomen,
terwijl de koninklijke familie geen belasting betaalt en nog gesubsidieerd wordt ook.

Ik prefereer het koningshuis boven een president en emotioneel gezien snap ik het,
maar ik stel wel vragen bij deze aanpak en de opstelling van de Oranjes in dezen.Me too.
:emh:

Enzo501: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 4:23 pm)Ik vind het vervelend om te zeggen, want het zou eigenlijk geen factor moeten zijn,
maar toen ik dit bericht vanmorgen las, bekroop mij toch de vraag of deze behandeling te rechtvaardigen is.

Prive-verzorging door een speciaal medisch team, met 2 persoonlijke artsen, 24x7....
Wat kost dit en wie betaalt het ?
Nogmaals, een vervelende vraag maar gezien de actuele situatie in de zorg wel een terechte.

Als dit uw of mijn kind was overkomen, was er lang geleden al een ander besluit genomen,
terwijl de koninklijke familie geen belasting betaalt en nog gesubsidieerd wordt ook.

Ik prefereer het koningshuis boven een president en emotioneel gezien snap ik het,
maar ik stel wel vragen bij deze aanpak en de opstelling van de Oranjes in dezen.

Dat niet alleen, maar is het wenselijk dat Mabel nog jaren lang als onbestorven weduwe door het leven moet gaan?
Haar kansen op het vinden van nieuw geluk worden op deze manier drastisch beperkt.
Ik vraag me ook vooral af wat voor effect dit heeft op hun kinderen...ik denk dat het beter is om ze voor te bereiden op een afscheid en dat dan gecontroleerd te laten plaatsvinden.

Enzo501: Re: Prins Friso naar Huis ten Bosch (wo jul 10, 2013 4:24 pm)
Ik vind het vervelend om te zeggen, want het zou eigenlijk geen factor moeten zijn,
maar toen ik dit bericht vanmorgen las, bekroop mij toch de vraag of deze behandeling te rechtvaardigen is.

Prive-verzorging door een speciaal medisch team, met 2 persoonlijke artsen, 24x7....
Wat kost dit en wie betaalt het ?
Nogmaals, een vervelende vraag maar gezien de actuele situatie in de zorg wel een terechte.

Als dit uw of mijn kind was overkomen, was er lang geleden al een ander besluit genomen,
terwijl de koninklijke familie geen belasting betaalt en nog gesubsidieerd wordt ook.

Ik prefereer het koningshuis boven een president en emotioneel gezien snap ik het,
maar ik stel wel vragen bij deze aanpak en de opstelling van de Oranjes in dezen.

Dat niet alleen, maar is het wenselijk dat Mabel nog jaren lang als onbestorven weduwe door het leven moet gaan?
Haar kansen op het vinden van nieuw geluk worden op deze manier drastisch beperkt.
Ze heeft dan ook wel een gelukkige hand van kiezen zeg.

Eerst die Bosnische crimineel met wie ze wapen transporten regelde voor terroristen.

Daarna het liefje zijn van topcrimineel "die Lange".

En nu getrouwd zijn met prins diepfriso .

Gelukkig heeft ze meer verstand van geld. :fluiten:
:misselijk:


 [1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]