WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
 [1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]   [13]   [14]   [15]   [16]   [17]   [18]   [19]   [20]   [21]   [22]   [23]   [24] 

Ga naar: "Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen"

Biertje: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (di sep 11, 2018 10:11 am)

Dat zegt Frans Timmermans.


Het is in de Europese Unie niet meer een beetje naar links of een beetje naar rechts. Volgens de hoogste Nederlander bij de Europese Commissie, Frans Timmermans, gaat het over hervormen of opheffen.

"Dat is de vraag die volgend jaar bij de verkiezingen aan de orde komt", aldus de vicevoorzitter. Aan de vooravond van de opening van een nieuw parlementair jaar maakt hij in Straatsburg de balans op van wat er de komende tijd op de EU af komt.

Het lijstje is bekend: migratie, akkoorden met Afrikaanse landen over opvang van vluchtelingen en afspraken over terugkeer van mensen die geen recht hebben op asiel. Hij wil ook meer afspraken over solidariteit "zodat voorkomen wordt dat we landen als Griekenland en Italië in hun sop gaar laten koken."

Onzekerheid
Volgens Timmermans leeft bij de Europese kiezer momenteel een combinatie van economische onzekerheid en de vraag over onze identiteit. De politiek heeft daar volgens hem twee antwoorden op.

"Een groot deel van de politici ziet het probleem en wil het dan oplossen en je hebt een deel dat zegt: die vreemdeling is het probleem, het probleem is die angst van jullie. En die angst maken ze dan niet kleiner, die kloppen ze juist op, zodat ze mensen vastketenen aan hun angst. Dat heeft ons in Europa nog nooit iets goeds gebracht."

"Op dit moment is het zo dat bijvoorbeeld een premier als Orbán met dit beleid de mensen achter zich weet te krijgen. Maar daar wordt wel een prijs voor betaald, hij zegt: ik geef jullie veiligheid, ik geef jullie zekerheid, maar ik wil dat wel allemaal kunnen controleren. Ik denk dat het voor Europa essentieel is dat we nooit een ruilobject maken van vrijheid. Veiligheid, zekerheid zonder vrijheid, op de lange termijn wordt dat niks. Dus we moeten ervoor zorgen dat we in Europa ook vrijheid recht overheid houden."

Makkelijke oplossing
Aan de andere kant vindt Timmermans ook verkiezingsuitslagen zoals in Zweden bemoedigend. "Als in een land als Zweden 18% van de kiezers kiest voor een partij die uitsluiting voorstelt, die dus een heel radicale manier van met mensen omgaan voorstelt, dan is dat wel een duidelijk signaal". Tegelijkertijd heeft tachtig procent van de Zweden niet op een populistische partij met een makkelijke oplossing gestemd. Volgens de eurocommissaris zegt hij niet dat er niets aan de hand is. "Maar we moeten dus ook weer niet net doen alsof die extreme populisten het hele politieke speelveld in beslag nemen."

Oplossingen vinden is de andere kant van het verhaal, maar dat is niet zo makkelijk. "De belangen van de verschillende landen lopen nogal uiteen", zegt Timmermans. Hij was de afgelopen weken op bezoek in Portugal en Italië.

"Als je aan Portugezen vraagt wat ze ervan vinden hebben ze een houding van: doe niet zo moeilijk, mensen in nood moeten we helpen. Als je met Italianen praat zeggen ze dat we iets moeten doen om die toestroom te stoppen. Duitsers hebben weer vooral problemen met de integratie. Dat maakt het vinden van een oplossing ingewikkeld."

Stemrecht ontnomen
Eén van de landen in de EU die nogal hun eigen weg gaan is Hongarije. Timmermans benadrukt dat het niet gaat om de politieke keuze die een land maakt. "Naar links, naar rechts, dat moeten de mensen in het land zelf weten. Het gaat er wel om, en dat is de taak van de Commissie, dat we landen houden aan de afspraken die ze zelf hebben gemaakt EN waar ze zelf voor gestemd hebben."

Hij zal dinsdag het debat met de Hongaarse premier Orbán in het Europees Parlement aangaan. "Dat kunnen felle debatten zijn ja. Maar hij debatteert wel."

Het Europees Parlement moet deze week beslissen of het een speciale procedure wil opstarten tegen het land. Een zogenoemd artikel 7-procedure, zoals tegen Polen, waarbij de ultieme consequentie kan zijn dat het land het stemrecht wordt ontnomen.

Timmermans laat nog niet het achterste van z'n tong zien. "Ik hoop dat er met Orbán redelijk te praten valt. Zo niet, en hij volhardt in zaken die in strijd zijn met zijn Europese verplichtingen, dan gaan we weer naar het Hof." De ervaring leert immers dat de Hongaarse premier zich wel aan de uitspraken van het Europese Hof van Justitie houdt.

Morgen is het debat in het Europees parlement en woensdag volgt de stemming.


https://nos.nl/artikel/2249837-keuze-voor-europese-unie-is-hervormen-of-opheffen.html

Timmermans draait om de kern van het verhaal heen.

A. Geen van de lidstaten voelt voor een politieke integratie want die is decennia geleden bij de voordeur al afgewezen. Dat een verder gaande integratie en overdracht van soevereiniteit de problemen zal oplossen en nieuwe zal voorkomen blijkt nergens uit.

B. Er zijn ernstige twijfels over de monetaire stabiliteit, de problemen bij veel Zuid-Europese banken, en de splijtzwam die euro want politiek experiment en rente heet. De eurocrisis is niet opgelost en valt niet op te lossen. Ik heb weinig vertrouwen in de bankenunie waarmee securitisatie van gebundelde leningen van zwakke banken maar ook staten kan plaatsvinden om zodoende uit de problemen te kunnen komen, terwijl de belastingbetaler wederom garant staat. De verschillen in cultuur, economie, arbeidsvoorwaarden. pensioen etc zijn veel en veel te groot. Divergentie i.p.v. convergentie.

C. Timmermans heeft niets op met 'populisten' die problemen laten zien want volgens diezelfde Timmermans gaat er toch een hoop goed? Met zo'n instelling straal je geen vertrouwen uit en sluit je eigenlijk mensen zelf ook uit. De pot (Timmermans) verwijt de ketel (Wilders) dat hij zwart ziet, met nog meer divergentie en scepsis als gevolg.

D. Dat Orbán een eigen koers vaart valt te begrijpen. Hij heeft niet om asielzoekers gevraagd en ziet dat Europa niet bij machtige is om de buitengrenzen te bewaken. Logisch dat hij zelf met een oplossing komt. Daarnaast wil Orbán niet de multinationals complete vrijheid geven in zijn land. Groot gelijk

E. Elkaar helpen doen we alleen als we zelf er beter van worden.

F. Timmermans vindt dat Polen zijn stemrecht moet opgeven maar dat is lastig omdat de sancties die uitgevoerd hadden moeten worden vanwege schendingen van afspraken en verdragen zijn nooit opgelegd. De EC is dus niet geloofwaardig als Polen ineens stemrecht verliest want veel meer landen hadden te maken moeten krijgen met sancties. Hoe zit het met Bulgarije en Roemenië die de corruptie niet aan willen pakken?

G. De EC heeft zelf geen visie wat hoe Europa verder moet. Gaan we uitbreiden met nog eens 6 Balkanstaten (die ook nog deels met elkaar in oorlog zijn) of maken we een pas op de plaats?


Voor mij staat de keus vast. De EU opheffen is een stuk beter en landen die economisch beter op elkaar aansluiten kunnen zelf besluiten hoe ze gaan samenwerken. Met pappen en nathouden en nieuwe experimenten schiet niemand op.

Hume: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (di sep 11, 2018 11:47 am)

Een Europa van verschillende snelheden op verschillende gebieden lijkt me de beste optie.
Nederland zal een keuze moeten maken of ze verder wilt met de kernlanden Frankrijk en Duitsland met meer integratie ,
of dat ze meedoet met de perifere landen met weinig integratie.
De optie van iedereen gelijk heeft geen toekomst meer.
Landen die naar een exit streven ,kunnen het beste zo snel mogelijk gaan.

Biertje: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (di sep 11, 2018 12:17 pm)


Een Europa van verschillende snelheden op verschillende gebieden lijkt me de beste optie.
Nederland zal een keuze moeten maken of ze verder wilt met de kernlanden Frankrijk en Duitsland met meer integratie ,
of dat ze meedoet met de perifere landen met weinig integratie.
De optie van iedereen gelijk heeft geen toekomst meer.
Landen die naar een exit streven ,kunnen het beste zo snel mogelijk gaan.
We hebben al een Europa van verschillende snelheden en die verschillen worden steeds groter. Met een euro is dat linke soep

Raya: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (di sep 11, 2018 1:59 pm)

Timmermans doet hoe dan ook een poging om de stembusgang voor verkiezingen in de lidstaten te zien als een referendum voor of tegen de EU. Als er meer stemmen gaan naar partijen die niet uit de EU willen stappen, is dat dus een JA tegen de EU, volgens Timmermans.

Zo werkt dat natuurlijk niet.
Als ik hier in Nederland mijn stem uitbreng, is dat, in ieder geval bij mij, een weloverwogen stem, waarbij meerdere zaken tegen elkaar zijn afgewogen. Voor het een stemmen, wil niet zeggen dat ik ook voor het andere ben. Ik heb echter maar één stem.

Als Timmermans een eerlijk antwoord wil hebben, moet hij referenda in alle lidstaten organiseren waarbij mensen wordt gevraagd wat ze willen omtrent de voortgang van de EU. Maar dat durft Brussel niet aan. Ze weten best hoe de wind waait.

Biertje: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (di sep 11, 2018 3:51 pm)


Timmermans doet hoe dan ook een poging om de stembusgang voor verkiezingen in de lidstaten te zien als een referendum voor of tegen de EU. Als er meer stemmen gaan naar partijen die niet uit de EU willen stappen, is dat dus een JA tegen de EU, volgens Timmermans.

Zo werkt dat natuurlijk niet.
Als ik hier in Nederland mijn stem uitbreng, is dat, in ieder geval bij mij, een weloverwogen stem, waarbij meerdere zaken tegen elkaar zijn afgewogen. Voor het een stemmen, wil niet zeggen dat ik ook voor het andere ben. Ik heb echter maar één stem.

Als Timmermans een eerlijk antwoord wil hebben, moet hij referenda in alle lidstaten organiseren waarbij mensen wordt gevraagd wat ze willen omtrent de voortgang van de EU. Maar dat durft Brussel niet aan. Ze weten best hoe de wind waait.
Inderdaad en dan is het een raadgevend referendum. Timmermans zou al een brand kunnen blussen door op een normale menselijke manier om te gaan met populisten en het niet als afvalligen te beschouwen. Een diplomaat handelt een stuk slimmer zoals Timmermans nu handelt. En Timmermans was tweede secretaris op de Nederlandse ambassade in Moskou

Biertje: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (di sep 11, 2018 4:03 pm)

The chief executive of Deutsche Bank on Wednesday called for more consolidation in the banking industry in Germany – and across Europe – and action by central banks as the region’s lenders struggle to navigate an environment of historically low interest rates.

https://www.nytimes.com/2016/09/01/business/dealbook/deutsche-bank-ceo-calls-for-more-european-bank-mergers.html

Maar natuurlijk: als grote banken al zwak zijn en gestut moet worden mogen ze op overnamepad om nog groter te worden. Hoezo zijn die kleine banken ene probleem? :boos:

Biertje: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (wo sep 12, 2018 9:00 am)

Waarom komt Juncker pas met dit soort plannen. Is Schengen opheffen niet een stuk goedkoper en makkelijker?

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2545850/10-000-man-sterke-europese-kustwacht

Hume: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (wo sep 12, 2018 9:05 am)


Waarom komt Juncker pas met dit soort plannen. Is Schengen opheffen niet een stuk goedkoper en makkelijker?

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2545850/10-000-man-sterke-europese-kustwacht


Beter laat dan nooit.

Biertje: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (wo sep 12, 2018 9:30 am)Waarom komt Juncker pas met dit soort plannen. Is Schengen opheffen niet een stuk goedkoper en makkelijker?

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2545850/10-000-man-sterke-europese-kustwacht


Beter laat dan nooit. Sowieso krijg je problemen want landen met een marine moeten dat inzetten terwijl landen zonder marine bij moeten dragen.Gaat niet werken

Raya: Re: Keuze voor Europese Unie is hervormen of opheffen (wo sep 12, 2018 9:43 am)Waarom komt Juncker pas met dit soort plannen. Is Schengen opheffen niet een stuk goedkoper en makkelijker?

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2545850/10-000-man-sterke-europese-kustwacht


Beter laat dan nooit.

Verkiezingspraat van Juncker.


 [1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]   [13]   [14]   [15]   [16]   [17]   [18]   [19]   [20]   [21]   [22]   [23]   [24]