Het is nu ma sep 24, 2018 12:23 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 20 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo sep 23, 2018 10:12 am 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Omdat tegenwoordig uit gemakzucht boeren de pispaal van de samenleving zijn geworden, geef ik ze hier een podium om te klagen:

Akkers vervuild door plastic in compost: "Te veel rotzooi in de gft-bak"
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/231718/A ... de-gft-bak


HAARLEMMERMEER - Compost dat gemaakt wordt van groente-, fruit-, en tuinafval (gft) zit soms vol met plastic deeltjes, waardoor het milieu vervuild raakt als de compost over het land wordt verspreid. Boosdoener is de consument, die het gft-afval niet goed genoeg scheidt. Akkerbouwer Jasper Roubos uit Abbenes maakt zich daar boos over.

"Kijk, hier ligt weer een blauw stukje". Boer Jasper Roubos loopt gebogen over zijn land en raapt voortdurend kleine stukjes plastic op. "Ik had wat compost uitgespreid en dat leek een schone hoop, maar er zit allemaal plastic in."

Door compost te gebruiken wil Jasper milieuvriendelijk boeren, vooral omdat compost minder vervuilend is dan mest. "Dit is de basis voor het duurzaam bewerken van je landbouwgrond. Als dat vervuild is, dan hebben we toch een serieus probleem. Burgers gooien gewoon teveel rotzooi in de gft-bak en de bermen", vertelt hij.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za aug 25, 2018 5:45 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Er is nu een reportage te horen op NPO radio 1 over boeren die door de droogte in de problemen komen en waarbij een brede weersverzekering nogal kostbaar is ( per hectare circa € 150 ).

Het gedrocht noemen boeren deze brede weersverzekering, en als je onderstaand artikel leest in de Boerderij zijn verzekeraars ook niet tevreden:

Verzekeraars willen ook dekking beregeningskosten
https://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/20 ... n-325065E/

De 3 aanbieders van Brede Weersverzekeringen in Nederland zitten in hun maag met de voorwaarde dat beregeningskosten niet onder de dekking vallen.

Nu kan het voorkomen dat boeren die beregenen geen vergoeding krijgen, terwijl boeren die dat om een of andere reden niet (kunnen of mogen) doen wel voor schadevergoeding in aanmerking komen.

Veel boeren maken hoge kosten om de schade aan hun gewassen zoveel mogelijk te beperken, maar zien – financieel – niets van die inspanningen terug. Sterker nog, door alles op alles te zetten de schade zo klein mogelijk te houden, lopen ze juist de kans dat hun schade onder de 30%-drempel valt en de verzekeraar helemaal niet uitbetaald. De eerste 30% schade valt namelijk onder het eigen risico.

Huidige regelgeving maakt vergoeding onmogelijk
Voor Johan Westerik, coördinator bij verzekeraar AgriVer, is dit onrechtvaardig. Toch is het niet iets dat ‘even’ gemakkelijk is op te lossen. Westerik: “Destijds, bij de opzet van de Brede Weersverzekering, zijn beregeningskosten nadrukkelijk buiten de dekking geplaatst. De huidige regelgeving voor de weersverzekering van de Nederlandse overheid en de Europese Unie maakt het onmogelijk deze te vergoeden.”Eerder las ik dit: Schouten komt boeren tegemoet vanwege droogte
https://www.ad.nl/politiek/schouten-kom ... ~a5012715/

Boeren mogen extra veevoergewassen zaaien voor de winter en langer mest uitrijden over grasland. Daarmee komt minister Schouten van Landbouw tegemoet aan de roep van agrariërs om steun vanwege de extreme droogte.
Ik woon op de klei, waar de droogte nog wel meevalt, maar kijk wel met ogen vol verbazing naar regelgeving voor boeren.

Hier hebben de akkerbouwers voldaan aan de regels voor vergroening. Ik kijk uit over twee percelen waar een akkerbouwer gras voor de vergroening heeft ingezaaid, verderop woont een schapenhouder met heel veel schapen. Onderling waren ze het er over eens om de schapen, als er toestemming zou komen, op dat gras gratis te laten lopen. Iedereen worstelt tenslotte met de droogte. Maar die toestemming is er niet, omdat er dan niet voldaan wordt aan de vergroeningsvoorwaarden, want landbouwproductie mag niet.

Ik begrijp dit als leek niet, want grazende schapen verbeteren toch de bodemstructuur?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do aug 16, 2018 8:41 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Mooi gezegd Raya: 'Ook voor de landbouw en veeteelt dendert de bureaucratie als een gigantisch spook in de rondte.

Vooral in Brabant, want door onderstaand artikel snap ik het ook niet meer.


Brabantse boer snapt niet dat stal niet voldoet
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/ ... et-voldoet

Marc Havermans uit Moerdijk bouwde in 2010 geleden een innovatieve stal die voldoet aan alle maatschappelijke wensen. Maar door de regels van de provincie Noord-Brabant lijkt de melkveehouder nu op een doodlopende weg te zitten.

(......)

Ammoniakuitstoot
Maar hoe positief iedereen ook is, de stal voldoet niet aan de extra eisen van de provincie Noord-Brabant, zegt Havermans. Dat frustreert hem. Het punt is de ammoniakuitstoot in de stal. Maar bij het uitrijden komt er geen ammoniak vrij. Die is gebonden in het strooisel.

'Als de uitstoot in de stal iets meer is, maar op het land veel minder, dan is het toch beter dan een Groen Label-stal? Nu moeten koeien in een dichte stal onder een luchtwasser. In deze stal worden koeien ouder, gaat het medicijngebruik omlaag en de maatschappelijke acceptatie is groot. Toch moet het in de prullenbak. Maar dit is veel te goed om weg te gooien.'
Dit is toch iets om moedeloos van te worden, wat willen ze in Brabant?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za maart 10, 2018 12:44 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Minister Schouten betuigt spijt van uitspraken over kalverfraude: 'Ik heb de impact onderschat'
https://www.volkskrant.nl/economie/mini ... ~a4580006/


Maar wie heeft haar die uitspraken aangereikt?

Speelde mee dat u vorig jaar veel lof kreeg voor uw harde aanpak van de mestfraude?

'Nee, nee, nee. Ik denk dat je als bestuurder moet durven onderkennen dat dingen niet altijd gaan zoals ze gaan. Maar ik hoop écht dat er niet aan mijn intenties wordt getwijfeld. Ik heb dit nooit willen gebruiken om aan Europa te laten zien: kijk eens hoe stoer we zijn. Of om een sector een lesje te leren of wat ook.

'Er zijn van die dagen dat je zou willen dat je bepaalde informatie niet had geweten. Dit was zo'n dag. Maar ik wist het wel.'

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo feb 28, 2018 7:42 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Elke dag slinkt het aantal melkveehouderijen dat door de overheid is geblokkeerd. Zo groot als het gebracht is, zo weinig hoor je er nu over. De griep raken we niet kwijt, maar die grote koppen in de krant ook niet.

Ewald Stamsnieder hoeft niet meer te bewijzen dat Trui 113 en 114 zusjes zijn
https://www.tubantia.nl/tubbergen/ewald ... ~ac3a1703/

Ondertussen ebt de aandacht voor de I&R-kwestie weg, constateert Maarten-Jan Hemmer, portefeuillehouder melkvee van LTO Noord-Twente. En blijven wellicht de zware beschuldigingen over grote groepen sjoemelende boeren toch hangen. "Waar de landelijke media eerst heel fors kopten over fraude, daar is men nu stil. Het zijn de media en het ministerie die deze zaak zo groot hebben gemaakt. Nogmaals, fraudeurs moeten worden aangepakt, maar het zijn er veel minder dan werd geroepen."

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di jan 30, 2018 4:55 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


portman schreef:
Lies schreef:
portman schreef:

Ik ben totaal niet geïnteresseerd in de politieke gezindheid van boeren. Wel is het zo dat het CDA van oudsher opkomt voor de boeren.
Dat opkomen denken ze dan in het noorden anders over, hier vind je veel PvdA-boeren, waaronder Mansholt, Waalkens en Calon die bekend zijn.

Nou... Die hebben vast niet allemaal op de PvdA gestemd, de laatste keer...
Eerder ook al niet, denk aan de Nederlandse priester en voormalig Europarlementariër voor GroenLinks Herman Verbeek (1936-2013).

https://www.aardeboerconsument.nl/herma ... -overleden

Herman Verbeek onder één noemer vangen, is niet te doen. Hij was katholiek priester, maar wel vlijmscherp voor het instituut dat kerk heet. Hij hanteerde kritisch de marxistische analyse, maar kwam in serieus conflict met hen die een dogmatisch marxisme voorstonden/staan. Hij was voor vele boeren in Nederland en Vlaanderen de ‘boerenpastoor’, maar dat deed hem juist het agro-industrieel complex frontaal aanvallen. In zijn analyse was hij dan ook meedogenloos voor de gangbare boerenbonden van deze wereld, verstrikt als ze zijn in het wereldwijde agro-industriële, kapitalistische landbouwmodel.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di jan 30, 2018 4:11 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


portman schreef:
Lies schreef:
portman schreef:

Het gaat hier over boeren en niet over politieke stromingen. Nog maar eens voor alle duidelijkheid: Persoonlijk heb ik niets tegen boeren, zolang ze maar niet de boel besodemieteren.
Toch is het interessant om de politieke stromingen van boeren te volgen, die zijn per streek in de provincie Groningen nogal verschillend. Als er ergens geen eenheid onder een groep is, dan zijn het de boeren hier, je hebt Hogelandster, Oldambster en Veenkoloniale boeren. En allemaal zijn ze aan het overleven, mede veroorzaakt door alle regels die op ze af komen. Of door regels die weer worden afgeschaft, waardoor ze hun investeringen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. En zo kan het gebeuren dat er ook onder boeren personen zijn die de boel besodemieteren.

Ik ben totaal niet geïnteresseerd in de politieke gezindheid van boeren. Wel is het zo dat het CDA van oudsher opkomt voor de boeren.
Dat opkomen denken ze dan in het noorden anders over, hier vind je veel PvdA-boeren, waaronder Mansholt, Waalkens en Calon die bekend zijn.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di jan 30, 2018 11:45 am 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


In het artikel van Elsevier wordt ook gesproken over cultuurfilosoof Ton Lemaire, die is naar Frankrijk gevlucht omdat hij zat was van de Nederlandse drukte. Hij zit nu daar in een boerderij met zijn houtkachel het milieu nog meer te vernielen.

Het artikel in Vrij Nederland mag ik niet lezen, maar deze in de Volkskrant wel:

Ik was op de vlucht voor de drukte; nu ben ik dat weer
https://www.volkskrant.nl/magazine/ik-w ... ~a1017449/

Stel we worden allemaal vegetariër, hoe voeden we de bodem in dit landje?

Zonder veehouderij komt een circulaire voedselvoorziening niet van de grond
https://fd.nl/opinie/1184870/zonder-vee ... rond-komen

In Leeuwarden staat Us mem, een bronzen standbeeld van een koe. Het wordt tijd dat we ons vee weer op een voetstuk zetten.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di jan 30, 2018 11:01 am 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Biertje schreef:
Lies schreef:
portman schreef:

:foei: Dwalingen van anderen, in dit geval de industriële sector in Brabant, mogen nooit een reden zijn om dan ook maar het verkeerde pad op te gaan.
De schuld bij de landbouw neerleggen voorkomt dat het eigen handelen tegen het licht wordt gehouden, schrijft Geesje Rotgers. Elders zegt ze: 'Natuur is miljoenen business, 25x meer subsidie naar natuur dan naar ouderen en minderbedeelden!' Ik kan hiervan geen link geven, maar via twitter is het te vinden, de subsidiebedragen ook.

Kom we geven de landbouw de schuld
https://www.v-focus.nl/2018/01/kom-we-g ... de-schuld/

Een eenzijdige benadering van vraagstukken leidt niet tot (kosten)effectieve, snelle oplossingen. Zie het biodiversiteitsvraagstuk en het weidevogelvraagstuk. De eenzijdige focus op de landbouw leidt ertoe dat het probleem niet snel van de agenda verdwijnt, maar langdurig blijft voortbestaan. En dat lijkt ook precies de bedoeling, want zo kan er tot in lengte van jaren geprofiteerd worden van subsidiebudgetten voor onderzoek, voor het oplossen van problematieken, voor de eigen organisatie.

Ik geef de schuld ook aan Nederland dat veel te groot denkt. We zijn voedselproducent nummer 2 op de wereld. Ik lees nu dat de Pallas-reactor tegen alle afspraken in toch door de overheid wordt betaald, evenals het kernafval, en Nederland de grootste producent wil worden van isotopen. Waarom deze grootheidswaanzin?
In het onderwerp 'Het pronkstuk van Nederland' verwees Rightnow naar een artikel in Elsevier: Rantsoen zal de mens niet vooruit helpen
https://www.elsevierweekblad.nl/kennis/ ... n-121197w/
https://blendle.com/i/elsevier-weekblad ... QzMWU1OCJ9

Ergens in de loop van de geschiedenis zijn we ons zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Vierhonderd jaar geleden veranderde het klimaat ook en de druk op het milieu nam toe. Reden tot somberheid? Anders dan tegenwoordig zette de situatie destijds aan tot branie. Tot innovatie en slimme oplossingen.

(...)

De productiviteit van de landbouw ging spectaculair omhoog, de honger nam af. En nu zouden onze kinderen niet meer mogen profiteren van de vooruitgang?

Het fletse consuminderen is hier niet de weg. Allereerst levert het bar weinig op: de ‘Parijse’ klimaatafspraken zorgen in 2100 voor een temperatuurdaling van 0,05 graden. Een miezerig resultaat als je het afzet tegen de miljarden die ermee zijn gemoeid. Fundamenteler is dat natuur en techniek niet noodzakelijkerwijs de communicerende vaten zijn waarvoor ze worden gehouden. Alsof de eerste slechts gedijt als de tweede een stapje terug doet.

Nederlandse boeren weten dat allang. Afgelopen zomer werd bekend dat zij de laagste milieu-impact ter wereld hebben. Niet door geflirt met biologisch boeren, maar door intensieve landbouw. Bij beleidsmakers, activisten en opiniemakers mag de geest der Verlichting zijn geweken, in de landbouw is die nog springlevend.Waar is de branie Biertje?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di jan 30, 2018 10:46 am 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


portman schreef:
Rightnow schreef:
Wie altijd vooraf weet wat een ander denkt, ja die is natuurlijk slim. Helderziend zelfs. Net zoals alle moslims moslims zijn, zijn alle boeren boeren.

Mansholt was wel een erg liberale boer zoals destijds iedereen op het Hoge Land van Groningen. Hoop dat Lies het kan beamen.

Waar je bang voor bent is het conservatisme, Portman, en conservatieve boeren hadden meestal geen geld om een knecht en een meid te onderhouden dus deed de familie alles zelf ... als het in uitzonderlijke situaties toch gebeurde was dat vaak in een meer egalitaire cultuur dan die heerste rondom de liberale boeren.

Ik heb jou een liberaal genoemd en dat is bedoeld als tegenstelling tot het conservatisme! Ook geloof ik niet dat je de laatste overgebleven socialist ben van de generatie-Drees.

Het gaat hier over boeren en niet over politieke stromingen. Nog maar eens voor alle duidelijkheid: Persoonlijk heb ik niets tegen boeren, zolang ze maar niet de boel besodemieteren.
Toch is het interessant om de politieke stromingen van boeren te volgen, die zijn per streek in de provincie Groningen nogal verschillend. Als er ergens geen eenheid onder een groep is, dan zijn het de boeren hier, je hebt Hogelandster, Oldambster en Veenkoloniale boeren. En allemaal zijn ze aan het overleven, mede veroorzaakt door alle regels die op ze af komen. Of door regels die weer worden afgeschaft, waardoor ze hun investeringen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. En zo kan het gebeuren dat er ook onder boeren personen zijn die de boel besodemieteren.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: ma jan 29, 2018 4:32 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


portman schreef:
Lies schreef:
Biertje schreef:
Juist niet. De boer moet steeds harder werken voor steeds minder geld en moet daardoor zijn bedrijf vergroten hetgeen slecht is voor het milieu. Dan lijkt mij subsidie of minimumprijzen beter. De vraag is ook: waarom wil een klein landje in alles de grootste zijn? En waarom wordt Volkswagen niet vervolgd? En waarom zijn er steeds meer schikkingen waarin dus vervolging van grotere zaken feitelijk wordt afgekocht?
Door de mechanisatie hoeft een boer juist niet harder te werken, daarom verdwenen toch veel werknemers naar de industrie. En juist die industrie wordt de hand boven het hoofd gehouden, als ik het onderstaande artikel lees. En de kiezers van SP-gedeputeerde Johan van den Hout mogen we niet vergeten.

Stikstofrapport scheurt Brabants pluche
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/ ... nts-pluche

Er lijkt een ernstige vertrouwensbreuk te zijn ontstaan tussen een aantal Statenfracties van provincie Noord-Brabant en gedeputeerde Johan van den Hout. Aanleiding is het achterhouden van een rapport over de stikstofemissie van de industriële sector in Noord-Brabant door het Bestuurlijk Platform Omgevingsrecht (BPO).

Stikstofdepositie
Ook bleek dat de stikstofdepositie van de industrie op natuurgebieden 3 procent bedraagt. Dat is veel hoger is dan de 1 procent die Gedeputeerde Staten altijd hebben gecommuniceerd. BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor de provincies, spreekt zelfs over een depositie van maximaal 11 procent.

Naar nu blijkt heeft het BPO in maart 2017 besloten om deze informatie niet openbaar te maken. Op 17 november is de informatie alsnog gedeeltelijk aan Provinciale Staten verstrekt door Van den Hout met een memo. Het volledige rapport zelf is een dag voor het kerstreces intern gecommuniceerd.Als je niet crimineel bent, dan wordt het zo wel gekweekt.

:foei: Dwalingen van anderen, in dit geval de industriële sector in Brabant, mogen nooit een reden zijn om dan ook maar het verkeerde pad op te gaan.
De schuld bij de landbouw neerleggen voorkomt dat het eigen handelen tegen het licht wordt gehouden, schrijft Geesje Rotgers. Elders zegt ze: 'Natuur is miljoenen business, 25x meer subsidie naar natuur dan naar ouderen en minderbedeelden!' Ik kan hiervan geen link geven, maar via twitter is het te vinden, de subsidiebedragen ook.

Kom we geven de landbouw de schuld
https://www.v-focus.nl/2018/01/kom-we-g ... de-schuld/

Een eenzijdige benadering van vraagstukken leidt niet tot (kosten)effectieve, snelle oplossingen. Zie het biodiversiteitsvraagstuk en het weidevogelvraagstuk. De eenzijdige focus op de landbouw leidt ertoe dat het probleem niet snel van de agenda verdwijnt, maar langdurig blijft voortbestaan. En dat lijkt ook precies de bedoeling, want zo kan er tot in lengte van jaren geprofiteerd worden van subsidiebudgetten voor onderzoek, voor het oplossen van problematieken, voor de eigen organisatie.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: ma jan 29, 2018 10:53 am 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Biertje schreef:
Lies schreef:
Je leest soms berichten die blijven hangen, ‘De banen zoals we die nu kennen, gaan verdwijnen’. Of je hoort ze, zoals nu op de radio 'is het niet gewoon een economische oorlog'?

Vorige week hadden wij hier een discussie over volhoudbaarheid i.p.v. duurzaamheid door onderstaand filmpje:

Volhoudbaarheid i.p.v. duurzaamheid
https://www.youtube.com/watch?v=j1JffqgCAQU

http://www.youtube.com/watch?v=j1JffqgCAQU

Maar houden we het ook vol?
Ik kan hier geen chocola van maken.
Ik wel, we moeten toch een kant op waarmee we het bv met z'n allen eeuwen volhouden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: ma jan 29, 2018 10:50 am 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Biertje schreef:
Lies schreef:
Biertje schreef:
Juist niet. De boer moet steeds harder werken voor steeds minder geld en moet daardoor zijn bedrijf vergroten hetgeen slecht is voor het milieu. Dan lijkt mij subsidie of minimumprijzen beter. De vraag is ook: waarom wil een klein landje in alles de grootste zijn? En waarom wordt Volkswagen niet vervolgd? En waarom zijn er steeds meer schikkingen waarin dus vervolging van grotere zaken feitelijk wordt afgekocht?
Door de mechanisatie hoeft een boer juist niet harder te werken, daarom verdwenen toch veel werknemers naar de industrie. En juist die industrie wordt de hand boven het hoofd gehouden, als ik het onderstaande artikel lees. En de kiezers van SP-gedeputeerde Johan van den Hout mogen we niet vergeten.

Stikstofrapport scheurt Brabants pluche
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/ ... nts-pluche

Er lijkt een ernstige vertrouwensbreuk te zijn ontstaan tussen een aantal Statenfracties van provincie Noord-Brabant en gedeputeerde Johan van den Hout. Aanleiding is het achterhouden van een rapport over de stikstofemissie van de industriële sector in Noord-Brabant door het Bestuurlijk Platform Omgevingsrecht (BPO).

Stikstofdepositie
Ook bleek dat de stikstofdepositie van de industrie op natuurgebieden 3 procent bedraagt. Dat is veel hoger is dan de 1 procent die Gedeputeerde Staten altijd hebben gecommuniceerd. BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor de provincies, spreekt zelfs over een depositie van maximaal 11 procent.

Naar nu blijkt heeft het BPO in maart 2017 besloten om deze informatie niet openbaar te maken. Op 17 november is de informatie alsnog gedeeltelijk aan Provinciale Staten verstrekt door Van den Hout met een memo. Het volledige rapport zelf is een dag voor het kerstreces intern gecommuniceerd.Als je niet crimineel bent, dan wordt het zo wel gekweekt.
Een verzoek aan Lies: gaarne niet de discussie verdraaien over het harde werken van de boer. De boer moet ondanks alle mechanisatie steeds harder werken omdat deze steeds minder geld voor zijn producten krijgt vanwege monopolie door een grootgrutter. Daarnaast krijgt de boer met steeds meer risico's te maken die hij niet door kan bereken in het product.
Door de nieuwe technieken in de landbouw, veeteelt en visserij verbetert toch de opbrengst, dat heeft niets met harder werken te maken. Als de opbrengsten hoog zijn verlaagt dat de prijs. Dat weet iedere ondernemer, ook die grootgrutters. Maar dat er met je gedold wordt door de overheid, dat begrijpen ze niet denk ik. Gelden ingrijpende en kostbare maatregelen alleen voor de landbouw, veeteelt en visserij en is industriële vervuiling minder erg i.v.m. de werkgelegenheid?

Hield provincie rapport achter tijdens boerendebat? 'Ik ben verbijsterd'
https://www.bd.nl/brabant/hield-provinc ... ~a71e5f3c/

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo jan 28, 2018 4:22 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Biertje schreef:
portman schreef:
Biertje schreef:
Waar heb ik gepleit voor uitzonderingen voor kleintjes? Maar waarom dan wel voor de allergrootste bedrijven? En waarom heeft een Franse boer minder zorgen vanwege die landbouwsubsidies? Wat klopt er niet?

Zullen we het even bij Nederland houden?
Juist niet. De boer moet steeds harder werken voor steeds minder geld en moet daardoor zijn bedrijf vergroten hetgeen slecht is voor het milieu. Dan lijkt mij subsidie of minimumprijzen beter. De vraag is ook: waarom wil een klein landje in alles de grootste zijn? En waarom wordt Volkswagen niet vervolgd? En waarom zijn er steeds meer schikkingen waarin dus vervolging van grotere zaken feitelijk wordt afgekocht?
Door de mechanisatie hoeft een boer juist niet harder te werken, daarom verdwenen toch veel werknemers naar de industrie. En juist die industrie wordt de hand boven het hoofd gehouden, als ik het onderstaande artikel lees. En de kiezers van SP-gedeputeerde Johan van den Hout mogen we niet vergeten.

Stikstofrapport scheurt Brabants pluche
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/ ... nts-pluche

Er lijkt een ernstige vertrouwensbreuk te zijn ontstaan tussen een aantal Statenfracties van provincie Noord-Brabant en gedeputeerde Johan van den Hout. Aanleiding is het achterhouden van een rapport over de stikstofemissie van de industriële sector in Noord-Brabant door het Bestuurlijk Platform Omgevingsrecht (BPO).

Stikstofdepositie
Ook bleek dat de stikstofdepositie van de industrie op natuurgebieden 3 procent bedraagt. Dat is veel hoger is dan de 1 procent die Gedeputeerde Staten altijd hebben gecommuniceerd. BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor de provincies, spreekt zelfs over een depositie van maximaal 11 procent.

Naar nu blijkt heeft het BPO in maart 2017 besloten om deze informatie niet openbaar te maken. Op 17 november is de informatie alsnog gedeeltelijk aan Provinciale Staten verstrekt door Van den Hout met een memo. Het volledige rapport zelf is een dag voor het kerstreces intern gecommuniceerd.Als je niet crimineel bent, dan wordt het zo wel gekweekt.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: vr jan 26, 2018 10:43 am 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Biertje schreef:
portman schreef:
Rightnow schreef:
Dit is allemaal "nieuws" wat geen nieuws is maar leuk om de voorpagina's "op te vrolijken" en de oplagen te verbeteren van wat niet alleen qua formaat nu tabloids zijn geworden.

Anders dan de voorbijgaande schimpscheuten op groepen fraudeurs onder ondernemers, weliswaar van alle tijden dus, zullen de schimpscheuten op bijstandsgerechtigden terugkomen van VVD-(aspirant-)kamerleden die zo nodig iets moeten zeggen tegen onze hardwerkende belastingbetalers. Ook dat is van alle tijden geweest en altijd was het het bewijs van gebrek aan visie.

Ja. Maar fraude blijft fraude en dat moet bestreden worden. Dus ook als boeren frauderen.
Iedereen, ongeachte de grootte, zou inderdaad bij fraude gewoon vervolgd moet worden. Maar zie nu Meavita, 65000 euro schikking voor totaal 17 bestuurders noem ik geen straf want men ontkomt aan vervolging en dus een strafblad.


https://www.fnv.nl/over-fnv/pers/persbe ... n-akkoord/
Meavita, ook ontstaan door een koehandel incl. regels en toezichthouders, die geen toezicht houden?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jan 25, 2018 12:56 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Je leest soms berichten die blijven hangen, ‘De banen zoals we die nu kennen, gaan verdwijnen’. Of je hoort ze, zoals nu op de radio 'is het niet gewoon een economische oorlog'?

Vorige week hadden wij hier een discussie over volhoudbaarheid i.p.v. duurzaamheid door onderstaand filmpje:

Volhoudbaarheid i.p.v. duurzaamheid
https://www.youtube.com/watch?v=j1JffqgCAQU

http://www.youtube.com/watch?v=j1JffqgCAQU

Maar houden we het ook vol?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do jan 25, 2018 12:40 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Rightnow schreef:
Men had het ideale instrument: productierechten (melkquotum) dat ook garant stond voor inkomensbescherming. De melkquota zorgden er ook voor dat mensen op het platteland inkomen konden halen en niet alleen een paar hele grote jongens met goedkoop Bulgaars personeel en 25.000 koeien per bedrijf - zeker wel onze toekomst dankzij de vergaderbonzen van LTO, de politici van het CDA met op de achtergrond de directie van 's lands enige echte zuivelreus - opgericht met steun van een door de EU vereiste mededingingsauthoriteit.

De zuivelgigant wilde vast graag "Vooruit" net als een bekende politicus in dit land. Stallenbouwers hebben het in crisistijd trouwens wel goed gehad maar al die grote nieuwe stallen waren dus uiteindelijk niet nodig en hebben de kostprijs van de producten alleen verhoogd. De uiteindelijke winnaar is: Friesland Campina met weer iets groter marktaandeel in de wereld en ongetwijfeld wat extra bonussen voor haar directieleden.

Was er niet een boerenvakbond die destijds alles deed om de superheffing te behouden? http://toneelgroepjanvos.nl/sieta-van-k ... g-15-juni/ Nog steeds zijn ze actief als Dutch Dairy Board.
Dat vind ik nog het ergste om te lezen. Ondernemers laten investeren, om ze daarna te laten weten dat onderhandelingen over het een en ander zijn mislukt. Wat doen dit soort berichten met de derogatieonderhandelingen die in het beslissende stadium zitten. Als dit mislukt weet je zeker dat men met de vinger gaat wijzen naar de kruimeldieven. Eerder mislukte al de pulsvisserij, waar velen hun geld op hebben gezet. Er zijn velen, niet alleen de vissers en de boeren, die de hand in eigen boezem mogen steken.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 24, 2018 8:43 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


portman schreef:
Lies schreef:
portman schreef:

Iedereen die fraudeert wordt bij ontdekking terecht gestraft in Nederland. Ook b.v. uitkeringsgerechtigden die dat doen. Waarom zou voor boeren een uitzondering moeten worden gemaakt. Ik hoop dat minister Schouten er flink de bezem door haalt.
Als het maar blijft bij een straf voor iedereen die fraudeert, maar vaak worden mensen die niet frauderen geconfronteerd met meer gedragregels.

Iedereen is nu weer geschokt en verbijsterd, en ik maak nog even een uitzondering voor minister Schouten, maar is dit terecht bij de rest.....Marc Calon (NLTO) en meer van die bestuurders die zeggen het niet hebben geweten, of er nog nooit van hebben gehoord?

Omdat ik alleen verstand van het hondenwereldje heb, en niet van koeien, zoek ik naar discussies hierover. En zo kwam ik terecht bij 'melkveehouder prikkebord' en de reaktie van Pluto toen de boeren nog te maken hadden met Martijn van Dam:

https://www.prikkebord.nl/topic/109514/

Accountancy en verschillende adviesbureaus hebben al maanden van allerlei sluiproutes uitgevogeld om de fosfaat reductie ongedaan of helemaal te omzeilen . Door telkens een nieuwe barrière op te werpen heeft onze staatsecretaris de veehouders op hun wenken bediend dat ze niet moesten treuzelen maar doorpakken, en met succes. CBS geeft al aan dat ze geen flauw benul hebben over de uitleg die hier op prikbord al verschillende malen is gegeven !!.
Door een veehouder die bijvoorbeeld al zijn jongvee over de grens heeft geparkeerd te betitelen als creatief is puur het misleiden van de kamerSteeds weer nieuwe barrières, wat heb je er aan als goedwillende uitkeringstrekker of ondernemer?

Zoals bijna altijd moeten de goeden onder de slechten lijden. Maar moet je fraude dan maar ongemoeid laten? Dacht 't niet.
Ik vind dat toch ook niet, maar men doet nu voorkomen dat alle boeren in Nederland sjoemelen. Ik ben daarom benieuwd wanneer de NVWA het daadwerkelijke aantal fraudeurs bekend maakt.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 24, 2018 8:05 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


portman schreef:
Biertje schreef:
Hume schreef:
Boeren klagen al zo lang ik me kan herinneren dat ze het zo slecht hebben.
Het CDA klaagt ook altijd dat er meer voor de boeren gedaan moet worden.
De boeren krijgen al decennia de meeste subsidie van Europa.
Toen de melkquota werd afgeschaft hebben de meeste boeren hun veestapel flink uitgebreid.
Toen bleek de prijs van de melk weer te laag te zijn.
Nu is er een minister die het boerenleven kent en tot de ontdekking komt dat sjoemelen en fraude flink aangepakt moet worden.
het wordt wel eens tijd.

Alweer omzeilen agrariërs regels, nu bij het registreren van melkkoeien. Wat drijft de boeren?
Het moet een wonderlijk weerzien zijn geweest, gisteren in Den Haag. Minister Carola Schouten (ChristenUnie, Landbouw) ontbood op haar ministerie vertegenwoordigers van de agrarische sector: de noordelijke en zuidelijke land- en tuinbouworganisatie, de club van jonge boeren, de melkveehoudersvakbond en de Rabobank. De boodschap van de minister: haar vertrouwen was ernstig geschaad, nu was vastgesteld dat er boeren zijn die sjoemelen met de registratie van hun dieren. Zo willen ze meer beesten houden dan volgens de milieuregels is toegestaan.

Nog geen twee maanden geleden mochten de boeren zich ook al met de pet in hand komen melden op het ministerie. Toen moesten ze zich verantwoorden voor fraude met mest.

Dat ‘gesodemieter’, zei boerenvoorman Marc Calon stoer, zou de agrarische sector ‘oplossen, uitroeien’. Op last van de minister kwam er een plan van aanpak, waarin boeren en mestbedrijven een cultuuromslag beloofden: van ‘fraude mag’ naar ‘fraude is fout’.

De inkt van dat plan is nog niet droog of het wordt al duidelijk hoe nodig die cultuuromslag is. De agrarische sector weet bij de minister alwéér de indruk te wekken dat wettelijke normen er worden gezien als een vrijblijvende suggestie. Wat maakt de boerensjoemelcultuur zo hardnekkig?


https://www.trouw.nl/groen/sjoemelende- ... ~ab1a4918/
De boeren zijn het slachtoffer van ongebreideld kapitalisme. En dan valt het niet uit te leggen waarom een boer wél gestraft wordt voor fraude, zelfs al niet bewezen kan worden dat er is gefraudeerd en de grootste autoproducent van de wereld (Volkswagen) die eveneens heeft gefraudeerd, niet wordt bestraft en zwemt in het geld. Leg dat eens met droge ogen uit.

Iedereen die fraudeert wordt bij ontdekking terecht gestraft in Nederland. Ook b.v. uitkeringsgerechtigden die dat doen. Waarom zou voor boeren een uitzondering moeten worden gemaakt. Ik hoop dat minister Schouten er flink de bezem door haalt.
Als het maar blijft bij een straf voor iedereen die fraudeert, maar vaak worden mensen die niet frauderen geconfronteerd met meer gedragregels.

Iedereen is nu weer geschokt en verbijsterd, en ik maak nog even een uitzondering voor minister Schouten, maar is dit terecht bij de rest.....Marc Calon (NLTO) en meer van die bestuurders die zeggen het niet hebben geweten, of er nog nooit van hebben gehoord?

Omdat ik alleen verstand van het hondenwereldje heb, en niet van koeien, zoek ik naar discussies hierover. En zo kwam ik terecht bij 'melkveehouder prikkebord' en de reaktie van Pluto toen de boeren nog te maken hadden met Martijn van Dam:

https://www.prikkebord.nl/topic/109514/

Accountancy en verschillende adviesbureaus hebben al maanden van allerlei sluiproutes uitgevogeld om de fosfaat reductie ongedaan of helemaal te omzeilen . Door telkens een nieuwe barrière op te werpen heeft onze staatsecretaris de veehouders op hun wenken bediend dat ze niet moesten treuzelen maar doorpakken, en met succes. CBS geeft al aan dat ze geen flauw benul hebben over de uitleg die hier op prikbord al verschillende malen is gegeven !!.
Door een veehouder die bijvoorbeeld al zijn jongvee over de grens heeft geparkeerd te betitelen als creatief is puur het misleiden van de kamerSteeds weer nieuwe barrières, wat heb je er aan als goedwillende uitkeringstrekker of ondernemer?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 24, 2018 4:28 pm 

Reacties: 73
Bekeken: 2931


Interessante vraag in het artikel van Hume: 'Wat drijft de boeren?'

Ik dacht gisteren direkt aan een nieuwe regel waarvoor ze in de houding moeten staan, waarmee ik niet wil zeggen dat ze wel moeten frauderen. Het gaat mij om de gevoelens van die ondernemers, de onmacht.

Dat Dirkje een kalf krijgt, weet de overheid ook
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/23/da ... k-a1589535

Registratiesysteem
Melkveehouder Dirk Bruins laat zien hoe aan alle regels moet worden voldaan. Het fosfaatplafond moet in de gaten gehouden worden.

Bruins wist wel dat er in zijn sector „naar de mazen van de wet gezocht” wordt. Hij hoort die verhalen extra snel omdat hij in het bestuur zit van de melkveehouderijafdeling van boerenorganisatie LTO Nederland. Maar van deze vorm van fraude had hij „nog nooit gehoord”, zegt hij, ook al gebeurde het volgens minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) op grote schaal. „Ik was echt verbaasd over die cijfers”, zegt Bruins.

Hij vindt het vooral „frustrerend” dat de landbouw nu wéér in het nieuws komt als een sector die het niet nauw neemt met milieuregels. „Dat vind ik zó schadelijk.” Hij vreest dat het ten koste gaat van de invloed die boeren via LTO hebben op het ministerie. „We proberen veel te regelen voor boeren. Maar hiermee worden we weer op een achterstand gezet.”

(......)

Maar de fraude laat ook „een stuk onmacht” zien van melkveeboeren, zegt Bruins. Al wil hij de fraude „op geen enkele manier” goedpraten.
De fosfaatregels zijn ingewikkeld en ze zijn de laatste jaren vaak veranderd. Nu zijn de regels als volgt: boeren hebben allemaal een maximale hoeveelheid fosfaat die ze mogen uitstoten, gebaseerd op het aantal koeien dat ze in juli 2015 hadden.

De melkveehouders mogen dus niet uitbreiden – tenzij ze ‘fosfaatrechten’ kopen van een andere boer.

Maar niet alleen uitbreiden is lastig. Ook bij een gewone bedrijfsvoering zitten er altijd fluctuaties in de hoeveelheid koeien, zegt Bruins. Al is het maar omdat het er ene jaar veel stierkalfjes worden geboren – die meteen doorverkocht worden – en het andere jaar veel vaarskalfjes (vrouwtjes). Die wil Bruins het liefst houden om later te kunnen melken. Maar als er te veel vaarskalfjes geboren worden, mág hij ze niet houden. Dan zit hij aan zijn fosfaatplafond.

Dat is het moment dat sommige boeren de mazen van de wet gaan zoeken. Dat boeren creatieve oplossingen zoeken, begrijpt Bruins nog. „Ik snap best dat ze hun koeien niet willen wegdoen, maar doe het dan wel binnen de wet.” Een voorbeeld van zo’n legale creatieve uitvlucht? Stel: een boer heeft in een bepaald jaar veel vaarskalfjes gekregen die hij wil houden. „Dan vraag je aan een Duitse collega om ze op te fokken. En na twee jaar neem je ze weer terug.”

Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 20 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling