WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
 [1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12] 

Ga naar: "Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven!"

Wolfgar: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 1:59 pm)

Bron: Reactie van lezer in Omekeer 2014.

In de uitzendingen van Tros RADAR ‘de Schuldvraag’, en VPRO’s ‘De biecht van een bankier’ hebben we kunnen zien hoe het mechanisme van geldscheppen werkt. Banken mogen geld uit lucht maken en aan ons uitlenen tegen rente. Ook het feit dat een select groepje dit geldscheppen maar mag doen en dat er geen opleiding of diploma voor is verontrust me. Ik heb toch steeds sterke twijfels aan het democratische gehalte van deze constructie.

Dus in een verrassings actie heb ik vandaag onze president Mark Rutte gevraagd waarom banken geld uit lucht mogen maken en daar rente over vragen. Mark vertelde me dat banken dit niet mogen en doen. Alleen centrale banken mogen dit. Volgens onze president is de 3% reserve die banken moeten hebben het eigen vermogen van de banken, en de 97% van het uitstaande vermogen het geld van de spaarders. Hij verklaarde zelfs dat dit niet kan omdat we anders inflatie krijgen. Ik heb Mark geprobeerd uit te leggen wat Fractioneel Reserve Bankieren is. Hij vond het te ingewikkeld en bleef me verzekeren dat dit niet zo was! Ik moet dus concluderen dat Mark Rutte niet weet hoe onze banken geld uit lucht maken!

Wat een ongeloofelijke constatering! 97% van het geld in omloop wordt gecreëerd door de banken (ING, RABO en de ABNAMRO). Op het moment dat een krediet wordt afgesloten ontstaat het geld op de bankrekening. Als de bank niet genoeg spaargeld en/of eigen vermogen heeft leent het die 3% bij de ECB. Banken hebben de spaarders dus helemaal niet nodig! En Mark Rutte, onze president, weet dit gewoonweg niet! Wat erger is dat Mark namens ons het ESM verdrag (Europees Stabiliteits Mechanisme) ondertekend en mede het akkoord getekend heeft van de Europese Bankenunie. Je zou zeggen dat iemand dan wel verstand moet hebben van hoe banken functioneren en hoe geld ontstaat! Ik denk dat we als Nederlander ons ernstig zorgen moeten maken over de toekomst van Nederland. Als zulk incapabele mensen het land besturen zie ik het donker in…

Stelling: thans zijn banken voor een select groepje zeer royaal, doch wanneer het mis gaat draait de gehele bevolking er voor op, is het niet beter om alle banken te nationaliseren zodat het staatsbedrijven worden met een genormaliseerd beloningssysteem.

https://forum.www.radartv.nl/viewtopic.php?f=30&t=145497

Lancelot: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 2:20 pm)

Tja en als ik deze "journalist" even vraag om mij uit te leggen wat een fidei-commisionaire making is, dan kan ik daar ook wel heel stukjes over schrijven. Maar deze beste man/vrouw weet zelf weinig tot niets van de staatsrechtelijke positie van minister-president Rutte af. Die is namelijk geen president. Die bestaat alleen in een republiek. Je zou zeggen dat iemand dan wel verstand moet hebben van hoe ons staatsrecht functioneert en welke functies er bestaan. Als zulk incapabele mensen het land moeten "voorlichten" zie ik het donker in...

Ik heb het al vaker gezegd: had nou opgelet bij economie op de middelbare school. Dan had je geweten dat er geldscheppende banken zijn, de zogenaamde primaire banken. Daarnaast zijn er ook secundaire banken. De primaire banken kunnen met een zekere kas een grotere girale geldhoeveelheid dan deze kas maken, via girale kredietverlening. Zij weten namelijk uit ervaring dat de rekeninghouders slechts een klein deel van hun geld in chartale vorm komen opeisen en hebben dus geld ‘over’, waarmee ze een girale "zeepbel" kunnen opblazen, die echter ook niet te groot mag worden in verband met de vereiste liquiditeit ( "de zeepbel kan knappen" en de bank is failliet, omdat zij niet aan de opvragingen van het publiek kan voldoen). Zij willen natuurlijk zoveel mogelijk giraal krediet verlenen om zoveel mogelijk rentewinst te maken. De Nederlandsche Bank (DNB) houdt hen natuurlijk wel in de gaten dat ze niet teveel geld scheppen, in verband met inflatiegevaar.

De secundaire banken (b.v. Friesch-Groningse hypotheekbank, ‘Spaarbank van ome Jan op de hoek’) kunnen nooit meer geld uitlenen dan dat zij zelf hebben gekregen van ander publiek via ingelegd spaargeld (spaarbanken) of via verkochte pandbrieven (hypotheekbanken).

Ik kan dus maar 3 theorieën bedenken waarom dit soort discussies worden geopend: 1. de kwaliteit van het genoten onderwijs was ver onder de maat of 2. je hebt niet op zitten letten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs of 3. een combinatie van 1 en 2.

https://forum.www.radartv.nl/viewtopic.php?f=30&t=145497

Verder, de Wet op Financieel Toezicht vereist van banken dat hun personeel dat klantencontact heeft de benodigde opleidingen heeft.
Verder zie ik niet in waarom de overheid beter kan bankieren dan de private sector
Verder, ik begrijp dat een bank geld aan mij wil verdienen. De overheid heeft dat verlangen niet. Die wil dat ik mij aan hun regels houd. Ik wil niet dat als de SP aan de macht is zij ingrijpen in de besturing van mijn bedrijf. Bij een private bank kan ik ervoor kiezen om naar een andere bank te gaan als hun regels mij niet bevallen, die keuze heb ik bij de overheid niet.

Conclusie: banken moeten niet genationaliseerd worden

Wolfgar: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 2:47 pm)

Als oud liberaal ben ik behoorlijk van mijn geloof gevallen, er zouden veel meer bedrijven weer staatsbedrijven moeten worden en sowieso nutsbedrijven als, banken, verzekeringen, energiebedrijven, vervoersmaatschappijen, woningcorporaties, ziekenhuizen enz. Ooit waren het dat allemaal en werkte prima en in ieders belang. De uitverkoop of vriendendiensten van de laatste 50 jaar kwamen met smoesjes aan dat marktwerking het toverwoord was om alles betaalbaar te houden, thans weten we dat marktwerking meer kartelwerking betekend en vele meeuwen(investeringsmaatschappijen) krijsend aanfladderen, de boel onder schijten en weer krijsend wegfladderen. Het is dagelijkse kost om te lezen hoe we allen besodemieterd worden, het ene na het andere bedrijf wordt gesloten, afgestoten of systematisch ten gronde gericht en de daders (bestuurders)vertrekken met de zakken goed gevuld om het volgende prooi te bespringen.

Raya: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 3:01 pm)

Dat er primaire banken zijn die dat mogen, wil nog niet zeggen dat het ook OK is.
Ik mag in mijn huishoudboekje ook niet ineens een vermogen van 10.000 euro opnemen en aan de andere kant van de balans datzelfde bedrag noteren als schuld aan mijzelf, om daar vervolgens mijn belastingen mee te betalen. Rutte ziet me al aankomen!

Het is ook nogal makkelijk verdienen: rente vragen over geld dat niet bestaat en nooit bestaan heeft. Maar wel moet worden opgehoest door de andere bankklanten of zelfs belastingbetalers, als het mis gaat!

We zouden natuurlijk wel de armoede ermee op kunnen lossen. Iedereen een basisinkomen van 5000 euro netto per maand, zolang het maar giraal is en blijft. Dan is er -volgens sommigen blijkbaar- niets aan de hand. Dus allemaal gaan pinnen in de supermarkt.

Het idee dat de Nederlandse bank de boel in de gaten houd om inflatie te voorkomen, klopt niet. Ik meen me te herinneren, dat de banken niet hoeven aan te geven hoeveel geld zij gecreëerd hebben. Het is eerder het idee, van "wat niet weet, wat niet deert". Als niemand weet hoeveel geld er gecreëerd is, kan dat ook geen invloed op de inflatie hebben.

Vroeger was het toch echt anders. Toen moest er nog een waarde staan tegen over de hoeveelheid geld welk in omloop was, en dat was de goudvoorraad. Giraal verkeer was er nauwelijks.

Het is een schande dat banken op deze manier geld kunnen creëren. Het is nog erger, dat de politiek, onze volksvertegenwoordigers te horen krijgen (Dijsselbloem, geldcreatie ECB) dat ze moeten zwijgen over de economie omdat dat hun zaak niet zou zijn.

Tijd voor de bezem, desnoods gekocht met gepind geld, door de bank aangemaakt!

Wolfgar: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 3:01 pm)

Lancelot Verder, de Wet op Financieel Toezicht vereist van banken dat hun personeel dat klantencontact heeft de benodigde opleidingen heeft.
Verder zie ik niet in waarom de overheid beter kan bankieren dan de private sector
Verder, ik begrijp dat een bank geld aan mij wil verdienen. De overheid heeft dat verlangen niet. Die wil dat ik mij aan hun regels houd. Ik wil niet dat als de SP aan de macht is zij ingrijpen in de besturing van mijn bedrijf. Bij een private bank kan ik ervoor kiezen om naar een andere bank te gaan als hun regels mij niet bevallen, die keuze heb ik bij de overheid niet.

Conclusie: banken moeten niet genationaliseerd worden[/quote]

Of iemand de juiste opleiding heeft is geen garantie voor goed functioneren, denk maar aan de discussie over het rijbewijs. :wink:
De overheid zijn wij allemaal, daar kunnen ze elkaar niet zo volstoppen als in de private sector, hooguit daarnaast of daarna pas.
Ook de overheid mag geld verdienen, ze mogen het alleen niet allemaal in eigen zak stoppen en zijn iets minder gulzig.
Buitenlandse banken genoeg zou ik zeggen, dus keuze te over.
Of de SP, VVD of PvdA aan de macht komt maakt voor het bankwezen het zelfde uit als thans het geval is, cliënten behouden hun vrije keuze.
Lees de regels eens van alle banken, je zult zien dat er verdomd weinig verschillen zijn, allen zijn meesters in het indekken van risico's voor de bank.

Conclusie: liever vandaag dan morgen alle banken nationaliseren en er mogen er best een paar minder, toch?


ABN AMRO
Aegon
Allianz NL Asset Management
Anadolubank
ASN Bank
ASR Bank
AT Bank
Centraal Beheer Achmea
Credit Europe Bank
Delta Lloyd
DHB Bank
Van Lanschot
GarantiBank
ING
LeasePlan Bank
Loyalis
Nationale Nederlanden
NIBC Direct
Delta Lloyd
Rabobank
RegioBank
SNS Bank
Staalbankiers
The Economy Bank
Triodos Bank
Yapi Kredi

Raya: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 3:10 pm)

Ik vind dat zeker een staatsbank moet zijn.
Hier zouden ABN-AMRO samengevoegd moeten worden met SNS, en niet meer op de beurs mogen worden gezet.
Het geeft wel degelijk een gelegenheid om als staatsbank meer rekening te houden met de klant en zo de andere banken kunnen stimuleren ook op dat gebied te gaan concurreren.

Lancelot: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 3:27 pm)


Of iemand de juiste opleiding heeft is geen garantie voor goed functioneren, denk maar aan de discussie over het rijbewijs. :wink:
Ook het feit dat een select groepje dit geldscheppen maar mag doen en dat er geen opleiding of diploma voor is verontrust me. Ik probeerde slechts de onrust in de schrijver van je stukje weg te nemen ;)

De overheid zijn wij allemaal
Onzin, ik heb niets met de overheid te maken, anders dan dat ik in het gevang beland als ik niet naar hen luister

Ook de overheid mag geld verdienen, ze mogen het alleen niet allemaal in eigen zak stoppen en zijn iets minder gulzig.
Nogmaals, waar haal jij het idee vandaan dat een overheid beter kan bankieren dan de private sector? Wat jij wilt kun je ook regelen door middel van belastingheffing en beloningregelgeving.

Buitenlandse banken genoeg zou ik zeggen, dus keuze te over.
Nu nog ja. Maar als het aan de PVV ligt gaan we uit de EU en kost het mij een vermogen om een buitenlandse bank te kiezen.

Of de SP, VVD of PvdA aan de macht komt maakt voor het bankwezen het zelfde uit als thans het geval is, cliënten behouden hun vrije keuze.
Lees de regels eens van alle banken, je zult zien dat er verdomd weinig verschillen zijn, allen zijn meesters in het indekken van risico's voor de bank.
Wel, als de SGP aan de macht komt kan ik mij voorstellen dat ik als bank geen bijdrage meer mag leveren aan de porno-industrie in Nederland, of als de Dierenpartij aan de macht kom ik geen megastallen mag financieren. Een bank zal het een worst zijn of ik in dieren handel of in porno.

Conclusie: liever vandaag dan morgen alle banken nationaliseren en er mogen er best een paar minder, toch?
Hoe groot is eigenlijk je vertrouwen in de overheid?

Raya: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 3:36 pm)Of iemand de juiste opleiding heeft is geen garantie voor goed functioneren, denk maar aan de discussie over het rijbewijs. :wink:
Ook het feit dat een select groepje dit geldscheppen maar mag doen en dat er geen opleiding of diploma voor is verontrust me. Ik probeerde slechts de onrust in de schrijver van je stukje weg te nemen ;)

De overheid zijn wij allemaal
Onzin, ik heb niets met de overheid te maken, anders dan dat ik in het gevang beland als ik niet naar hen luister

Ook de overheid mag geld verdienen, ze mogen het alleen niet allemaal in eigen zak stoppen en zijn iets minder gulzig.
Nogmaals, waar haal jij het idee vandaan dat een overheid beter kan bankieren dan de private sector? Wat jij wilt kun je ook regelen door middel van belastingheffing en beloningregelgeving.

Buitenlandse banken genoeg zou ik zeggen, dus keuze te over.
Nu nog ja. Maar als het aan de PVV ligt gaan we uit de EU en kost het mij een vermogen om een buitenlandse bank te kiezen.

Of de SP, VVD of PvdA aan de macht komt maakt voor het bankwezen het zelfde uit als thans het geval is, cliënten behouden hun vrije keuze.
Lees de regels eens van alle banken, je zult zien dat er verdomd weinig verschillen zijn, allen zijn meesters in het indekken van risico's voor de bank.
Wel, als de SGP aan de macht komt kan ik mij voorstellen dat ik als bank geen bijdrage meer mag leveren aan de porno-industrie in Nederland, of als de Dierenpartij aan de macht kom ik geen megastallen mag financieren. Een bank zal het een worst zijn of ik in dieren handel of in porno.

Conclusie: liever vandaag dan morgen alle banken nationaliseren en er mogen er best een paar minder, toch?
Hoe groot is eigenlijk je vertrouwen in de overheid?

Waar leidt jij uit af dat een particulier beter zou kunnen bankieren dan een overheid?
En zijn de rente en kosten, welke een particuliere bank in rekening brengt, ook geen belasting voor hen die het in rekening wordt gebracht?

Het is niet verkeerd als de kosten in rekening worden gebracht voor de diensten welke worden verricht.
Dat kun je bij algemene heffing doen, bijvoorbeeld als overheid aan alle inwoners, om een betaalsysteem op poten te zetten en in de lucht te houden.
Je kunt ook ALLE bankklanten een toeslag -al dan niet verstopt- in rekening brengen voor het op poten zetten en in de lucht houden van een betaalsysteem.
Je kunt ook de kosten in rekening brengen alleen aan de mensen die er gebruik van maken.
Er is echter geen verschil als je dit als particuliere bank doet of als overheid.
Mijn vraag is, waarom je als overheid geen geld zou mogen verdienen aan te verlenen diensten, en als ze dat niet mogen, waarom we dan als overheid noodzakelijke zaken niet tegen kostprijs mogen aanbieden aan eenieder van ons (want die overheid, dat zijn wij wel degelijk met zijn allen, de ambtenaren doen slechts het werk zoals dat door onze volksvertegenwoordigers wordt opgedragen)!

KarelStaal: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 3:53 pm)


ABN AMRO
Aegon
Allianz NL Asset Management
Anadolubank
ASN Bank
ASR Bank
AT Bank
Centraal Beheer Achmea
Credit Europe Bank
Delta Lloyd
DHB Bank
Van Lanschot
GarantiBank
ING
LeasePlan Bank
Loyalis
Nationale Nederlanden
NIBC Direct
Delta Lloyd
Rabobank
RegioBank
SNS Bank
Staalbankiers
The Economy Bank
Triodos Bank
Yapi Kredi

Wat is het idee van deze lijst Wolfie?

Lancelot: Re: Alle banken nationaliseren, het zijn nutsbedrijven! (di jan 27, 2015 4:03 pm)


Waar leidt jij uit af dat een particulier beter zou kunnen bankieren dan een overheid?
De keuzemogelijkheid. Als ik ontevreden ben bij bank 1 ga ik naar bank 2. Bij een overheid gaat dat niet.

En zijn de rente en kosten, welke een particuliere bank in rekening brengt, ook geen belasting voor hen die het in rekening wordt gebracht?
Nee

Het is niet verkeerd als de kosten in rekening worden gebracht voor de diensten welke worden verricht.
Dat kun je bij algemene heffing doen, bijvoorbeeld als overheid aan alle inwoners, om een betaalsysteem op poten te zetten en in de lucht te houden.
Je kunt ook ALLE bankklanten een toeslag -al dan niet verstopt- in rekening brengen voor het op poten zetten en in de lucht houden van een betaalsysteem.
Je kunt ook de kosten in rekening brengen alleen aan de mensen die er gebruik van maken.
Er is echter geen verschil als je dit als particuliere bank doet of als overheid.
Met je eens, het maakt in principe niets uit of je de overheid of de particulier beloont voor een dienst of product.

Mijn vraag is, waarom je als overheid geen geld zou mogen verdienen aan te verlenen diensten, en als ze dat niet mogen, waarom we dan als overheid noodzakelijke zaken niet tegen kostprijs mogen aanbieden aan eenieder van ons (want die overheid, dat zijn wij wel degelijk met zijn allen, de ambtenaren doen slechts het werk zoals dat door onze volksvertegenwoordigers wordt opgedragen)!
Vanwege de oneerlijke concurrentie waaruit een prijsmonopolie ontstaat. Laten we zeggen dat de kostprijs van een zak appels op dit moment zo'n € 10,= is en de groenteboer op de hoek verkoopt die zak voor € 12,=. Stel de overheid neemt zich voor om appels te gaan verkopen. Dat doet ze voor € 10,=. Gevolg is dat er binnen no time meer groenteboeren zijn. Vervolgens maakt de overheid regelgeving dat zij het monopolie hebben op de appelverkoop en verhoogd de appelprijs naar € 20. Van het verschil van € 10,= koopt de overheid vervolgens dat datcha's aan de Zwarte Zee Noordzee om de overheid's CEO's goed te laten uitrusten van hun gedane arbeid. Dit moeten we niet willen.


 [1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]