Het is nu za jul 11, 2020 2:51 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 2 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Islam is religie.
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Islam is religie.

 Berichttitel: Re: Islam is religie.
Geplaatst: do sep 21, 2017 5:47 pm 

Reacties: 77
Bekeken: 9147


Rightnow schreef:
Velen die het met een paar korrels zout nemen, zijn bezig afvallig te worden, of hun kinderen. Dat is de keiharde realiteit van godsdiensten in verval, gezien vanuit een conservatief en orthodox standpunt zoals ik altijd graag inneem.

Wat kunnen we dan hopen? Dat velen die de Islam wel zeer serieus nemen, beseffen dat we in een andere tijd leven, een tijd waarin het niet zinvol of nodig is om geweld in te zetten, zoals hun profeet DESTIJDS wel deed. Ook waren er toen geen democratische samenlevingen met een rechtsstaat zoals we nu in het westen hebben opgebouwd.

Dus wat denk je dat een eerlijk islamitische orthodoxie kan beslissen, eentje die zich niet gek heeft laten maken door een paar ketters die de weg kwijt waren geraakt? Want het islamisme heeft wellicht te veel naar Lenin en Robespierre gekeken, begoocheld dus misschíen wel door westers revolutionair elan, wat toch niet uit de Islam is voortgekomen!

Ik ben het met je eens als je meent dat de Islam door zijn aanvangsgeschiedenis (de Profeet gaat naar Mediana en verlaat Mekka, kiest voor een gewelddadiger aanpak) zijn eigen karakter heeft maar dat hoeft uiteindelijk niet te hinderen. Uiteindelijk, maar inderdaad hoop ik dat dit korter duurt dan Fortuyn somberde.


Ik weet eigenlijk niet meer wat jouw standpunt is en waar je naartoe wilt. Het ging je toch over de stelling van wilders dat de islam geen religie maar een ideologie zou zijn ?
Daarvan stel je in de aanhef o.a. " De stelling is bijna waar (voor de wijze waarop veel islamieten in de wereld staan) en toch noem ik de stelling onwaar" en "het veralgemeniserend alles over een kam scherende gepraat van Wilders daar heb ik het toch wel moeilijk mee"

Fortuyn, die jij er bijhaalt heeft voor zover ik weet, nooit iets gezegd over die vraag of de islam een religie of ideologie is.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Islam is religie.

 Berichttitel: Re: Islam is religie.
Geplaatst: do sep 21, 2017 3:45 pm 

Reacties: 77
Bekeken: 9147


Rightnow schreef:
Wilders heeft weer een nieuwe stelling geponeerd: de Islam zou geen religie zijn maar een ideologie. Het is in mijn ogen een variant op een bekend liedje waarin Wilders zoals altijd spreekt over "de Islam" terwijl hij niet uitlegt wat volgens hem daaronder valt. De stelling is bijna waar voor de wijze waarop veel islamieten in de wereld staan en toch noem ik de stelling onwaar.

De grote stromingen van de Islam hebben hun problemen en een conflict is onvermijdelijk tussen belangrijke representanten van deze stromingen en de westerse moderniteit. Maar het veralgemeniserend alles over een kam scherende gepraat van Wilders daar heb ik het toch wel moeilijk mee: http://www.elsevierweekblad.nl/nederlan ... et-541594/


"de" islam is natuurlijk een religie met een god, hel en verdoemis en de hele poppenkast en santemekraam.
Maar het onderscheidt zich ook van andere wereldgodsdiensten doordat het religieus en wereldlijk en zelfs militair leiderschap combineert.
In die zin kun je stellen dat Wilders (hij is overigens niet de enige) deels gelijk heeft dat de Islam naast religie ook ideologie is.
Daarbij, veel meer dan andere godsdiensten geeft islam strakke regels over wat wel en niet is toegestaan, in die zin is het naast religieu ook een gedragsleer, . Ik vrees dat voor mensen die er niet van houden zelf beslissingen te nemen (en/of de weg een beetje kwijt zijn) dit ook de aantrekkelijkheid van de islam is. Veel meer dan bijv. het christendom weten de aanhangers van de islam waar ze aan toe zijn, wat allemaal wel en niet mag. Zelf de koran begrijpend lezen wordt ten stelligste afgeraden; laat dat maar aan schrift"geleerdeerden" over. Zelf nadenken nauwelijks nodig. een religie voor volgzame domme schaapjes.

Met de stelling dat de islam deze structurele problematiek kent; scheer je natuurlijk niet alle moslims over 1 kam. Gelukkig neemt een mooi percentage moslims de islam en koran met een paar korrels zout, is het niet en public dan in prive en weet zich aan de meest abjecte absurditeiten ervan te onttrekken.
Het hopen en wachten is dat meer moslims dat doen en er ooit iets van reformatie en verlichting van de islam/koran mogelijk wordt. Voorlopig lijkt het daar helaas nog niet al te zeer op.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 2 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling