WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
 [1]   [2] 

Ga naar: "Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad"

Lies: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 12:55 pm)

Dit schrijven Andries van den Berg en Nelleke Linthorst in onderstaand artikel:

Noord-Nederland moet de koppen bij elkaar steken en een eigen route afleggen richting een gezamenlijk gedragen toekomst . Het noorden wordt pas een echt succes als het gedachtegoed van de Randstad is losgelaten en men gaat kijken naar alle waarden die deze regio uniek en waardevol maken. Waarbij, met behoud van die belangrijke eigen regio-identiteit, een koers uitgestippeld wordt. Wat blijkt? Noord-Nederland is al op weg. Er wordt hard gewerkt aan onderwerpen als duurzame energie en landbouw . Er worden lokale oplossingen gevonden rondom leegstand en krimp. Recreatie wordt ontwikkeld waarbij het water en de Wadden van onschatbare waarde blijven. Nu de economie weer aantrekt blijkt dat de woningen in het noorden een stuk beter betaalbaar zijn. Net als bedrijventerreinen. Er is ruimte voor de creatieveling, de zonderling en de reiziger. Steeds weer wordt duidelijk dat men in het noorden elkaar nodig heeft. Er is een hele hoop ruimte, maar de afstand tussen burger, bestuurder, ondernemer, ontwikkelaar en ambtenaar is klein. Er wordt stevig met elkaar gediscussieerd over windmolens, aardbevingen en verkrotting, maar in het dorpscafé of bij het schoolplein treft men elkaar weer. Ze moeten het met elkaar doen en zo komen strategieën en oplossingen tot stand.
Nee, de zo gewaardeerde kenniseconomie komt er misschien wel niet. In het buitengebied zal niet langer iedere boerderij bewoond zijn. De Blauwe Stad zal morgen ook niet volgebouwd zijn. Jammer dan. Het is de stropdas die het noorden heeft geprobeerd te dragen. Maar een lekkere wollen sjaal staat nou eenmaal beter, daarmee kan het Noord-Nederland de eigen stijl bepalen. Die stropdas kan wel bewaard worden voor een feestje, in de Randstad.

http://romagazine.nl/afscheid-van-de-randstad/7277

Bovenstaand artikel is geschreven na de artikelen van de dames Ana van Es en Karin Sitalsing:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/de-kloof-met-de-randstad-is-niet-meer-te-dichten~a3780161/

http://www.karinsitalsing.nl/wij-en-zij/

Veel opmerkingen van deze dames ken ik ook, zoals deze: Ik kan niet in de Randstad zijn zonder dat minstens één iemand vraagt of ik gisteravond al ben vertrokken, als het vroeg is, of ‘moet je nu weer helemaal terug? Voor mij niet iets om een huilverhaal te plaatsen, maar iets wat op de lachspieren werkt :). Dit wordt mij ook gevraagd in Limburg en in het Midden van dit piepklein landje.


Ik ben het eens met Andries van den Berg en Nelleke Linthorst, het noorden wordt pas een echt succes als het gedachtegoed van de Randstad is losgelaten en men gaat kijken naar alle waarden die deze regio uniek en waardevol maken. Leve de uitgestrektheid, eenzaamheid en verlatenheid van het noorden.

Hume: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 1:15 pm)

Iedere provincie een eigen staat?
In de tijd van de Republiek was het ook zo.
Wel erg lang geleden.

Naar mijn mening is Nederland een organisch geheel.
Ieder deel heeft eigen functie en kwaliteiten.
Met amputatie van een deel ,blijf je niet beter op de been.

vuggie: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 1:49 pm)

Liever geen Schotse toestanden alhier in dit toch al piepkleine landje.

Anonymous: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 1:49 pm)

Mogen Gelderland, Overijsel en Flevoland er ook bij aanschuiven?

Pizzaman: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 2:01 pm)

Ik denk dat heel Nederland het beste afscheid kan nemen van de Randstad.
Decennia lang is er 90% van de aardgasbaten naartoe gegaan.

Voor de haven van Rotterdam valt wat te zeggen, de rest is gewoon een subsidietank.

vuggie: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 2:12 pm)


Ik denk dat heel Nederland het beste afscheid kan nemen van de Randstad.
Decennia lang is er 90% van de aardgasbaten naartoe gegaan.

Voor de haven van Rotterdam valt wat te zeggen, de rest is gewoon een subsidietank.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is een bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van aardgas en aardolie in Nederland en op het Nederlandse continentaal plat. De NAM is voor de ene helft eigendom van het Brits-Nederlandse Shell en voor de andere helft eigendom van het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Aardolie_Maatschappij

De helft gaat naar onze "bevrijders" en de andere helft gaat naar multinationals waarin de Windsors en Oranjes grootaandeelhouders zijn.

Dit lijkt meer wat het westen ook met Oekraïne wilt dan dat het geregeld is in Noorwegen.

De belangrijkste industrieën van het land zijn aardolie- en aardgasproductie, de scheepvaart en handel. Sinds de ontdekking van Ekofisk-veld in 1969, zijn de aardolie- en aardgasindustrieën essentieel voor de economie van Noorwegen. In 2012 was Noorwegen de op twee na grootste exporteur van aardgas en stond het land op nummer 10 van de lijst van grootste olie-exporteurs. Sinds de energiewinning op zee is gestart heeft het een totale bijdrage geleverd van NOK 11.000 miljard aan het Noorse bruto binnenlands product (bbp). In 2013 was het aandeel van de petroleumsector een vijfde in het totale bbp, bijna een derde van de totale overheidsinkomsten en was het de helft van alle exportopbrengsten. De overheid stopt de inkomsten van de petroleumsector in een apart fonds. Per eind 2013 had dit fonds een vermogen van NOK 5000 miljard ofwel circa NOK 1 miljoen per Noor.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Noorwegen#Economie

Lies: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 2:45 pm)


Iedere provincie een eigen staat?
In de tijd van de Republiek was het ook zo.
Wel erg lang geleden.

Naar mijn mening is Nederland een organisch geheel.
Ieder deel heeft eigen functie en kwaliteiten.
Met amputatie van een deel ,blijf je niet beter op de been.
Zo lees ik het artikel niet, waarom die angst? Ik zie het meer als een eigen koers gaan varen met de mogelijkheden die aanwezig zijn, onderscheidend i.p.v. scheiden.

Lies: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 2:51 pm)

Ten eerste, de beeldvorming. Als je je gedraagt als het domste jongetje van de klas, dan ziet men je ook zo. Als je je gedraagt alsof je ver rijden bent, dan ben je dat ook. Sta je op een feestje in de Randstad, dan worden de ogen groot als blijkt dat je voorbij Almere woont. Maar daarna worden die grote ogen wazig, en droomt iedere gesprekspartner van die historische woning, aan het water, in een gezellig dorp, waar je een beetje exoot bent maar toch gewaardeerd wordt. Met een appelboom in de tuin, een school waar iedereen je kent, een sportclub zonder wachtlijst en een werkweek zonder file. Maar de noorderling? Die blijft maar roepen, ‘het valt wel mee hoor, het is echt niet zo ver’. Hoho, het is lekker wél ver, en dat willen we zo houden! Noord-Nederland moet weer bijzonder worden en het moet af van het idee ‘gewoon’ bij de rest van Nederland te willen horen. Afstand is goed en het liefst blijft Noord-Nederland moeilijk bereikbaar. Maak van de Afsluitdijk een hindernisbaan en dan wil men eroverheen. Met dit citaat ben ik het ook eens. Afstand is goed, want ik begeer die drukte ook niet :)

Rightnow: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 4:06 pm)


Ik denk dat heel Nederland het beste afscheid kan nemen van de Randstad.
Decennia lang is er 90% van de aardgasbaten naartoe gegaan.

Voor de haven van Rotterdam valt wat te zeggen, de rest is gewoon een subsidietank.

De problemen zit in de "culturele" Randstad. Daar zit de elite met het geld, daar zit de Pers, vergeet vooral niet de nationale opiniemakers, en daar zitten ook de meeste allochtonen die men daar zo graag wil hebben maar juist in die Randstad geven de allochtonen meer problemen dan in Groningen of in Limburg.

Het is logisch dat we steeds beter worden in de vraag of we onze elites wel de vrije teugels moeten geven, zoals Neelie Kroes die de vastgoedprijzen in Amsterdam moet helpen exploderen... door het binnenhalen van nog meer IT toptalent... Wie niet bij de happy few hoort zal zich gaan afvragen hoe in vredesnaam de economische groei voldoende spinoff kan geven om de verloederende effecten te compenseren. Was Neelie maar eens bij de mededingingskwesties gebleven en had ze maar eens het MKB als uitgangspunt genomen.

Het is logisch dat buiten de Randstad meer verwantschap is met de Belgen en de Duitsers!

Enzo501: Re: Noord-Nederland moet afscheid nemen van de Randstad (di dec 09, 2014 7:15 pm)

Hilarisch draadje. Afscheiden van 'Holland' zal leiden tot een verarmend en vergrijzend platteland waar de jonge bevolking zal wegtrekken (als dat nog mag). Limburg in het kwadraat.


 [1]   [2]