Het is nu zo jan 24, 2021 2:15 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeed 1 resultaat aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Een Godsgeschenk
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Computer, wetenschap & internet   Onderwerp: Een Godsgeschenk

 Berichttitel: Een Godsgeschenk
Geplaatst: ma sep 03, 2012 6:04 pm 

Reacties: 0
Bekeken: 1847


Van een van de grootste natuurkundigen van onze tijd, Leonard Susskind, is een zeer groot aantal colleges op youtube gezet. Op de Wikipedia-pagina vind je er een aantal, maar zelfs dat zijn ze niet allemaal: zo ben ik bezig met het beluisteren van de collegereeks 'New revolutions in particle physics':
http://www.youtube.com/watch?v=2eFvVzNF24g is de eerste.

Niet alleen is het geweldig dat wij als simpele stervelingen colleges van een van de grootste wetenschappers kunnen beluisteren, maar net als Feynman is het een geweldige docent: hij weet de zaak tot de kern terug te brengen, hij heeft humor en weet het boeiend te vertellen. Maar bovenal weet hij de ingewikkelde kwesties verbluffend simpel uit te leggen zonder onzin te vertellen of in beeldspraak te vervallen: hij schept er eer in om het echte verhaal te vertellen, dus een verhaal dat van wiskunde aan elkaar hangt en dus geheel anders dan de gebruikelijke populair-wetenschappelijke benadering dat de wiskunde zo veel mogelijk vermijdt en zo op beeldspraak uitkomt, en zonder wezenlijke stappen weg te laten. Wel laat hij alle details weg om de kern over te brengen. Dat maken deze lezingen tot een godsgeschenk voor elke leek die iets van de natuurkunde wil begrijpen. Zo hoor je de laatste tijd veel over het Higgs-deeltje, maar alleen Susskind legt het uit op een manier die je als leek kunt begrijpen en die waargetrouw is (dus niet het bekende verhaal van een Higgsveld waar deeltjes aan blijven plakken, hetgeen volgens Susskind een onware voorstelling van zaken is):
http://www.youtube.com/watch?v=JqNg819PiZY&feature=plcp.

Wel is het me trouwens niet duidelijk wie het publiek is: zijn dat zijn natuurkundestudenten of is het een soort studium generale voor het grote publiek? Het lijkt het eerste te zijn, al verwacht je dan misschien wat meer technische details en wiskundige uitwerkingen die wij als leken niet kunnen volgen.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeed 1 resultaat aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling