WSP [Bekijk forum]  >> WSP Forum [Bekijk forum]  >> Politiek & Maatschappij [Bekijk forum]
Ga naar: "Sancties invoeren tegen België ?"

Hume: Sancties invoeren tegen België ? (vr nov 09, 2018 9:38 am)

België blijft een lastig buurland , of het nu over de Schelde gaat , of over tolheffen
en nu weer over het trein verkeer.
De vraag is, wat doe je met lastige buren ,die altijd wel iets anders verzinnen om je dwars te zitten ?
Misschien en boycot van bon bons of de Schelde dicht gooien?
Er dreigt, vijf jaar na het Fyra-debacle, opnieuw een ‘spooroorlog’ tussen Nederland en België. Inzet is de nieuwe treinverbinding van Aken (Duitsland) via Heerlen en Maastricht naar Luik (België). Arriva wil die ‘drielandentrein’ per december in gebruik nemen. Maar België weigert op het laatste moment, omdat het materieel niet zou voldoen aan de Belgische veiligheidseisen.

Die internationale trein werd in 2015 gepresenteerd als schoolvoorbeeld van internationale samenwerking bij grensoverschrijdend treinverkeer. Arriva bestelde speciale locomotieven die geschikt zijn voor het Belgische, Nederlandse en Duitse spoor. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeerde 19 miljoen euro in spoorverdubbeling en electrificatie van het traject tussen Heerlen en de Duitse grens.

Niet verder dan Maastricht
Maar vooralsnog gaat die trein niet verder rijden dan Maastricht, ondanks bemoeienis van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat en Milieu, D66). Zij heeft herhaaldelijk geprobeerd haar Belgische ambtsgenoot François Bellot (Mobiliteit, Mouvement Réformateur) op andere gedachten te brengen, zo bevestigt haar woordvoerder, maar vooralsnog zonder resultaat.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/08/spooroorlog-dreigt-wegens-verbinding-maastricht-luik-a2754571

kwaaisteniet: Re: Sancties invoeren tegen België ? (vr nov 09, 2018 11:36 am)

Ik vind dat we het drielandenpunt moeten opheffen en er een tweelandenpunt van moeten maken. Dat is de enige oplossing om uit deze benarde impasse te geraken.

Einstein: Re: Sancties invoeren tegen België ? (vr nov 09, 2018 11:44 am)

Ja goed idee.. we kunnen Nederland gewoon over de grens doortrekken.