Het is nu wo jan 22, 2020 1:32 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 8 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: do okt 24, 2019 1:46 pm 

Reacties: 104
Bekeken: 10548


Of gewoon fatsoenlijke eisen stellen. Maar dat gaat al niet meer. Naar ik begrepen heb zijn er de laatste decennia eisen op eisen gesteld, zonder enige visie. Nu moet er dus een pot door henzelf worden gevuld om nieuwe eisen te kunnen bekostigen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo okt 20, 2019 11:44 am 

Reacties: 104
Bekeken: 10548


Dat landbouw gesubsidieerd wordt is helemaal geen ramp. Zeker niet als het gevolg is dat ook de minima de producten kunnen betalen, al ware het beter de minimumlonen tot en met modaal, en de uitkeringen, dusdanig op te hogen dat die groepen voedsel kunnen betalen zonder dat deze worden gesubsidieerd.

Er zijn natuurlijk wel vraagtekens bij de handel te zetten. Wij kunnen dan misschien goedkope friet naar Bolivia exporteren, maar de vraag is waarom onze friet goedkoper is die van hen. De aardappel komt uit Peru dus in die regio zouden aardappels genoeg kunnen zijn en een paar messen om die aardappels in frieten te snijden zijn ook niet zo verschrikkelijk duur.

Ook is de vraag waarom wij levende varkens naar Italie moeten laten verrijden, om ze daar te laten slachten. En wij kippen uit Oekraine moeten importeren terwijl wij kippen van hier exporteren. Wellicht dat subsidies, indien nodig, wat beter verdeeld kunnen worden, zodat wij hier producten kunnen eten die hier worden geteelt en gefokt. Scheelt heel veel stikstof en CO2 in vervoer heen en weer. Dat zou toch ook een prijs moeten hebben.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za feb 09, 2019 5:34 pm 

Reacties: 104
Bekeken: 10548


Lies schreef:
Welkom in de landbouw directeur-rentmeester Egbert Jaap Mooiweer van landgoed Twickel. Ook bij het natuurinclusief boeren ervaart men de kloof tussen ambities en de weerbarstige praktijk aan den lijve.

Deze rentmeester loopt samen met 50 natuurboeren tegen ‘welwillende muren’ op
https://www.volkskrant.nl/economie/deze ... ~b42f5cf2/

Kringloop- en natuurinclusieve landbouw, daar moet het volgens de sector en de overheid naar toe. Op het Twentse landgoed Twickel doen 50 melkveehouders wat anderen met de mond belijden: biodiversiteit stimuleren. Maar samen met hun rentmeester lopen ze voortdurend tegen muren op.

De koe staat op Twickel in de wei , een situatie die Nederlanders enorm waarderen. ‘Melk met meerwaarde’, noemt de directeur-rentmeester dat. ‘Maar onze melk is nog niet meer waard.’ Sterker: zijn boeren worden volgens hem gestraft voor een mooi landschap.

In gesprekken met de financier (de Rabobank) en afnemer (FrieslandCampina) van zijn boeren, stuit Mooiweer op wat hij ‘de muur van welwillendheid’ noemt. Ze hebben allerlei mooie plannen voor een duurzamere landbouw – bijvoorbeeld zich committeren aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel of aan de kringlooplandbouw van minister Schouten – maar in de praktijk merken zijn boeren daar weinig van.

Neem de vier melkveehouders op Twickel die met hulp van het landgoed omschakelen naar biologisch. ‘FrieslandCampina kan niet garanderen dat ze die melk na de twee overgangsjaren ook biologisch gaan afnemen’, zegt Mooiweer vanuit zijn kantoor naast het zeker 650 jaar oude kasteel Twickel. ‘De Rabobank vindt het op haar beurt te riskant, financiert maar een deel en laat de pachtboeren versneld hun investeringen afschrijven. Daar kun je als duurzame ondernemer toch niet op bouwen.’

FrieslandCampina erkent dat boeren bij de coöperatie op eigen risico omschakelen naar biologisch. Daarmee stimuleren ze geen extensievere landbouw. ‘Dit klopt’, zegt een woordvoerder, ‘maar het is wel realistisch. We nemen alleen extra af als er vraag naar is. Want als de consument de meerprijs niet wil betalen, moeten de andere leden van onze coöperatie de extra kosten opbrengen.’Net als FrieslandCampina komt de directeur-rentmeester dan uit bij de consument, die gewoon meer moet betalen voor een liter melk. ‘De mensen moeten dat ook weten’, zegt Mooiweer, terwijl hij het positieve pad weer even verlaat. ‘Als ze het boeren niet gunnen iets te verdienen, dan krijg je een landschap terug dat kaal en levenloos is.’
Waarom klagen de boeren altijd?


Ik betaal ruim 80 ct voor een liter half volle melk. En dat is dan bij ee goedkope supermarkt.
De boer krijgt ca. 35 cent voor een liter. Geef de boer 10% meer, dat moet makkelijk kunnen bij die marge. Is iedereen blij.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: ma nov 19, 2018 4:36 pm 

Reacties: 104
Bekeken: 10548


Rightnow schreef:
Er zijn inderdaad een hetzes gaande tegen groepen die zich niet zo gemakkelijk blijken te kunnen verweren. Tegen uitkeringstrekkers bijvoorbeeld. Het is de overheid die steeds met nieuwe regels komt, maar vergeet om de bestaande te controleren, te beginnen met datgene wat de grootste maatschappelijke relevantie heeft.

Er wordt door onze overheid vaak genoeg gecontroleerd en gehandhaafd op mineure puntjes en dan vraag je je als burger af: kan niet een klein stukje van dat geneuzel worden gestopt zodat energie vrij komt voor het serieuze werk?


Het doel is verdeeldheid zaaien onder het volk. Groepen een voor een aanpakken en in het verdachtenbankje plaatsen.
Groepen die meer met hun eigen rechten bezig zijn omdat die worden aangetast, zullen zich minder snel aansluiten bij andere groepen. Ook zullen groepen van wie nog geen of maar weinig rechten zijn aangetast, zich stil houden, uit angst straks ook (weer) aan de beurt te zijn.
Onze politiek stinkt aan alle kanten.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: di nov 13, 2018 1:19 pm 

Reacties: 104
Bekeken: 10548


Vreemde uitspraak. Het gaat om handhaven. Ook met een kleinere veestapel valt te frauderen.
Alsof je zegt dat je witwaspraktijken wilt tegengaan door het verminderen van geld.
Alsof je het aantal inbraken wilt verminderen door het slopen van het halve woningen- en bedrijfsgebouwenbestand.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: zo aug 26, 2018 5:39 am 

Reacties: 104
Bekeken: 10548


Lies schreef:
Er is nu een reportage te horen op NPO radio 1 over boeren die door de droogte in de problemen komen en waarbij een brede weersverzekering nogal kostbaar is ( per hectare circa € 150 ).

Het gedrocht noemen boeren deze brede weersverzekering, en als je onderstaand artikel leest in de Boerderij zijn verzekeraars ook niet tevreden:

Verzekeraars willen ook dekking beregeningskosten
https://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/20 ... n-325065E/

De 3 aanbieders van Brede Weersverzekeringen in Nederland zitten in hun maag met de voorwaarde dat beregeningskosten niet onder de dekking vallen.

Nu kan het voorkomen dat boeren die beregenen geen vergoeding krijgen, terwijl boeren die dat om een of andere reden niet (kunnen of mogen) doen wel voor schadevergoeding in aanmerking komen.

Veel boeren maken hoge kosten om de schade aan hun gewassen zoveel mogelijk te beperken, maar zien – financieel – niets van die inspanningen terug. Sterker nog, door alles op alles te zetten de schade zo klein mogelijk te houden, lopen ze juist de kans dat hun schade onder de 30%-drempel valt en de verzekeraar helemaal niet uitbetaald. De eerste 30% schade valt namelijk onder het eigen risico.

Huidige regelgeving maakt vergoeding onmogelijk
Voor Johan Westerik, coördinator bij verzekeraar AgriVer, is dit onrechtvaardig. Toch is het niet iets dat ‘even’ gemakkelijk is op te lossen. Westerik: “Destijds, bij de opzet van de Brede Weersverzekering, zijn beregeningskosten nadrukkelijk buiten de dekking geplaatst. De huidige regelgeving voor de weersverzekering van de Nederlandse overheid en de Europese Unie maakt het onmogelijk deze te vergoeden.”Eerder las ik dit: Schouten komt boeren tegemoet vanwege droogte
https://www.ad.nl/politiek/schouten-kom ... ~a5012715/

Boeren mogen extra veevoergewassen zaaien voor de winter en langer mest uitrijden over grasland. Daarmee komt minister Schouten van Landbouw tegemoet aan de roep van agrariërs om steun vanwege de extreme droogte.
Ik woon op de klei, waar de droogte nog wel meevalt, maar kijk wel met ogen vol verbazing naar regelgeving voor boeren.

Hier hebben de akkerbouwers voldaan aan de regels voor vergroening. Ik kijk uit over twee percelen waar een akkerbouwer gras voor de vergroening heeft ingezaaid, verderop woont een schapenhouder met heel veel schapen. Onderling waren ze het er over eens om de schapen, als er toestemming zou komen, op dat gras gratis te laten lopen. Iedereen worstelt tenslotte met de droogte. Maar die toestemming is er niet, omdat er dan niet voldaan wordt aan de vergroeningsvoorwaarden, want landbouwproductie mag niet.

Ik begrijp dit als leek niet, want grazende schapen verbeteren toch de bodemstructuur?


Het wordt allemaal vanachter bureaus bedacht, met zwaar getint glas in de raamkozijnen. Dus zonder enig zicht op de werkelijke wereld.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: za maart 10, 2018 1:59 pm 

Reacties: 104
Bekeken: 10548


Rightnow schreef:
Omstreeks 3 februari stopt de discussie zoals hier op Foodlog: https://www.foodlog.nl/artikel/nvwa-con ... e-melkvee/

Sindsdien hebben we geleerd dat de "vele" fraudeurs in werkelijkheid te maken hebben met onvolkomenheden in de registraties, soms ook te wijten aan partijen die er zijdelings bij betrokken zijn. Heeft voor al die "kleine" gevallen niets met fraude van doen en alles met fouten die optreden in een registratiesysteem. Die fouten zullen nu veel serieuzer worden genomen; registratiesystemen zijn ook bedoeld om gemakkelijk en zonder "collateral damage" echte fraudeurs op te sporen - daarvoor mag van iedereen hulp en medewerking worden verwacht. Zulke overpijnzingen blijken na 3 februari te zijn gaan spelen: https://www.rtlz.nl/business/ondernemen ... n-systemen


Meten is weten, maar moeten we alles willen weten?

Ook voor de landbouw en veeteelt dendert de bureaucratie als een gigantisch spook in de rondte. En dan zijn foutjes natuurlijk gemakkelijk te maken, bewust, maar ook onbewust.@Lies
Ik ben tegen de te intensieve landbouw en veeteelt. We hadden maat moeten weten te houden, en nu we dat niet hebben gedaan, moeten we er toch snel naar terug. Intensieve landbouw en veeteelt vervuild. Te intensieve landbouw en veeteelt verruïneert de leefomgeving van menig mens en dier. We moeten accepteren dat er grenzen aan de groei zijn.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Waarom klagen boeren altijd?

Geplaatst: wo jan 24, 2018 1:14 pm 

Reacties: 104
Bekeken: 10548


Een spreekwoord luidt: Als een boer niet klaagt, heeft ie het slecht!
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 8 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling