WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
Ga naar: "Uitkerende instanties slaan door met boetes"

Biertje: Uitkerende instanties slaan door met boetes (za dec 06, 2014 1:45 pm)

Natuurlijk, fraude moet bestraft worden. Ongeacht of er fraude is gepleegd met uitkeringen of de inkomstenbelasting of andere zaken. Maar als een formulier van het UWV of andere uitkerende instanties verkeerd wordt ingevuld omdat men het niet begrijpt, of onvolledig invult, is dat nog steeds geen fraude. Ons belastingsysteem en systeem van voorzieningen is zeer complex en een foutje pf vergissing is zo gemaakt. We zien dat de uitkerende instanties volledig door slaan met boetes en daarmee het doel volledig voorbij schieten. Eigenlijk zeggen ze: u fraudeert tenzij u kunt bewijzen dat er sprake is van een vergissing. Het is goed dat de Nationale Ombudsman er zich nu mee bemoeit ,mede omdat het College van Beroep daarover al een uitspraak heeft gedaan in het voordeel van diegene die werd aangeklaagd voor fraude.

Stelling: uitkerende instanties moeten hoge boetes opleggen als er werkelijk sprake is van fraude. Dat doen ze nu juist niet, ze beboeten diegene waarvan ze denken dat ze frauderen. De uitkerende instanties slaan volledig door en de maatregelen missen het doel waarvoor de ze zijn bedacht. En erger, de werkelijk fraudeur ontloopt waarschijnlijk de boete.

http://nos.nl/artikel/2007105-ik-word-er-weer-boos-over.html

Raya: Re: Uitkerende instanties slaan door met boetes (za dec 06, 2014 2:04 pm)

Er is al heel fors gewaarschuwd voor de wet werd aangenomen.
Maar nee, er zou wel bijgestuurd worden als het misging.
Er is zelfs al een evaluatie geweest, meen ik mij te herinneren, waarop niet werd bijgestuurd, toen dit ook al bleek. Het kwam toen echter niet zoveel in de publiciteit als nu de Nationale Ombudsman aan de bel trekt.


Natuurlijk moet fraude aangepakt worden, maar dan moet er wel sprake zijn van fraude. Niet van echte misverstanden, onmogelijkheden of zelf fouten van de uitkeringsinstanties.
Het is een overduidelijk bewijs van de arrogantie van de afgelopen kabinetten.