Het is nu zo mei 19, 2019 4:36 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Meer ziekenhuizen zullen omvallen.
Biertje
BerichtGeplaatst: za okt 27, 2018 11:47 am 
Offline
lid
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 08, 2013 5:21 pm
Berichten: 15745
Citaat:
Zeker veertien ziekenhuizen in ons land verkeren in de gevarenzone, stelt accountantskantoor BDO, dat elk jaar een stresstest voor ziekenhuizen uitvoert. Een paar daarvan hebben al jaren te maken met financiële problemen. ,,De uitgaven van ziekenhuizen blijven stijgen, het rendement krimpt en er is te weinig ruimte voor innovatie’’, zegt onderzoeker Chris van den Haak, die de stresstest uitvoerde. ,,Een zorginfarct dreigt


Misschien kan Van den Haak eens zeggen wat de oorzaken zijn, Is het het uitblijven van specialisatie, het stijgen van het aantal ZZp-ers, waar overigens de werkgever altijd een voorstander van zijn van het hebben van een flexibele schil?

Citaat:
Van den Haak ziet dat een aantal ziekenhuizen al jaren op rij de financiële bedrijfsvoering niet op orde heeft. De kosten voor huisvesting, extern personeel en ICT blijven maar stijgen, terwijl de zorgverzekeraars kritisch kijken naar de prijzen van behandelingen
Wie enkel kijkt naar de prijzen kijkt niet naar de geleverde kwaliteit. En juist dat kunnen verzekeraars niet beoordelen.

Citaat:
Voorheen hield de overheid slecht presterende ziekenhuizen altijd overeind, vanuit de gedachte dat elke regio een ziekenhuis nodig heeft waar je voor alle zorg terecht kunt. Maar onder de vorige zorgminister Edith Schippers is die garantie losgelaten. ,,En we hebben gewoon een flink aantal kleine ziekenhuizen die eigenlijk geen bestaansrecht meer hebben’’, zegt ook gezondheidseconoom Guus Schrijvers. ,,Daar gaan er de komende jaren gegarandeerd meer van omvallen.’’

Om uit de problemen te blijven, zegt onderzoeker Van den Haak, moeten ziekenhuizen specialiseren en innoveren. ,,Maar als een organisatie eenmaal bezig is met overleven, dan is er te weinig focus voor innovatie. Dan wordt het heel moeilijk. Bovendien staat de kwaliteit van de bestuurders onder druk door onze regels over topinkomens. Ziekenhuisbestuurders leiden grote, complexe organisaties, maar daar worden ze bij lange na niet zo goed voor betaald als in het bedrijfsleven. Op termijn krijg je dan dus minder goede bestuurders.’’
Mooi om te zien hoe onderzoekers zichzelf tegenspreken. Het is niet bewezen dat grote ziekenhuizen of grote gemeenten goedkoper uit zijn. Integendeel, we zien steeds meer dat de gestelde doelen bij fusies bij gemeenten, ziekenhuizen en banken niet gehaald worden en omslaan in een verlies. Nergens is aangetoond dat als je een bestuurder méér salaris geeft hij en het ziekenhuis beter presteren. Integendeel, het trekt zorgcowboys aan die dromen van forse rendementen op korte termijn.

Citaat:
Uiteindelijk, zegt Van den Haak, zal een deel van de Nederlandse ziekenhuizen worden vervangen door een kleiner aantal grote, regionale ziekenhuizen voor complexe en acute zorg. Op plekken waar geen ruimte meer is voor een volwaardig ziekenhuis, voorziet hij kleinere integrale gezondheidscentra, waar allerlei zorgverleners samenwerken: specialisten, huisartsen, ouderenverzorgers, maar ook alternatieve behandelaren. Ondersteund door nieuwe technologie houden ze zich bezig met de minder complexe zorgtaken en met preventie.

En misschien, zegt Van den Haak, maakt het wegvallen van het ziekenhuis in Lelystad, dat deze week failliet ging, wel ruimte voor zo’n centrum. ,,Lelystad is zo’n plek waarvan je je moet afvragen of er nog bestaansrecht is voor een volwaardig ziekenhuis. Zo’n centrum van integrale gezondheidszorg zou daar prima kunnen bestaan. En dan moeten de mensen die echt complexe zorg nodig hebben, naar een ziekenhuis dat iets verder weg is. We willen allemaal een goed ziekenhuis om de hoek, maar op de lange termijn is dat niet vol te houden.’’
Ziekenhuizen moeten zich specialiseren maar weer lijkt het alsof de onderzoeker zichzelf tegenspreekt. Hoe groter een ziekenhuis of bank, des te complexer en des te hoger vallen de kosten uit, mede door dure ineffectieve managementslagen. En het is handig als je specialisten en ook huisartsen bij elkaar zet, mits maar niet in één gebouw. En wat is er mis met de telefoon?

Zie hier het Spaarne gasthuis, ontstaan uit fusies tussen het Kennemer Gasthuis en Spaarne ziekenhuis. De sectie noord van het Kennemergasthuis was bekend omdat het als een van de eerste aan specialisatie deed: gewrichten. Een ziekenhuis waar ik zeer goede herinneringen aan heb overgehouden. Nu je dat het Spaarne Gasthuis niet alleen poliklinieken heeft met kortdurende opnames van 1-2 dagen maar ook weer een algemeen groot ziekenhuis mét poliklinieken. Waarom?

https://www.ad.nl/binnenland/meer-zieke ... ~a9ee2ec0/

Stellling: er zullen meer ziekenhuizen omvallen maar goed onderzoek is nodig en dat kan beter niet door BDO gedaan worden.
Hoe groot zijn de verliezen die gemaakt zijn en hoe groot is het verlies van gekwalificeerd personeel dat ontslagen is en werkloos is geworden?. Waarom denkt men aan een doorstart van de ziekenhuizen doordat ondernemers zich enkel en alleen hoeven te melden?

_________________
Multinationals verbranden geld bij het leven, enkel voor het omhoog krikken van de beurskoers.
https://www.youtube.com/watch?v=cfC6VO-8CHw&t=380s


Omhoog
  
 Categories
Politiek & Maatschappij

Archief 2019
mei
april
maart
februari
januari

Archief 2018
december
november
oktober
september
augustus
juli
juni
mei
april
maart
februari
januari

Archief 2017
december
november
oktober
september
augustus
juli
juni
mei
april
maart
februari
januari

Archief 2016
december
november
oktober
september
augustus
juli
juni
mei
april
maart
februari
januari

Archief 2015
december
november
oktober
september
augustus
juli
juni
mei
april
maart
februari
januari

Archief 2014
december
november
oktober
september
augustus
juli
juni
mei
april
maart
februari
januari

Archief 2013
december
november
oktober
september
augustus
juli
juni
mei
april
maart
februari
januari

Archief 2012
december
november
oktober
september
augustus
juli
juni
mei

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling