Het is nu do dec 13, 2018 8:28 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 38 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Voedselveiligheid
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: za dec 30, 2017 11:08 am 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Biertje schreef:
Raya schreef:
We moeten weer leren dat er grenzen zijn aan het leven en de dood bij het leven hoort.
De meeste ouderen beseffen het en verlangen zelfs naar de dood, vooral als hen allerlei ongemakken overkomen, waarbij zij zelfstandigheid verliezen en zelfs met meest intieme zaken geholpen moeten worden.

Af en toe duikt het op, de discussie wat het rekken van een mensenleven mag kosten. Die discussie kan niet voldoende worden gevoerd. Leer mensen weer leven met de dood
.
Eens, maar eigenlijk moeten politici dat wel durven zeggen, met name van de Christelijke kant. Die gedragen zich behoorlijk schijnheilig en doen alsof het probleem geen kwestie is van geld. Dat is het wel, als puntje bij paaltje komt.
Maar de Christelijke kant wijst ook graag naar normaal gedrag, met mijn conservatieve tik hou ik mij daar graag aan vast. Wat doen wij zelf om alles aan en in het lichaam in balans te houden? Hoeveel geld zouden we dan kunnen besparen op de ziektekosten?

Maag-darmspecialiste Séverine Vermeire: 'We zijn té proper geworden. Ons immuunsysteem raakt in de war'
www.knack.be/nieuws/gezondheid/maag-dar ... 38163.html

Vroeger was een onhygiënisch leven de oorzaak van bacteriële epidemieën zoals pest en cholera. Door meer hygiëne in te voeren, hebben we die kunnen uitroeien. Maar de slinger is veel te ver naar de andere kant aan het doorslaan. We zijn té proper geworden, waardoor ons immuunsysteem in de war raakt.Niet gedoucht vanmorgen? Geen probleem: “We zijn té hygiënisch geworden”
https://www.hln.be/nina/fit-gezond/niet ... ~a5534eb2/

En wij maar roepen dat bejaarden iedere dag in bad moeten........wat doet een overdreven hygiëne met het lichaam van jong en oud?

'Steeds meer allergieën bij kinderen'
https://www.nu.nl/gezondheid/5064029/st ... deren.html

Ziekte van Alzheimer ontstaat mogelijk buiten de hersenen
https://newscientist.nl/nieuws/ziekte-a ... -hersenen/

De ziekte van Alzheimer heeft wellicht een onverwacht beginpunt. Onderzoek van Amerikaanse en Chinese wetenschappers impliceert dat de oorsprong van de hersenaandoening weleens buiten het brein zou kunnen liggen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: ma dec 18, 2017 1:26 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Ons voedsel is zo goed, zodat Pia Dijkstra nog maar eens het D66-DNA inbrengt:

‘Ik wil geen welles-nietes-discussie over voltooid leven’

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/17/ik ... n-a1585293

Maar ik wil die welles-nietes-discussie wel:

Er ging een rilling door de zaal
http://www.mkatan.nl/nrc-columns/550-er ... or-de-zaal

Los van definitiekwesties er is ook een echte toename: de vijftig- en zestigjarigen van nu zullen massaal dement worden en daaraan sterven. Dat komt niet doordat ons eten is vervuild met Alzheimerverwekkende chemicaliën, het komt doordat die vijftig- en zestigjarigen niet meer zoals vroeger op hun zeventigste doodgaan aan een hartinfarct of beroerte. Die komen namelijk steeds minder voor, dus gaan ze uiteindelijk dood aan iets anders, en voor de niet-rokers wordt dat vooral dementie. De sterfte aan hart- en vaatziekten gaat trouwens nog veel verder teruglopen.[4] De nieuwe cholesterolverlagers, de zogenaamde PCSK9 remmers, zijn nu nog peperduur, maar als over tien jaar het patent erop verloopt[5] gaan miljoenen mensen ze gebruiken bovenop hun bestaande medicijnen. Dat geeft ze het cholesterolgehalte van een pasgeboren baby[6] en dat is zo laag dat slagaders er niet meer van verstopt raken. Uiteindelijk gaat het hartinfarct dan tyfus en cholera achterna, ziektes van vroeger waar bij ons niemand meer aan dood gaat.

Over dertig tot veertig jaar hebben we dus veel meer plaatsen in verpleeghuizen nodig voor demente hoogbejaarden. Die krijgen daarnaast allerlei andere ziektes, dus dit wordt een kostbare zaak. De druk van mensen met dementie op mantelzorgers neemt toe en tegelijk neemt volgens de Toekomstverkenningen van het RIVM tussen nu en 2040 het aantal beschikbare mantelzorgers per hoogbejaarde af tot minder dan de helft van wat het nu is.[7] Hoe gaat de samenleving daarmee om?

In mijn intreerede als hoogleraar zei ik hierover in 1985: “Wanneer een slinkend aantal actieven het geld moet opbrengen voor de medische behandeling en verpleging van steeds grotere aantallen zieke of invalide oudere medeburgers, dan zal dat het maatschappelijk verzet tegen euthanasie ondermijnen; als het 'Fressen', in casu de middelen, schaars worden, wil 'die Moral' wel eens het onderspit delven. lk zie dan ook in de volgende eeuw het spookbeeld opdoemen van een massale, door de staat gesanctioneerde of zelfs aangemoedigde euthanasie.”[8] Mijn leermeester Piet Borst, die erbij zat, vertelde me dat hierbij een rilling door de zaal ging. Die zaal was namelijk de aula van de Katholieke Universiteit Nijmegen en euthanasie was toen niet alleen illegaal maar voor de katholieke kerk totaal onbespreekbaar.

Intussen is vrijwillige euthanasie bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden een belangrijke verworvenheid van onze beschaving geworden. Die moeten we ons niet laten ontnemen. We moeten echter de grenzen bewaken. Dokters hebben wel eens te maken met erfgenamen die zeggen dat pa of moe lang genoeg heeft geleden, terwijl ze eigenlijk een oogje hebben op het huis en de erfenis. Die erfgenamen hebben dankzij ons systeem van zorgvuldigheidseisen, wetgeving en SCEN-artsen nu weinig in te brengen. Maar wat als het oprekken van de grenzen voor euthanasie de politiek correcte ideologie wordt? De kosten van de gezondheidszorg stijgen nu al de pan uit. Ik heb iemand gekend van in de negentig die jarenlang in zijn leunstoel zat te suffen met een incontinentieluier aan. Hij was best tevreden met zijn leven, maar het is voor een minister die structureel miljarden tekort komt verleidelijk om zo’n leven te bestempelen als uitzichtloos en ondraaglijk; zoals Marx al aangaf worden morele en ethische principes sterk beïnvloed door onderliggende economische belangen.[9]
Daarom vind ik het nog niet zo slecht dat de ChristenUnie meeregeert; die stemt haar principes minder af op economische haalbaarheid. Als ik zelf ooit tevreden zit te suffen in een rolstoel verwacht ik meer van de christelijke naastenliefde van de CU dan van de seculiere partijen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: ma dec 04, 2017 4:45 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Mooi artikel, hier ontbreekt de nuance niet:

Online is het vrij schieten
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/02/on ... n-a1583410

Mijn werkzaamheden zijn het afgelopen jaar nogal ingrijpend veranderd. Kort gezegd komt het erop neer, dat ik tegenwoordig wel eens buiten kom. Buiten het lab, buiten mijn bubbel, buiten de stad. In het afgelopen jaar ben ik bij circa twintig organisaties en bedrijven op bezoek geweest. En overal speelt hetzelfde: ophef. De eindeloze stroom van publieke stormpjes. De steeds grotere woorden die worden gebruikt. De heftige tegenstellingen in de samenleving. De klant, de burger, de consument die onophoudelijk met zijn vuist op tafel slaat en in een continue staat van opwinding en verontwaardiging verkeert.

Alleen klopt het niet. Het zijn fabeltjes die we gaan geloven zodra we te veel op schermpjes kijken en te weinig om ons heen. Internet is nep. Dat is de les die we al tien jaar om de haverklap horen, maar nooit echt leren. De meeste mensen zijn niet boos. De meeste mensen hebben niet eens een mening. En zelfs de mensen met een mening denken niet zo zwart/wit als op sociale media. Met hen valt te praten. Online praten de extremisten van de samenleving in een megafoon en zetten ze het nationale discours naar hun hand. Een voortdurende verhoogde staat van paraatheid is het resultaat.

Ik kwam de afgelopen tijd talloze kleine ondernemers tegen die met name lijden onder de eindeloze stroom commentaar vanaf de zijlijn. Een vrouw van mijn leeftijd, die een eigen onderneming was begonnen en allerlei spannende nieuwe maaltijden verkoopt. Mooi initiatief, altijd inspirerend om het verhaal van een beginnend ondernemer te horen: de productieproblemen, de risico’s, de successen, de mislukkingen. Maar toen ik haar sprak, was ze een beetje uit het lood geslagen. Waarom? Eén of andere onbenul, een foodblogger, zo iemand die achter zijn scherm gewoon iets bij elkaar fabuleert en het een seconde later online zet, had haar product afgekraakt want er zat zout in de saus. Het ging haar onderneming niet breken, welnee, zij ging gewoon door. Maar ze was er wel lichtelijk van ontdaan.

Bij een aantal evenementen sprak ik met akkerbouwers, tuinbouwers en veehouders. U weet wel, dat zijn die mensen die uw voedsel uit de grond stampen. Familiebedrijven waar vaak zeven dagen in de week gewerkt wordt. Volledig afhankelijk van markt, weer, en van het beleid van een tiental verschillende overheden en instanties.

Veel landbouwers zijn niet echt praters en toch zitten veel van hen nu op Twitter. Niet omdat ze zich vervelen, maar omdat ze het idee hebben dat ze niet anders kunnen. Er zijn weinig beroepsgroepen die zo zwart worden gemaakt als onze boeren. We hebben duizend ideeën over wat ze zouden moeten doen en laten. Online is het vrij schieten. En er komt heel weinig weerwoord. Dus doen ze nu mee in het online gesprek; ze filmen hun dieren in de stallen, vertellen in detail wat ze waarom doen. En telkens als ik zo’n filmpje zie, heb ik medelijden. Moeten die mensen zich nu werkelijk met pr-beleid gaan bezighouden?

Het ergste is de deceptie die zo’n sociaal media-uitstapje regelmatig oplevert. „Weet je wat voor opmerkingen ik krijg?” En hoe vaak je ook zegt dat die opmerkingen een vertekening zijn, afkomstig uit een nepwereld waar iedereen boos en opgewonden is – het maakt niet uit. Je mag hopen dat ze razendsnel een dikkere huid kweken, en de boel van zich af laten glijden.

Weet u, ik ben beroepskletser geworden. Op feesten en partijen houd ik lullepotten over hoe het allemaal moet in de wereld. Het voelt als vals spelen: ik heb invloed maar draag nauwelijks verantwoordelijkheid. Ik heb geen schuur met 60.000 leghennen die moeten eten en drinken en gezond moeten blijven. Ik heb geen gigantische koeling die precies goed moet werken omdat ik anders iedereen een voedselvergiftiging bezorg. Ik ben niet verantwoordelijk voor de inkomens van tientallen gezinnen. Ik krijg geen verdachten voor me van ernstige misdrijven en ook geen doodzieke patiënten. Ik kan boos schrijven over de farmaceutische industrie die ‘weesgeneesmiddelen’ voor een fortuin verkoopt, maar alleen vanuit de wetenschap dat ik zelf helemaal niets te bieden heb aan de patiënten.

Je hebt doeners en kletsers. Mensen die verantwoordelijkheid dragen en mensen zoals ik. En ook al heb ik graag dat u mij leest, uiteindelijk hoop ik dat wij kletsers nooit te veel invloed krijgen. En bovenal, dat de doeners ons iets minder serieus nemen.
Rosanne Hertzberger is microbioloog.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: ma dec 04, 2017 4:29 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


portman schreef:
Toch alleen maar die haringverkopers wiens haring verkeerd beoordeeld is door die AD- test, neem ik aan.
Sommige advocaten wrijven al in hun grijpgrage handjes...
Dat ben ik met je eens, die pleit om een koe geeft er één toe', maar ik denk dat ze het er voor over hebben:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/har ... trouwbaar/

Hoe gaat dat eigenlijk bij zo'n test, haal je die bv 's morgens bij een haringkar in Groningen of Friesland en doe je die test laat in de middag? Ik weet uitvaring dat je dat met een haring niet moet doen, tenzij je ze vacuum laat verpakken.

En dan dit: Visboer Doede: ‘AD wilde mij omkopen’
http://www.doede.net/journal/2007/07/09 ... nt-page-1/

STAVOREN – Visboer Doede Bleeker uit Stavoren beschuldigt het Algemeen Dagblad van ‘poging tot omkoping’. Volgens Bleeker had de jury wel positief over zijn waar geoordeeld als hij geld had geschoven.

Bleeker krijgt voor zijn haring in de AD Nationale Haringtest het rapportcijfer 2. ,,Hoeveel heb je er voor over om weer in de top tien te komen”, vroegen de mannen hem die zevende juni, toen ze kwamen testen. Bleeker had verwonderd opgekeken en verder geen acht geslagen op die opmerking. Maar nu de uitslag bekend is geworden, valt alles wel op zijn plaats.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: ma dec 04, 2017 3:27 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Smaad, laster en bedrog mag niet, deze woorden gebruikte men zojuist in een discussie over de haringtest van het AD. Ook goed dat men zich daar nu tegen gaat verzetten, want veel haringboeren hebben hier schade door opgelopen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: ma dec 04, 2017 3:11 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Bij alles ontbreekt de nuance, en niet alleen in Nederland, aansluitend bij het bovenstaande van Raya.

Diep, diep triest als je ook onderstaande artikelen leest:

Gerlant: Glyfosaat
http://www.sallandcentraal.nl/salland-c ... -glyfosaat

De ‘groene onderzoeksjournalistiek’ schreeuwt moord en brand. De rol van journalisten in de campagne van de milieuclubs is een van de twijfels van de auditautoriteiten. ‘Onafhankelijke journalistiek’ is wereldwijd een probleem geworden met de komst van internet. Kranten schrijven wat hun lezers willen horen, de interactiecijfers zijn leidend geworden voor omzet. Journalisten zijn hun eigen woorden gaan geloven en versterken. Plaatjes van boeren met spuitmachines in het land verkopen de krant. Worden door jarenlange misinformatie door consumenten geassocieerd met mensen die hen proberen te vermoorden.Glyphoshima – das Ende der Umweltschutzbewegung
https://www.salonkolumnisten.com/glyphoshima/

Gibt es noch Chefredakteure?

Es ist besonders beschämend, zu sehen, dass die deutschen Medien in dieser aufgeheizten Situation mehrheitlich versagen. Glyphosat ist ein Lehrstück dafür, wie eine Medienlandschaft untergeht. Selbst in Blättern wie FAZ und „Spiegel“ war zu beobachten, wie Journalisten jede Distanz zu populistischen Parteien, Bewegungen und Organisationen verlieren und Themen, Bilder, Stichworte, Sprache und Fehlinformationen komplett und ohne jede Gegenrecherche übernehmen, wenn es gegen den „richtigen“ Feind geht. Da darf die deutsche Volksseele kochen und die Medien fachen das Feuer mit Begeisterung an. Das, was man sich gegen Flüchtlinge zum Glück versagt, hier tobt es sich lustvoll aus, man kann die Ressentiments gegen „die da oben“, die „alle unter einer Decke stecken“, „korrupt sind“ und „abgehoben“, endlich aufschreiben.

So befeuert man Politikverdrossenheit und untergräbt wesentliche Grundlagen unserer Demokratie und unseres Gemeinwesens. Ganz nebenbei erledigt man auch den Prozess der wissenschaftlichen Bewertung und Beratung im Rahmen politischer Entscheidungen. Kein Medium hat darauf hingewiesen, dass der Fall Glyphosat die Grundsatzfrage aufwirft, ob sich die Politik auf wissenschaftlich gesicherte Erkenntnisse oder auf die Stimmen einer von grünen Parteien und „Umweltschutz“-Organisationen gegründeten „europäischen Bürgerinitiative“ stützen soll, die zwar nur 0,25% der europäischen Bevölkerung repräsentiert, dafür aber um so lauter schreit und behauptet, die „Mehrheit der Europäer“ lehne Glyphosat ab.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: za nov 11, 2017 9:46 am 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Raya schreef:
Het is geen kwestie van of/of maar en/en.

Waterzuivering enerzijds, met aanpak van medicatie, en gebruik van antibiotica bij dieren aan de andere kant, moet beide worden aangepakt en kan tegelijkertijd. Om minder medicijnen voor te schrijven hebben we bewustmakingscampagnes bij patienten en artsen nodig, voor waterzuivering geleerden, en v.w.b. antibiotica bij dieren goede wetgeving en handhaving.
Nergens in artikelen in Nederland i.v.m. het verdwijnen van insecten wordt gesproken over humane medicijngebruik. Wat doet dat met muggen die ook water nodig hebben.

‘Silent Spring’
http://www.veearts.nl/2017/silent-spring/

‘Silent spring’ – vernietiging van het ecosysteem tot en met de vogels aan toe – wordt in Nederland vooral geassocieerd met de landbouw (pesticiden, diergeneesmiddelen). Vanochtend maakte de medische wereld duidelijk dat de ‘silent spring’ net zo hard geldt voor het humane medicijngebruik.Ik ben het met je eens dat het en/en is, maar we zitten volgens mij nu op een punt waarbij we liever zien dat de landbouw verdwijnt voor natuur en dat daarmee de problemen zijn opgelost. Ik ben misschien tot nu toe een gelukkig mens, maar ik heb nog maar twee keer in mijn leven een antibiotica-kuurtje gehad. Maar hoe gaat dat tegenwoordig, voor een paar snottebellen gaat men tegenwoordig al naar de huisarts, want daar hebben we recht op toch?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: vr nov 10, 2017 8:18 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Waar moet de EU beginnen, denk ik weleens. Bij de landbouw als insecten verdwijnen, of als dieren raar gedrag vertonen? Is dat wijzen eerlijk als we niet naar ons eigen gedrag gaan kijken?

Medicijnresten moeten uit water
https://www.vereniginginnovatievegenees ... -uit-water

Het RIVM schat dat er jaarlijks in ons land minstens 140 ton medicijnresten en dertig ton röntgencontrastmiddelen in het water terechtkomen. De meeste medicijnresten in het water zijn door patiënten thuis uitgeplast en -gepoept. Rioolwaterzuiveringsinstallaties halen gemiddeld 65 procent van de medicijnresten uit het water.NRC checkt: ‘Amerikaanse vissen zijn stoned van de antidepressiva’
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/29/am ... 3-a1579119

Zijn Amerikaanse vissen echt zo stoned van de antidepressiva in het water dat ze zich laten opeten? Linda schreef het deze maand. Wij checkten het.

De aanleiding
Het tijdschrift Linda staat deze maand in het teken van alle pilletjes die we slikken. Xtc, ritalin, Prozac en Viagra; heel Holland slikt, aldus het tijdschrift. Eén stuk gaat over antidepressiva en andere ‘pretpillen’. Er zitten antidepressiva in ons natuurwater, schrijft de auteur. „Amerikaanse vissen zijn zelfs zo stoned van de antidepressiva dat ze zich laten opeten door roofdieren, omdat ze geen gevaar meer zien.” We checken of dat klopt.

(......)

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers resten van antidepressiva vinden in Amerikaanse meren en rivieren. In 2005 werden antidepressiva aangetroffen in de organen van vissen in Texas. In 2010 bleek uit onderzoek, gepubliceerd in Environmental Science & Technology, dat er antidepressiva zaten in de organen van baarzen in de Boulder Creek in Colorado en de Fourmile Creek in Iowa.
En het probleem is er ook in Nederland; het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde vorig jaar nog voor de hoeveelheid medicijnen die in het Nederlandse oppervlaktewater terechtkomt. En in 2003 waarschuwde Rijkswaterstaat al voor de gevolgen van resten van geneesmiddelen in oppervlaktewater. Bijvoorbeeld de hormonen die in anticonceptiepillen zitten konden grote gevolgen hebben voor het hormoonsysteem van vissen.

(....)

Conclusie
In zowel Amerikaans als Nederlands oppervlaktewater zijn de laatste jaren vissen gevonden met resten van antidepressiva in de organen. Uit andere onderzoeken is gebleken dat antidepressiva invloed hebben op het gedrag van vissen, waaronder dat ze minder alert zijn voor gevaar. We beoordelen de bewering als waar.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: vr nov 10, 2017 3:36 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Raya schreef:
In mijn omgeving ken ik niemand met een hang naar 100% veiligheid. Wel met een hang naar zo groot mogelijke veiligheid, wetende dat absolute veiligheid niet bestaat.
Zo groot mogelijke veiligheid, betekent echter, dat vermijdbare risico's ook vermeden worden. Voor wat glysofaat, is er duidelijk met rapporten geknoeid. En dat doe je niet als het veilig is. Van Firponil was bekend dat het gif is en wat het effect is van spuiten in kippenstallen. We weten ook allemaal wat het gevolg is van overmatig gebruik van antibiotica in de bio-industrie: dat bacteriën e.d. resistentie ontwikkelen en er geen echte alternatieven zijn. En dat geldt ook voor de mens, die via dierlijke producten antibiotica binnenkrijgt.

100% veiligheid bestaat niet, dat weet iedereen. Maar vermijdbare risico's kun je wel degelijk vermijden. Dat weet ook iedereen. En iedereen mag dan ook verwachten dat dergelijke risico's gemeden worden.
Ik kom dan terug op mijn eerdere stelling. In veel gevallen worden risico's bewust genomen, of in de hoop dat de schade meevalt of zelfs niet wordt opgemerkt omdat er nauwelijks of geen korte termijneffecten zijn, maar enkel lange termijneffecten en men voordien allang de plaat heeft kunnen poetsen. Mensen die bewust risico's nemen met de veiligheid van anderen, mogen van mij flink zwaar worden bestraft. Horen flink zwaar te worden bestraft.
Als iedereen zich aan de regels houdt en geen misbruik maakt van het gebodene (overdaad schaadt) is er geen vuiltje aan de lucht. Dat geldt ook voor het antibiotica-gebruik bij dieren.

https://nos.nl/artikel/2201779-who-stop ... ieren.html

In Nederland is het gebruik van het medicijn in de veesector de laatste jaren fors gedaald. Veehouders mogen hun dieren alleen antibiotica toedienen als er een medische noodzaak is.Zo slecht doen we het hier niet, terwijl elders in de wereld het als bulkproduct in de supermarkt is te verkrijgen. Kijk daar eens naar.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: vr nov 10, 2017 10:43 am 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Uit Elsevier: de onrealistische hang naar absolute veiligheid, en uit onderstaand artikel: Blind leading the blind

Glyphosate and the Regulatory Failure of Precaution
https://risk-monger.com/2017/11/09/glyp ... recaution/

Only farmers, a few chemical companies and honest regulatory scientists are standing up for facts and defending what has been called the ‘herbicide of the century’. What was supposed to be a simple renewal of a low-toxicity, beneficial herbicide via a technical committee has become the policy debate of the year, simply put, because of the weakness of the European precautionary principle as a regulatory tool.En onderstaand citaat:

Not all substances though are put under such precautionary safety demands (substances from products we like such as chemicals in solar panels, pesticides approved for organic farmers and automotive exhaust fumes seem to be excluded from such rigour). Mobile technologies should have been banned in the early 2000s if the precautionary principle had been applied with integrity. This demand for certainty, however, is used and abused in Brussels by the naive ideologues and the hopelessly hypocritical.Hoe zou de wereld eruit zien met 100 procent zekerheid?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: wo nov 08, 2017 3:35 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Biertje schreef:


Waar vecht je nu echt tegen Biertje, want het zit volgens mij ingewikkelder in elkaar dan de roep om een verbod en de weerzin tegen het kapitaal. Welke voordelen en nadelen accepteren we nog wel in deze wereld vol gekte?

Verbod op glyfosaat redt ons niet van kanker (en is slecht voor het milieu)
https://newscientist.nl/blogs/verbod-op ... en-kanker/

Laten we hopen dat ze de extra tijd gebruiken om eens goed naar het bewijs te kijken – of eigenlijk: het gebrek aan bewijs. Want hoewel de kans klein is dat een verbod op glyfosaat mensen gezonder maakt, ligt het wel voor de hand dat het de natuur zal schaden. Zouden de politici die zich hebben laten overtuigen door het verhaal van de anti-glyfosaatlobby overtuigd kunnen raken door de feiten?

Bier en bacon
Laten we eerst eens kijken naar de reden om een verbod te eisen. Tot voor kort concludeerde elke toezichthouder die glyfosaat bekeek dat het middel geen risico’s heeft voor mensen. Totdat in 2015 het internationale agentschap voor kankeronderzoek IARC de zorgen aanzwengelde door het middel toe te voegen aan hun lijst van dingen die ‘waarschijnlijk’ kanker veroorzaken.

Voordat je nu gillend de kamer uit rent omdat je ooit eens een Ben & Jerry’s-ijsje hebt gegeten, waarvan recent is aangetoond dat het glyfosaat bevat, moet je weten dat rood vlees, brandend hout, de lucht die vrijkomt wanneer je iets frituurt, werken in ploegendiensten en het drinken van dranken warmer dan 65°C op dezelfde lijst staan.
Op de lijst van dingen die zeker kanker veroorzaken staan alcohol, zonlicht, uitlaatgassen van dieselmotoren, verwerkt vlees, luchtvervuiling, gezouten vis, roet en zaagsel. Inderdaad: bier en bacon zijn gevaarlijker dan glyfosaat.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: za nov 04, 2017 2:27 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Valt weer onder chemofobie, maar ik vind die supermarkt-aardbeien helemaal niet lekker, soms heb je het gevoel dat je een knol eet. Allemaal het gevolg dat mensen veel, altijd beschikbaar en goedkoop voedsel willen?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: vr sep 29, 2017 8:59 am 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Biertje schreef:
En dat schandaal dat er nu in het VK is gebeurd kan zo maar ook in Nederland gebeuren, als het al niet een keer gebeurd is.

https://www.ad.nl/buitenland/kipschanda ... ~af244ea9/
En zo zijn we weer terecht gekomen bij de discussie van de labeltjes, houdbaarheidsdatum, voedselverspilling en zoveel mogelijk de kosten drukken.

Albert Heijn: ‘We willen voedselverspilling terugdringen’
https://demonitor.ncrv.nl/voedselverspi ... rugdringen

‘Krat, na krat, na krat voedsel komt hier binnen, kijk, hup, gaat gewoon zo allemaal weg! Jij bent verantwoordelijk voor duurzaamheid, je bent tegen voedselverspilling, dat moet toch een doorn in het oog zijn voor jou?’ Vol verbazing over de grote stroom voedsel dat naar de afvalverwerker afgevoerd wordt, interviewt presentator Teun van de Keuken de manager duurzaamheid van de Albert Heijn. Ze kan het alleen maar met hem eens zijn. ‘Dat is het zeker, daarom maken we ons er ook hard voor hoe we dit een betere bestemming kunnen geven,’ zegt Liliane van Heteren terwijl ze een zoveelste krat voedsel nastaart.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: zo aug 20, 2017 11:18 am 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Biertje schreef:
Lies schreef:
Biertje schreef:
De regels zijn niet het probleem, wat het probleem is dat het wat tijd kost om de wetgeving te maken en het bedrijf te certificeren. En die tijd wilde Chikckfriend niet nemen.

Dat er geen eenheid is in Europa is precies het probleem, dat wisten we al heel lang en iedereen vond dat wel goed zo. Natuurlijk moeten die Poolse eieeren met fipronilof andere illegale bestrijdingsmiddelen geweigerd worden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor artikelen uit de Oekraïne die zich nergens aan houden en dat hoeven ze niet omdat er een hoop neoliberale sukkels het associatieakkoord met Oekraïne hebben getekend en voor hen een uitzondering hebben gemaakt, met dank aan de bende van Juncker.
Chickfriend of Chickclean, je mag kiezen.

‘IKB-logo is misbruikt door Chickfriend’
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderi ... d-168178E/

“We hebben met IKB EI/PSB een goed kwaliteitssysteem, maar dit soort illegale praktijken waarbij met opzet gehandeld is, zijn niet te voorkomen door meer regels op te stellen op papier”, vertelt Hugo Bens, ZLTO-voorzitter pluimveehouderij. “Ook als we in de toekomst de bestrijding van bloedluis wel in het kwaliteitssysteem opnemen, kunnen we de huidige problemen zoals nu met fipronil niet voorkomen. We kunnen wel stellen dat het IKB-logo is misbruikt door Chickfriend, door met auto’s van het zusterbedrijf Chickclean voor te rijden, die wel een IKB PSB-erkenning had voor het ontsmetten van de stallen.”

Regels zonder handhaving en controle werkt inderdaad niet. Is dat dan een reden om dan de regels maar te schrappen en ook geen boetes meer uit te delen.
Nee, controleren ook al is je afdeling onderbezet.

Als je de brief leest aan de Kamer zoeken ze al sinds 2012:
https://www.rijksoverheid.nl/ministerie ... e-overheid

Gezien het grote aantal meldingen dat de NVWA jaarlijks krijgt wordt risicogebaseerd beoordeeld of aanvullend onderzoek zinvol is. Wanneer standaard overgegaan zou worden tot vervolgonderzoek, zonder daarbij op basis van risico’s keuzes te maken, zou dat alleen kunnen met een veelvoud van de huidige capaciteit bij de NVWA. Bovendien is het sterk de vraag in hoeverre dit bijdraagt aan de voedselveiligheid.

Ook eerder heeft de NVWA onderzoek gedaan naar fipronil. In 2012 heeft bureau met ondersteuning van het RIVM en RIKILT een risicobeoordeling gemaakt over fipronil. Ook op basis daarvan was de conclusie dat een direct gevaar voor de volksgezondheid niet aan de orde was. In 2015 is door de NVWA een steekproef uitgevoerd op fipronil in eieren. In deze eieren is toen geen fipronil aangetroffen. Op basis van bovenstaande is de conclusie getrokken dat er geen aanleiding was voor nader onderzoek, maar wel aanleiding was om de informatie door te geven aan de IOD ter overweging om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

In de eerste helft van 2017 was voldoende informatie verzameld om daadwerkelijk over te gaan tot het voorbereiden van een strafrechtelijk onderzoek. Door de melding uit België is de zaak in een stroomversnelling gekomen.In de brief van 3 augustus jl. hebben wij u aangegeven geen verdere informatie over het strafrechtelijk onderzoek te kunnen geven (Kamerstuk 26 991, nr. 486).Dan heb je meer aan een portie gezond wantrouwen:

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/plui ... hickfriend

Ondanks de jubelverhalen die rondgingen over luizenbestrijdingsbedrijf Chickfriend, besloot pluimveehouder Roy Tomesen niet met ze in zee te gaan. "Ze wilden niet vertellen wat er in hun bestrijdingsmiddelen zat, daarom wilde ik het niet in mijn stal hebben."
Als iets te mooi lijkt om waar te kunnen zijn, dan is het dat meestal ook. Dat blijkt wel uit het verhaal van Chickfriend. Zij beloofden kippenboeren dé oplossing tegen bloedluis in hun stallen, maar het bedrijf besmette honderden kippenboerderijen met het gif fipronil. 

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: zo aug 20, 2017 10:08 am 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Raya schreef:
Lies schreef:
Raya schreef:
Ook verboden gifstof Amitraz in eieren aangetroffen in België, bevestigd door Belgische en Duitse warenautoriteiten.


http://www.hln.be/hln/nl/926/Geld/artic ... ffen.dhtml


En weer vormt het geen gevaar voor de volksgezondheid en worden we ouder door topkwaliteit van ons voedsel. En dat ouder worden kunnen we ook niet meer mee omgaan, dan vragen we om een ander giftig stofje om het leven te voltooien.


We werden en worden ouder door de aanleg van rioleringen en toiletten, douches en baden; door steeds betere gezondheidszorg; minder armoede; inentingen van kinderen. Je kunt dat nog terugvinden door sterftes af te zetten tegen opleidingsniveaus en daarmee inkomen, betere huizen, meer biologisch voedsel en minder (noodzaak) tot vette hap, etc. Bij groepen met een lager inkomen is de gemiddelde levensduur van de mens nog steeds lager dan bij groepen met een hoger en hoog inkomen.
Je kunt het ook vergelijken met arme landen, waar ze geen geld hebben voor (chemische) bestrijdingsmiddelen, dus wel gezond, gifloos eten, maar daarentegen slechtere gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen. Daar is de gemiddelde haalbare leeftijd ook lager.

Ik heb me het laplazerus gezocht, maar kan nergens een verhelderend verhaal vinden over optelsommetjes, die wellicht niet zo eenvoudig zullen zijn, van gif en gif en gif met gif.
Ik weet wel dat als 1 gram dodelijk is, 100 doses van 10 miligram dat bij elkaar ook zijn, als het niet door het lichaam wordt afgebroken en zich er in ophoopt. En dan nog het op elkaar inwerken van verschillende giften... Wie het weet mag het zeggen!

Er worden ook wel degelijk oorzaken voor bijvoorbeeld ADHD gezocht in niet-natuurlijke toevoegingen aan voedsel. Ook voor dementie e.d. Ook v.w.b. de achteruitgang van sperma zijn allerhande in het voedsel gekomen stofjes verdacht:

Pesticiden

Jarenlang werd gedacht dat te strakke onderbroeken, laptops op schoot, gebruik van alcohol en sigaretten funest was voor het sperma. Die laatste twee factoren spelen zeker een rol, zegt Dohle, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het al vroeg in de zwangerschap misgaat, wanneer de zaadbal van de mannelijke foetus zich ontwikkelt.

Dat zou komen door bepaalde chemische stofjes die de moeder in spe binnenkrijgt en doorgeeft aan haar ongeboren kind. Dohle: ,,In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt."
Kanker

Dit slecht ontwikkelde geslachtsorgaan leidt ook tot meer gevallen van zaadbalkanker. Van 1990 tot nu is het aantal mannen met deze kanker verdubbeld. Jaarlijks krijgen zeshonderd mannen de diagnose. Ruim de helft raakt na behandeling onvruchtbaar.

Behalve de pesticiden in het kraanwater lijkt ook de chemische stof BPA de kwaliteit van sperma aan te tasten. Deze stof zit onder andere in verpakkingen van etenswaren, flesjes voor zuigelingen en magnetrondoosjes en kan door opwarming in het eten en drinken terechtkomen. In Denemarken en Frankrijk is gebruik van BPA al verboden. In Nederland nog niet, omdat het directe verband nog niet is aangetoond.http://www.ad.nl/nieuws/kwaliteit-sperm ... ~a8a24f11/
Wij wijzen graag een schuldige aan, en vaak zijn dat de boeren......... noem maar op: voeding, klimaatverandering, verdwijnen van dieren, vogels en planten, en de hierboven genoemde ADHD, kanker en de achteruitgang van sperma. Maar is dat ook zo?

Geen reden tot paniek over spermakwaliteit
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ge ... ~a4381055/

Kijkt men weleens naar de medicijnen voor menselijk gebruik? En naar het eigen gedrag wat voor veel problemen kan zorgen?

Het einde van het gezin
https://www.groene.nl/artikel/het-einde-van-het-gezin

Al een paar maanden worden we een paar keer per week uit onze slaap gehouden door ernstige geluidsoverlast. Overlast van jongens die het leuk vinden om urenlang op een stoepje te zitten op een plein waar ze niet wonen, veertig meter van ons slaapkamerraam. Auto’s en scooters rijden af en aan, van drie uur ’s middags tot midden in de nacht, en continu klinkt gepraat en geroep. Elke avond komt de politie opdraven, en elke ochtend een mannetje van de gemeente dat gedwee de bergen plastic bij elkaar prikt.
Er zijn allerlei verklaringen te verzinnen voor hun gedrag. Over hun afkomst, hun studieproblemen, werkloosheid, allemaal interessant, maar als ik kijk naar de jongens die ik wat beter ken, valt me iets op: ze hebben bijna allemaal geen vader. De één zit in een cel (wordt gefluisterd), de tweede is bijna nooit thuis en de derde is helemaal gevlogen.Allemaal ADHD-ers.....de bekende rugzakjes?

Echtscheiding en kinderopvang doen jongens geen goed
https://www.trouw.nl/home/jongens-zijn- ... ~a96a043f/

En zo richt stress veel schade aan, wat je ook kon zien bij Freek van Zoeren in Nieuwsuur.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: za aug 19, 2017 8:36 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Biertje schreef:
Lies schreef:
Biertje schreef:
Het doet niet ter zake hoeveel er wordt aangetroffen. En dat je vrijwillig een gifstof neemt - apirine is dat ook als je dat in grote hoeveelheden doet - is op VRIJWILLIGE BASIS. Moet je helemaal zelf weten.
Chickfriend had fibronil LEGAAL kunnen gebruiken, als dat bedrijf maar gecertificeerd en gecontroleerd wordt, en het in wetgeving is verwerkt. En kies dan voor Europese wetgeving. Dat zijn niet alleen mijn woorden maar ook van de ministers van Volksgezondheid.
Dat is het probleem in Europa, de regels. Tel daar de regels in Nederland bij op, dan moet je van goeie huize komen om een bedrijf op de poten te houden:

Fipronil uit Roemenië: Duizenden liters fipronil in Kempen afkomstig uit Roemenië
http://www.gva.be/cnt/dmf20170804_03004 ... t-roemenie

en: NVWA bevestigt: Ook fipronil in geïmporteerde eieren uit Polen
http://www.ad.nl/binnenland/nvwa-bevest ... ~a4644eb1/

,,Wij hebben de Anevei, de Vereniging Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten, gevraagd haar leden op te roepen om bij ons te melden of zij gebruik maken van deze eieren zodat wij een beeld krijgen van de omvang,’’ zegt Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nederland importeert tussen de 1 en 2 miljoenen eieren per week uit Polen en Oekraine voor gebruik in allerhande producten. Ze belanden ook in restaurants en Poolse winkels, maar niet in Nederlandse supermarkten. De Poolse eieren zijn goedkoper omdat de kippen daar in veel slechtere leefomstandigheden gehouden mogen wordenEenheid in Europa.......we importeren wat we niet niet mogen produceren!!
De regels zijn niet het probleem, wat het probleem is dat het wat tijd kost om de wetgeving te maken en het bedrijf te certificeren. En die tijd wilde Chikckfriend niet nemen.

Dat er geen eenheid is in Europa is precies het probleem, dat wisten we al heel lang en iedereen vond dat wel goed zo. Natuurlijk moeten die Poolse eieeren met fipronilof andere illegale bestrijdingsmiddelen geweigerd worden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor artikelen uit de Oekraïne die zich nergens aan houden en dat hoeven ze niet omdat er een hoop neoliberale sukkels het associatieakkoord met Oekraïne hebben getekend en voor hen een uitzondering hebben gemaakt, met dank aan de bende van Juncker.
Chickfriend of Chickclean, je mag kiezen.

‘IKB-logo is misbruikt door Chickfriend’
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderi ... d-168178E/

“We hebben met IKB EI/PSB een goed kwaliteitssysteem, maar dit soort illegale praktijken waarbij met opzet gehandeld is, zijn niet te voorkomen door meer regels op te stellen op papier”, vertelt Hugo Bens, ZLTO-voorzitter pluimveehouderij. “Ook als we in de toekomst de bestrijding van bloedluis wel in het kwaliteitssysteem opnemen, kunnen we de huidige problemen zoals nu met fipronil niet voorkomen. We kunnen wel stellen dat het IKB-logo is misbruikt door Chickfriend, door met auto’s van het zusterbedrijf Chickclean voor te rijden, die wel een IKB PSB-erkenning had voor het ontsmetten van de stallen.”

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: za aug 19, 2017 2:58 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Biertje schreef:
Lies schreef:
Raya schreef:
Ook verboden gifstof Amitraz in eieren aangetroffen in België, bevestigd door Belgische en Duitse warenautoriteiten.


http://www.hln.be/hln/nl/926/Geld/artic ... ffen.dhtml
En weer vormt het geen gevaar voor de volksgezondheid en worden we ouder door topkwaliteit van ons voedsel. En dat ouder worden kunnen we ook niet meer mee omgaan, dan vragen we om een ander giftig stofje om het leven te voltooien.
Het doet niet ter zake hoeveel er wordt aangetroffen. En dat je vrijwillig een gifstof neemt - apirine is dat ook als je dat in grote hoeveelheden doet - is op VRIJWILLIGE BASIS. Moet je helemaal zelf weten.
Chickfriend had fibronil LEGAAL kunnen gebruiken, als dat bedrijf maar gecertificeerd en gecontroleerd wordt, en het in wetgeving is verwerkt. En kies dan voor Europese wetgeving. Dat zijn niet alleen mijn woorden maar ook van de ministers van Volksgezondheid.
Dat is het probleem in Europa, de regels. Tel daar de regels in Nederland bij op, dan moet je van goeie huize komen om een bedrijf op de poten te houden:

Fipronil uit Roemenië: Duizenden liters fipronil in Kempen afkomstig uit Roemenië
http://www.gva.be/cnt/dmf20170804_03004 ... t-roemenie

en: NVWA bevestigt: Ook fipronil in geïmporteerde eieren uit Polen
http://www.ad.nl/binnenland/nvwa-bevest ... ~a4644eb1/

,,Wij hebben de Anevei, de Vereniging Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten, gevraagd haar leden op te roepen om bij ons te melden of zij gebruik maken van deze eieren zodat wij een beeld krijgen van de omvang,’’ zegt Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nederland importeert tussen de 1 en 2 miljoenen eieren per week uit Polen en Oekraine voor gebruik in allerhande producten. Ze belanden ook in restaurants en Poolse winkels, maar niet in Nederlandse supermarkten. De Poolse eieren zijn goedkoper omdat de kippen daar in veel slechtere leefomstandigheden gehouden mogen wordenEenheid in Europa.......we importeren wat we niet niet mogen produceren!!

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: za aug 19, 2017 12:19 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Raya schreef:
Ook verboden gifstof Amitraz in eieren aangetroffen in België, bevestigd door Belgische en Duitse warenautoriteiten.


http://www.hln.be/hln/nl/926/Geld/artic ... ffen.dhtml
En weer vormt het geen gevaar voor de volksgezondheid en worden we ouder door topkwaliteit van ons voedsel. En dat ouder worden kunnen we ook niet meer mee omgaan, dan vragen we om een ander giftig stofje om het leven te voltooien.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: vr aug 18, 2017 4:38 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


kwaaisteniet schreef:
Ik moet U eerlijk bekennen dat ik zo-even een flinke portie fipronil in de nek van mijn honden heb gesmeerd. Ik doe dat maandelijks om ze de vlooien, de bloedluizen en de teken van het lijf te houden.
Het zit daardoor wel uitgebreid aan mijn vingers.
Maar goed een eitje meer of minder zal de pret dan niet drukken.
Bij mij zit het nooit uitgebreid aan mijn vingers, maar net als bij een ei met fipronil een klein beetje. Sinds ik ze één keer in de week een zoute haring (zonder uitjes) voer heb ik minder vlooienmiddel nodig.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Voedselveiligheid

 Berichttitel: Re: Voedselveiligheid
Geplaatst: ma aug 14, 2017 2:18 pm 

Reacties: 388
Bekeken: 16357


Consumenten zijn goedgelovig en daar wordt bewust misbruik van gemaakt.

Foodwatch: 'wij staan voor rommelen met info en daarbij past censuur'

http://www.liesbethoerlemans.com/2017/0 ... n-met.html

Foodwatch schrijft dat ze onafhankelijk zijn. Maar zijn ze dat ook? Nee, ze zijn afhankelijk van donateurs en moeten bij hen opvallen. Dat lukt het beste door steeds extremer gedrag. Het 'eier-probleem' vond Foodwatch niet treurig voor boeren die hard werken. Nee ze grepen het aan om heel veel verwarring te scheppen door problemen extreem uit te vergroten om er uitsluitend zelf beter van te worden. Ik vind dat onethisch.

Sorteer op:  
Pagina 1 van 2 [ Er voldeden 38 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling