Het is nu vr apr 03, 2020 9:10 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeed 1 resultaat aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Nederland moet meer haar toppositie agri-hightech promoten
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Nederland moet meer haar toppositie agri-hightech promoten

Geplaatst: zo jan 19, 2020 4:21 pm 

Reacties: 28
Bekeken: 1368


Lies schreef:
HvR schreef:
Ik denk dat het heeeel slecht is voor het milieu wanneer men de bodem in zo'n mate zonlicht zou gaan onthouden.

Leuke opvulling voor snelwegbermen en daken maar verder.... Nee !
Zonlicht op de bodem wordt nog een probleempje bij de problemenoplossers of problemenmakers in Den Haag. Vanmorgen bij Vroege Vogels werd de landbouw er weer uitgepikt, alsof dat de schuld is van alle natuurproblemen. Bij zo'n diagnose zou je je huisarts op den duur ook over de tafel trekken uit onvrede als de kwaal niet verdwijnt. De kwaal van Nederland is groei woon- en werkterrein, met als oplossing de boer als tuinman. Geen idee hoe je de toppositie agri-hightech kunt behouden, het stikstofprobleem kunt oplossen, of het klimaatprobleem uit de wereld kunt helpen.

Nederland 'versteent': Landbouw wijkt voor groei woon- en werkterrein
https://www.nu.nl/binnenland/5983197/ne ... rrein.html

De verstening van Nederland gaat onverdroten verder, ‘voor bijna 90 procent’ ten koste van landbouwgrond
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b47fd89f/

Hij noemt het ‘opofferen van landbouwgrond’ voor bedrijventerreinen, woongebied en infrastructuur de laatste honderd jaar een vrij gangbaar patroon. ‘Maar die bijna 60 duizend hectare in twintig jaar is natuurlijk een behoorlijke oppervlakte. Dat is 120 duizend voetbalvelden. Er komen vooral in de Randstad woongebieden bij, die verstenen veel sneller dan de plattelandsregio’s.’

Het percentage van het grondgebied dat is gereserveerd voor wonen, werken en wegen is in twintig jaar tijd gestegen van 13 naar 14,6 procent. Je kunt ook zeggen: dat valt dan nog wel mee.

(Lacht.) ‘Ja, nog steeds is 85 procent niet bebouwd, zou je kunnen zeggen. Maar een verdere verstening van Nederland heeft ook consequenties voor een aantal andere beleidsterreinen. Met klimaatverandering zie je dat de pieken en de dalen, qua temperatuur maar ook qua neerslag, groter worden. Dus als er in korte tijd veel neerslag valt, en Nederland versteent verder, dan kan dat water niet op het gangbare riool weg. Het komt dan via riooloverstort in de natuur terecht en dat is natuurlijk ongewenst. Waar verstening plaatsvindt is het bovendien soms lastiger om biodiversiteit te versterken, iets waar we in Nederland ook naar streven.’Het grootste deel van Nederland heeft een agrarische bestemming.
Waar als steen staat, kun je niet nog meer steen neerleggen. Een woning midden op de snelweg is ook niet effectief en de Rijn kun je ook maar beter bevaarbaar houden ipv er woningen op palen in te bouwen.

Mensen moeten toch wonen. Er zal dus gebouwd moeten worden. Er ligt veel landbouwgrond gewoon braak. Daar wordt zelfs subsidie voor gegeven. Een paar procentjes toch niet in gebruik zijnde landbouwgrond, kan dus best bebouwd worden.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeed 1 resultaat aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling