WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
 [1]   [2]   [3] 

Ga naar: "Invalide man is al vijf keer overvallen"

chapiro: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:35 pm)

Door: Bram Verbrugge
21-11-13 - 06:34 bron: AD

’Verschrikkelijk dat hem zoveel onrecht wordt aangedaan’

© Victor van Breukelen.
Dordrecht De invalide Peter van Gelder uit Dordrecht is vorige week voor de vijfde keer overvallen in het parkje naast het verzorgingshuis waar hij woont. De half verlamde man van 64 kan zich niet verdedigen of om hulp roepen. Opnieuw moest hij lijdzaam toezien hoe twee laffe overvallers er met zijn geld vandoor gingen.

'Hoe laag kun je zijn?' twitterde wijkagent Jeroen van Mierle direct na de overval verontwaardigd. Van Gelder weet dat hij kwetsbaar is en kan alleen zijn linkerhand nog gebruiken om zijn rolstoel te besturen. Veel geld heeft hij daarom nooit bij zich als hij zijn dagelijkse rondje maakt. Toch is hij in 5 jaar tijd al vijf keer het doelwit geworden van overvallers die hem voor een paar tientjes beroven.

Zelf kan Van Gelder er nog nauwelijks boos om worden, maakt hij duidelijk. Een gesprek is mogelijk dankzij zijn sterke mimiek en doordat hij ja knikt of nee schudt op vragen. Bang is hij zeker niet, maar hij is teleurgesteld en moedeloos na weer een beroving.

Geen hulp
Bij de vorige overval, in augustus 2012, deed hij nog een moedige poging de overvaller te slaan met zijn goede arm. Vorige week bood Van Gelder geen weerstand meer toen twee mannen hem onverwacht van achteren benaderden en zijn portemonnee leegden. Hij probeerde nog wel lawaai te maken door op een knuffel te drukken waar een muziekje uitkomt, maar omdat het park die avond verlaten was, schoot niemand hem te hulp.

Zijn verzorgers uit verpleeghuis Crabbehoff maken zich ernstige zorgen om Van Gelder, die ondanks de risico's in de Dordtse achterstandswijk weigert binnen te blijven. 'Wij perken zijn vrijheid niet in,' zegt ook directeur Johan Groen vastbesloten.

'We hebben de wijkagent op de hoogte gesteld en hopen dat buurtbewoners op hem letten. Maar het is toch te gek voor woorden dat hij niet meer naar buiten kan, omdat een paar gekken hem kwaad willen doen.'

Zijn verzorgers ontfermden zich de afgelopen dagen liefdevol over de man die altijd een actief leven leidde. Van Gelder was ondernemer en had een klusbedrijf. 8 jaar geleden werd hij getroffen door een hersenbloeding, waardoor zijn spraak is aangetast en de rechterkant van zijn lichaam is verlamd.

'Jonge, lichtgetinte mannen.'
De politie zegt nog geen aanknopingspunten te hebben in het onderzoek. Een woordvoerder reageert: 'De wijkagent is bekend met deze bijzonder vervelende situatie en heeft hierover gesprekken gevoerd met het verpleeghuis om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken. De overvallen gebeurden 's avonds, terwijl de man alleen buiten was in een gebied waar geen camera's hangen. Dit bemoeilijkt het onderzoek. We hopen nog in contact te komen met getuigen, want het slachtoffer was zo van de kaart dat hij alleen een vage beschrijving van de rovers kon geven. Het zou gaan om jonge, lichtgetinte mannen.'

'Peter is een taaie'
Hettie van Dalen verzorgt Peter van Gelder dagelijks en maakt zich flink kwaad over de berovingen. 'Ik zou het liefst zelf achter die mannen aangaan en ze een mep verkopen. Ik voel mij toch verantwoordelijk, maar we kunnen niet met de bewoners mee naar buiten,' zegt Van Dalen. 'Peter gaat door weer en wind de stad in en ik vrees dat het onder criminelen in de wijk rondgaat dat hij een weerloos slachtoffer is. Verschrikkelijk dat hem zoveel onrecht wordt aangedaan, maar gelukkig is Peter een taaie.'
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3548684/2013/11/21/Invalide-man-is-al-vijf-keer-overvallen.dhtml

Ja, hoe moet ik hierop reageren, niet anders dan anders.
Het valt mij op dat onze samenleving steeds gevaarlijker wordt en meer aan morele verpaupering onderhevig is.

In vroeger tijden had je aso wijken waarbij, tijdens ruzie, de huisraad door de ramen naar buiten vloog.
Je paste wel op om door zo'n wijk heen te lopen, want daar waren mensen te vinden die het niet zo nou namen met de Wet, maar als de politie kwam had men nog enigszins respect en kon oom agent de ruzie beslechten.

De afgelopen vijf en twintig jaar is de onrust steeds heviger geworden, de jongeren crimineler en veel ouders onverschilliger.

Wie kan zich een reden bedenken waardoor dit is ontstaan?

Raya: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:42 pm)

Het neo-liberalisme.

Christina: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:44 pm)

Onverschilligheid, gebrek aan opvoeding, pakkans zeer gering, straffen laag tot zeer laag.

chapiro: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:45 pm)


Het neo-liberalisme.

Dus als ik het goed begrijp dan gaat, in jouw optiek, kapitalisme boven handhaving van de wet?

chapiro: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:46 pm)


Onverschilligheid, gebrek aan opvoeding, pakkans zeer gering, straffen laag tot zeer laag.

Ligt hier dan ook niet een taak voor de ouders?

Christina: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:53 pm)Onverschilligheid, gebrek aan opvoeding, pakkans zeer gering, straffen laag tot zeer laag.

Ligt hier dan ook niet een taak voor de ouders?

Absoluut. Daar begint het om een fatsoenlijke maatschappij op te bouwen en te behouden.

Raya: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:54 pm)Het neo-liberalisme.

Dus als ik het goed begrijp dan gaat, in jouw optiek, kapitalisme boven handhaving van de wet?

Kapitalisme stelt zich boven de wet door de wet bij voortduring te overtreden voor het eigen gewin. De verloedering in de maatschappij is het gevolg van 'ikke-ikke-ikke-en-de-rest-ken-stikke', de 'eigen verantwoordelijkheid' waarbij zoveel mogelijk wordt gegraaid ten behoeve van zichzelf en de rest aan zijn -door graaiers gecreeerde- lot wordt overgelaten. Het is niet alleen een slecht voorbeeld, het wekt de indruk normaal te zijn en wordt ook steeds meer noodzaak. Zie jij straks nog maar eens rond te komen van 50% van het minimumloon voor hetzelfde baantje waar je nu nog wel een redelijk salaris voor krijgt. Voor anderen is die wereld al realiteit.

osker: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:56 pm)

Ik pleit voor een lok-lamme.
Met een dekentje over de benen in een rolstoel heen en weer zoemen en onder het dekentje een fijne honkbalknuppel.

Joyce: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:58 pm)

In Alkmaar is pas geleden ook een invalide man overvallen, hij kwam
net een tunneltje uit toen een knul op de fiets zich snel omdraaide
de man uit zijn wagentje sloeg en er met zijn tas vandoor ging.
Op tv N-H hebben ze hem uitgebreid laten zien en ik hoop vurig dat
iemand hem herkent, de lafaard.

De straffen voor deze lafaards moet veel en veel hoger worden.

Q.i: Re: Invalide man is al vijf keer overvallen (do nov 21, 2013 4:58 pm)


Ik pleit voor een lok-lamme.
Met een dekentje over de benen in een rolstoel heen en weer zoemen en onder het dekentje een fijne honkbalknuppel.

:ok:


 [1]   [2]   [3]