WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
 [1]   [2]   [3]   [4] 

Ga naar: "Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe?"

kwaaisteniet: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (wo feb 28, 2018 11:26 am)

Omdat de Europese quotering van de suikerbietenteelt vorig jaar is opgeheven is er ruim 20% meer suikerbietenteelt geweest. Dat kwam ook al omdat de suikerbieten tijdens de quotering nogal hoge prijzen opleverde. Dan ga ja als boer meteen maar meer telen, want een betere opbrengst. Dat schijnt in de hele EU het geval geweest te zijn. Nu zullen de prijzen met de hoge productie ook wel wat tegenvallen.
De vraag is nu wat er gedaan zal worden met de enorme suikeropbrengst. Waar moet die naartoe? Naar de ontwikkelingslanden om daar de markt te bederven? Je moet er eenvoudig maar niet aan denken. Arme boeren in de ontwikkelingslanden.
Maar gelukkig is er een goed alternatief. De boeren hebben het nog nauwelijks in de gaten. Maar er schijnt een alternatief te bestaan voor de graanteelt en met name de tarweteelt. Het product heet 'Quinoa'. Deze plant komt uit Zuid Amerika en is daar al 6000 jaar een belangrijke voedselbron, met name voor de Inca's. Met wat aanpassingen kan die ook in ons land geteeld worden. De zaden kunnen als vervanging van tarwe en andere granen toegepast worden. Dit is extra van belang voor diegenen die een gluten-allergie hebben, want daar bezitten de zaden niets van. Een leuke bron van inkomsten.

Rightnow: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (wo feb 28, 2018 11:39 am)

Bedorven is de markt nu al; gezakt tot het lage peil van 2009. Vergisten tot alcohol lijkt mij het beste. Proost! Op de teelt van beter renderende gewassen!

Biertje: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (wo feb 28, 2018 11:46 am)


Bedorven is de markt nu al; gezakt tot het lage peil van 2009. Vergisten tot alcohol lijkt mij het beste. Proost! Op de teelt van beter renderende gewassen!
En dat alcohol vermengen we dan met benzine want dat is weer goed voor de auto-industrie.

Rightnow: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (wo feb 28, 2018 5:26 pm)



Bedorven is de markt nu al; gezakt tot het lage peil van 2009. Vergisten tot alcohol lijkt mij het beste. Proost! Op de teelt van beter renderende gewassen!
En dat alcohol vermengen we dan met benzine want dat is weer goed voor de auto-industrie.
Ik zou nog wel eens zorgvuldig willen hebben uitgezocht of suikerbieten voor alcohol niet zinvol zijn... geen gewas dat zo veel zonlicht omzet in energie! De restproducten zijn koeienvoer of geschikt om de bodem te verrijken met organische stof.

Lies: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (wo feb 28, 2018 6:19 pm)

Hoe ver zijn ze met deze auto?

Auto van vlas en suikerbieten

https://www.bc1.nl/studenten-bouwen-auto-van-vlas-en-suikerbieten/

Studenten van de technische universiteit in Eindhoven hebben de allereerste echt duurzame auto in de wereld ontwikkeld. Ze hebben geen staal gebruikt voor de carrosserie maar vlas en suikerbieten.

kwaaisteniet: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (wo feb 28, 2018 8:33 pm)

Een auto in elkaar knutselen is één. Hem laten rijden is een andere zaak.

Lies: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (wo maart 28, 2018 8:25 pm)




Bedorven is de markt nu al; gezakt tot het lage peil van 2009. Vergisten tot alcohol lijkt mij het beste. Proost! Op de teelt van beter renderende gewassen!
En dat alcohol vermengen we dan met benzine want dat is weer goed voor de auto-industrie.
Ik zou nog wel eens zorgvuldig willen hebben uitgezocht of suikerbieten voor alcohol niet zinvol zijn... geen gewas dat zo veel zonlicht omzet in energie! De restproducten zijn koeienvoer of geschikt om de bodem te verrijken met organische stof.

De suikerbiet: de meest innovatieve groente van Nederland?
https://www.bnr.nl/nieuws/innovatie/10341706/de-suikerbiet-de-meest-innovatieve-groente-van-nederland

n Nederland wordt per jaar zo’n acht miljoen ton aan suikerbieten geproduceerd en daar wordt volgens Markusse niets van weggegooid: ‘De suiker haal je er natuurlijk uit. Dan blijft er een stroop over: een heel kostbaar product dat gebruikt wordt om penicilline te maken.

Penicilline en suikerbieten, ik wist dat niet.

Lies: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (zo jul 29, 2018 12:37 pm)


Omdat de Europese quotering van de suikerbietenteelt vorig jaar is opgeheven is er ruim 20% meer suikerbietenteelt geweest. Dat kwam ook al omdat de suikerbieten tijdens de quotering nogal hoge prijzen opleverde. Dan ga ja als boer meteen maar meer telen, want een betere opbrengst. Dat schijnt in de hele EU het geval geweest te zijn. Nu zullen de prijzen met de hoge productie ook wel wat tegenvallen.
De vraag is nu wat er gedaan zal worden met de enorme suikeropbrengst. Waar moet die naartoe? Naar de ontwikkelingslanden om daar de markt te bederven? Je moet er eenvoudig maar niet aan denken. Arme boeren in de ontwikkelingslanden.
Maar gelukkig is er een goed alternatief. De boeren hebben het nog nauwelijks in de gaten. Maar er schijnt een alternatief te bestaan voor de graanteelt en met name de tarweteelt. Het product heet 'Quinoa'. Deze plant komt uit Zuid Amerika en is daar al 6000 jaar een belangrijke voedselbron, met name voor de Inca's. Met wat aanpassingen kan die ook in ons land geteeld worden. De zaden kunnen als vervanging van tarwe en andere granen toegepast worden. Dit is extra van belang voor diegenen die een gluten-allergie hebben, want daar bezitten de zaden niets van. Een leuke bron van inkomsten.
Bij alle leuke bronnen van inkomsten van boeren denk ik tegenwoordig vaak 'voor hoe lang'. Wanneer laten ze deze ondernemers met rust?

'Boeren met kiespijn, we gaan ze missen'
http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/boeren-met-kiespijn-we-gaan-ze-missen/article-opinion-918187.html

Verwachtingen en vernederingen

Van boeren wordt er namelijk verwacht dat ze alles kunnen. Ze moeten hun teelt door en door kennen, hun machines onderhouden, bikkelhard onderhandelen, boekhouden, personeel beheren, marktprijzen aanvoelen en bovenal kei- en keihard werken. Als boer ben je verantwoordelijk voor je bedrijf, maar daarnaast ook voor dierenwelzijn, milieu- en landschapszorg. Enkel dat eerste brengt op. Die laatsten worden door iedereen verwacht, maar kosten net dat waar de meeste boeren een tekort aan hebben: geld en tijd.

‘Akkerbouw is dupe van deal Trump en Juncker’
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/07/26/akkerbouw-is-dupe-van-deal-trump-en-juncker

Dat vindt Jaap van Wenum, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw. ‘Trump dreigde een importheffing te leggen op Europese auto’s, maar de Duitse industrie wil blijven exporteren. Dus heeft er een uitruil plaatsgevonden. De soja-export van de VS naar Europa is cadeau gedaan.’

'HZPC gaat deel van het onderzoek buiten de Europese Unie doen'
https://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=204560

Het aardappelveredelingsbedrijf HZPC verplaatst onderzoek waarbij nieuwe gentechnieken als Crispr-Cas en cisgenese worden toegepast naar een plek buiten de Europese Unie. Dat meldt directeur Gerard Backx. HZPC neemt dat besluit naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over nieuwe gentechnieken. Het Europese Hof oordeelde op woensdag 25 juli dat deze nieuwe technieken moeten vallen onder de huidige regels voor genetische modificatie in de Europese Unie.

"De uitspraak van het Europese Hof betekent dat we niet sterk kunnen innoveren voor de Europese aardappeltelers. We zullen de nieuwe technieken moeten gaan toepassen voor de telers buiten Europa. Nu zullen we een deel van onze research naar buiten Europa moeten verplaatsen ten bate van de niet-Europese telers", aldus Backx.


Hoe leuk is de verbouw van quinoa als iedereen overschakelt? Niet als je het onderstaande leest, de markt wordt nl beschermd.

Superfood quinoa wordt 'gewoon' op Goeree-Overflakkee verbouwd
https://www.rijnmond.nl/nieuws/163341/Superfood-quinoa-wordt-gewoon-op-Goeree-Overflakkee-verbouwd

Ondanks de betere verdiensten - dan bijvoorbeeld met graan - wordt quinoa niet veel verbouwd in Nederland. Dat komt doordat de markt wordt beschermd om de teelt rendabel te houden, zegt Van Eck. Dat heeft volgens hem te maken met de risico's, want de oogst kan een keer misgaan.

Rightnow: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (ma jul 30, 2018 11:20 am)

De landbouw is een fantastisch economisch laboratorium voor het bestuderen van de vrije markt, en wel de vorm van "volledige mededinging". Andere vormen van vrije markt zijn monopoly en een beperkt aantal spelers (die gemakkelijk onder 1 hoedje kunnen spelen, zo lang ze de notulen maar niet laten slingeren).

Die volledige mededinging, dat marktkarakter doen de boeren zichzelf aan door zich niet te organiseren; werknemers hebben in de vorige eeuw wel bewezen dat het ook anders kan: door de gemeenschappelijke looneisen en door de inzet van (toen nog feitelijke) sociaaldemocraten in de politiek, werden werknemers een meer serieuze marktpartij voor de kapitalisten. Gevolg: algemene welvaart, maatschappelijke rust en persoonlijke zekerheid.

Vandaag de dag gelooft men algemeen in het D66 * model van georganiseerde werkgevers en verdeelde werknemers. De (meeste) boeren hebben al generaties lang nooit anders geweten.

* sinds D66 bestaat heeft de PvdA deze partij op afstand gevolgd.

Lies: Re: Waar moet dat met de overproductie van suiker naartoe? (ma jul 30, 2018 1:39 pm)

Om mij heen kijkend zijn boeren met een gemeenschappelijke mening niet te vinden, alle politieke partijen van links naar rechts zijn er te vinden.

En dan krijg je dit: Het best bewaarde geheim van LTO

http://www.boerenbusiness.nl/bloggers/boerenbusiness/blog/10878431/het-best-bewaarde-geheim-van-lto


Het probleem met belangenorganisaties is dat ze vaak in overleg willen met alle partijen en dan zoeken naar een middenweg. Het is een mooi streven, maar in de landbouw is het lastig. Ten eerste heb je meerdere bedrijfstakken en ten tweede heb je bedrijfstakken met diverse belangen. Een duidelijk voorbeeld is de biologische veehouderij, versus de gangbare veehouderij, versus de intensieve veehouderij. Buitenom dat het lastig is, lijkt het alsof LTO Nederland de laatste tijd de groep die het meest in de problemen zit (de melkveebedrijven met weinig grond en hoge kosten) het minst wil vertegenwoordigen.


 [1]   [2]   [3]   [4]