WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
 [1]   [2]   [3]   [4] 

Ga naar: "Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel"

chapiro: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 10:17 am)

Gepubliceerd: 11 jul 2013 07:36 Laatste update: 11 jul 2013 07:49 Algemeen

Het aantal mensen dat gewond raakt na een ongeluk met een scootmobiel is in de afgelopen jaren flink gestegen. In vier jaar tijd nam het aantal slachtoffers toe van twaalfhonderd naar tweeduizend in 2011. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. De meeste ongelukken gebeurden doordat voertuigen met bestuurder en al omvielen.

In de meeste gevallen gaat het om eenzijdige ongevallen. Scootmobielen kantelen bijvoorbeeld in een bocht of op een ongelijk wegdek als de bestuurder tegen een stoeprand rijdt. Verder liepen veel mensen letsel op door een bedieningsfout door niet goed te sturen of per ongeluk het gas in te drukken in plaats van de rem.

Van de slachtoffers wordt een op de drie in het ziekenhuis opgenomen. Iets meer dan de helft van hen was vrouw en twee op de drie 65 jaar of ouder. Twee derde lijdt bovendien aan overgewicht.

http://www.nieuws.nl/algemeen/20130711/Steeds-meer-gewonden-door-ongeluk-met-scootmobiel

---------------------------------------

Misschien is het verstandiger om eerst iets aan de corpulente lijven te doen, b.v. door de ouderwetse wandelstok uit de mottenballen te halen en niet met tig geparkeerde scootmobiels en masse jezelf volvreten voor de FEBO.
Dat is zeker ook een oorzaak voor het omslaan van de scootmobiels.
Loop je in de weg dan krijg je ook nog eens een grote mond van zo'n pseudo-invalide Benidorm Bastard met een omvang waar de Dom in Keulen jaloers op zou zijn.

I.p.v. Ponny-pletten, scootmobiel-pletten. :((

Wat vinden jullie?

Moet de scootmobiel uit het zorgpakket inzake de gezondheid van ouderen?

Joyce: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 2:28 pm)

Ze moeten eigenlijk een rijbewijs halen net als de mensen in de
45-km. wagentjes dat zouden moeten.

Het is verplicht voor al het gemotoriseerd verkeer, behalve voor de
electrische fiets.
Het haalt de ongelijkheid weg en bevordert de veiligheid. :)

chapiro: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 2:31 pm)

Zojuist las ik zelfs dat niet invalide personen, maar obesitaspatiënten welke om die reden een scootmobiel bezitten, (daar gaat het hier over), doodleuk hun scootmobiel uitlenen aan bekenden of buren om snel even boodschappen te kunnen doen in de buurt.
Het bericht betreft bewoners van een flat in Amsterdam, de auteur is iemand die zich ergert aan dit soort praktijken en terecht.

chapiro: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 2:35 pm)


Ze moeten eigenlijk een rijbewijs halen net als de mensen in de
45-km. wagentjes dat zouden moeten.

Het is verplicht voor al het gemotoriseerd verkeer, behalve voor de
electrische fiets.
Het haalt de ongelijkheid weg en bevordert de veiligheid. :)


Veel van die ouderen hebben reeds een auto-rijbewijs maar kunnen geen auto meer rijden. Dan denk ik niet dat het lukt om ze een rij-test af te nemen, je mag met een auto-rijbewijs ook op de bromfiets rijden.

Maar het idee is prima voor de ouderen die geen rijbewijs hebben. :)

c-more: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 2:38 pm)

Het is toch krankzinnig om dikke mensen een scootmobiel te geven ? Die mensen moeten juist meer bewegen en minder zitten. :wacko:

vuggie: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 2:50 pm)

Mijn broer vetelde me dat hij ook zo'n scootmobiel wilde.

Ben ik hard gaan lachen.

Toen hij vroeg waarom lach je, zei ik: denk je dat als je 2 hoog in een portiek woont serieus genomen wordt voor een scootmobiel?

Dat snapte hij niet.

Dus ik: wanneer je zelf al die trappen op en neer kan, heb je hem niet nodig.

bschuit: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 4:56 pm)

http://www.bnr.nl/incoming/411439-1307/scootmobiel-578.jpg/ALTERNATES/i/Scootmobiel-578.jpg


Het is onbegrijpelijk dat gemeenten hun verantwoordelijkheid niet nemen bij het verstrekken van scootmobielen aan ouderen. Vaak worden de voertuigen zonder instructie aan een nieuwe gebruiker meegegeven.

Dat zegt ouderenbond ANBO nadat donderdag bekend werd dat de afgelopen jaren steeds meer ongelukken gebeuren met scootmobielen.

http://www.bnr.nl/nieuws/465054-1307/scootmobiel-heeft-handleiding-nodig?s_cid=blogitems

Dick: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 5:20 pm)

Sommige scheuren er echt mee.

KiaM: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 5:27 pm)

„Scootmobiel heeft handleiding nodig”


Het is onbegrijpelijk dat gemeenten hun verantwoordelijkheid niet nemen bij het verstrekken van scootmobielen aan ouderen. Vaak worden de voertuigen zonder instructie aan een nieuwe gebruiker meegegeven. Dat zegt ouderenbond ANBO nadat donderdag bekend werd dat de afgelopen jaren steeds meer ongelukken gebeuren met scootmobielen.

„Als je een mobiele telefoon koopt, zit daar ook een uitgebreide instructie bij met aanwijzingen voor het gebruik ervan. Maar bij een scootmobiel gebeurt dat vaak niet eens, terwijl het best ingewikkelde apparaten zijn”, zegt projectleider Liesbeth Boerwinkel van de ouderenbond. „Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat wanneer iemand een scootmobiel krijgt, er net zolang met diegene wordt geoefend totdat hij of zij er vaardig mee de weg op kan.”

Boerwinkel wijst op het ingewikkelde rem- en gassysteem dat bestuurders vaak maar moeilijk onder de knie krijgen. „Je moet knijpen in de handgreep om gas te geven. Maar als je een fiets met handrem gewend bent, heb je een tegenovergestelde reflex ontwikkeld. Daardoor gaat het nogal eens mis.”

Gemeenten leveren scootmobielen volgens Boerwinkel bovendien steeds vaker uit een pool, bij wijze van bezuiniging. „Er is dan geen match tussen persoon en voertuig, en er wordt niet gecontroleerd of iemand vaardig genoeg is om erop te rijden”, aldus Boerwinkel.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) herkent het probleem. „Bestuurders van scootmobielen zijn beginners die meestal van toeten noch blazen weten. Zo’n voertuig krijg je niet voor je lol. Maar vaak krijgen ze zo’n apparaat aangereikt, en veel plezier ermee”, zegt een woordvoerder.

De cursus verplicht stellen zal het gewenste effect echter niet hebben, denken beide organisaties. „Dat zou voor veel mensen een reden zijn om geen scootmobiel te nemen, en dat zou hen beperken in hun vrijheid. Terwijl we mensen juist zo lang mogelijk mobiel willen houden”, benadrukt de woordvoerder van VVN.

Einstein: Re: Steeds meer gewonden door ongeluk met scootmobiel (do jul 11, 2013 6:45 pm)

Hier kon je op wachten he..

Wat ik bizar vind aan die scootmobielen, is dat het zo hard gaat. Eentje zonder snelheidsbegrenzer gaat 45km/u dat is bijna net zo snel als een brommer !

http://www.practicomfort.nl/scootmobiel/scootmobielregels

Is ook onderzocht, hoeveel scootmobiels die betrokken zijn bij ongelukken, in eigendom van de bestuurder zijn ? Een gesubsidieerde scootmobiel is dat namelijk niet, die blijft eigendom van de gemeente. En er zit een snelheidsbegrenzer op.

http://www.scootmobiels.nl/regelgeving/

Het is dus de vraag, of het aantal scootmobiel ongelukken echt gaat dalen, wanneer je ALLEEN de minder vermogende ouderen een scootmobiel ontzegt, met de smoes, dat er zoveel ongelukken gebeuren. Retorische vraag: veroorzaken de scootmobiels met snelheidsbegrenzer de ongelukken, of de scootmobiels zonder snelheidsbegrenzer, die gewoon op de vrije markt te koop zijn ?


 [1]   [2]   [3]   [4]