Het is nu vr jan 18, 2019 7:34 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 8 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Religie Levensbeschouwing en Filosofie   Onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geplaatst: do jul 21, 2016 1:48 am 

Reacties: 93
Bekeken: 7526


Martin59 schreef:
Einstein schreef:
Citaat:
Denk je dat personen zoals Den Uyl, van Agt, Lubbers, Kok, Balkenende of Rutte in een willekeurig land in het MO ooit boven zouden zijn komen drijven?

Denk je dat personen zoals Moebarak, Khadafi, Assad of Erdogan ooit in NL boven zouden zijn komen drijven als belangrijk politiek figuur?

Wat dat laatste betreft, cultuur is niet het enige wat bepaalt, hoe of door wie een land wordt geregeerd. Politieke geschiedenis speelt daar een rol.. etnische en religieuze tegenstellingen binnen een land.. en het niveau van onderwijs en scholing. Allemaal dingen die niet door cultuur worden bepaald, maar bijvoorbeeld meer door rijkdom en politieke traditie. Hoe oud of hoe kwetsbaar is de democratie..

In Nederland heb ik trouwens nog geen Mahatma Ghandi zien opduiken.. of een Thatcher. En onze goeie ouwe Prins van Oranje was in zijn tijd wel een beetje een soort Khadaffi, opdrachtgever van zeerovers. China mag zich gelukkig prijzen dat daar geen Poetin regeert. Maar wij ook ! en het zou me niet verbazen dat daar (of hier) een soort Poetin zou kunnen opstaan, die de kranten gaat breidelen en de democratie aantasten. Waarom zou de 'Nederlandse cultuur' daarvoor immuun zijn ?

Zonder gekheid Martin59, ik denk dat het verhaal over cultuurverschillen best wel klopt hoor...

Ik vraag me alleen af, of je cultuurverschillen - in het algemeen - niet teveel problematiseert. Die website die je citeert geeft ook informatie over hoe je met cultuurverschillen kunt omgaan om bijvoorbeeld beter zaken te doen. Veel verschillen zijn overkomelijk, sommige zijn persistent en worden problematisch, vooral wanneer het als vaandel wordt ingezet, als "wij" identificatiepunt. De culturele oorlog ontstaat niet door het cultuurverschil, maar cultuur wordt ervoor ingezet. Het spreken van een vreemde taal kan dat bijvoorbeeld zijn, een soort verzet, als signaal "ik hoor bij ons, niet bij jullie". Dan wordt iets cultureels (taal) een probleem. Maar ik vind, nog steeds: niet alles aan cultuurverschillen tussen jou en anderen ervaar jij als hinderlijk, of irritant. Je boekt misschien jaarlijks een vakantie van twee weken, om er eens uit te zijn.. en om je in een andere cultuur onder te dompelen. Letterlijk. Dus ja.. er is een keerzijde van de medaille, op sommige aspecten, maar vergeet de voorzijde niet. Zonder cultuurverschillen zou dit een saaie wereld worden.

En er zou, als je eenmaal het Mono Nederlandse Cultuur ideaal hebt bereikt, wellicht een nieuwe generatie mierenneukers opstaan, die zich weer gaan druk maken over Limburgers en Drenten, en zich gaan afvragen of die provincies cultureel niet teveel afwijken, bovendien armer zijn en minder opbrengen voor "Nederland". Laten we een referendum houden om de randstad af te splitsen. We stappen uit Nederland.

@ Einstein.

Politiek (en de bijbehorende geschiedenis) zouden zomaar hun wortels kunnen hebben in de heersende cultuur. Etniciteit impliceert culturele verschillen en religie is (juist omdat religie m.i. een menselijke uitvinding is,) uiterst cultureel bepaald.

Dat is gewoon het probleem met 'cultuur'* ... je kunt het niet los zien van de mens.

Nee, het gaat niet om het 'problematiseren' van cultuurverschillen, maar veel meer om het niet onderschatten van de invloed van cultuur en de daaruit voortvloeiende verschillen. Juist in NL (of misschien ook wel breder in de westerse wereld) wordt de eigen cultuur gebagatelliseerd, miskent of verafschuwt. En dat is een verkeerd uitgangspunt voor succesvol samenleven.

Culturele verschillen zijn inderdaad niet onoverkomelijk ... zolang we het hebben over tijdelijk confrontaties tussen verschillende culturen. Zoals bijvoorbeeld bij het zakendoen. Of op de vakantie waar je voor kiest. Maar zodra het tijdelijke karakter verdwijnt worden de verschillen lastiger te overkomen. Zoals uit mijn vorige bericht blijkt, is het aller belangrijkste aspect van cultuur de basisprincipes. En die zijn soms gewoon moeilijk of niet overbrugbaar als deze haaks op elkaar staan. Zoals de rechten van vrouwen, anders-gelovigen of anders-geaarden. Dat gaat dus veel verder dan de manier waarop we ons kaartje overhandigen aan een zakenrelatie of het eten van een exotisch hapje of het bekijken van de lokale folklore op een vakantie.

Tot de jaren '60 ~ '70 van de vorige eeuw waren de cultuurverschillen binnen NL juist een beetje aan het verdwijnen. Het 'Drentse' en het 'Limburgse' waren aan het evolueren naar het 'Nederlandse' (o.a. vanwege de toenemende communicatiemogelijkheden). Ik kan dat zelfs onderbouwen met de constatering dat dialecten (zoals hier in Drenthe) aan het verdwijnen zijn. Ik denk dat het beeld dat jij schetst over mierenneukers die zich druk gaan maken over Limburgers en Drenten nergens op gebaseerd is.

Het is natuurlijk mogelijk dat cultuurverschillen tussen verschillende landen op den duur ook verdwijnen. De verschillen tussen Drenten, Friezen, Brabanders en Limburgers zijn al voor een significant deel verdwenen en mogelijk verdwijnen de verschillen tussen NL'ers en Duitsers en Belgen op den duur ook. En misschien daarna de verschillen tussen West-Europeanen en Oost-Europeanen. En zo verder. Maar daarvoor moet dan wel aan een paar voorwaarden voldaan zijn, lijkt me. Zo moeten de verschillen dermate klein zijn dat ze per definitie geen echte barrière vormen en het moet de tijd krijgen. De verschillen moeten als het ware vanzelf 'verwateren'.

Maar veel van de cultuurverschillen waar we in de afgelopen tijd mee zijn geconfronteerd zijn gewoon TE groot om een dergelijk proces probleemloos te kunnen laten doorlopen. En het wordt nog extra moeilijk als een 'culturele' kant wordt aangemoedigd om vooral de eigen cultuur te behouden en de andere 'culturele' kant wordt miskent of gebagatelliseerd.


* in de betekenis "cultuur in het algemeen verwijst naar het patroon van menselijke activiteit en de symbolische structuren, die deze activiteit een zekere betekenis geven. In filosofische zin wordt cultuur, dat wat door de mens verworven is, tegenover de "natuur", dat wat aangeboren is, gesteld"
Bron: Wikipedia

@Martin59,

Ik heb even de quote/context hersteld. Dit is een nieuwe pagina..

Uiteraard zijn religie en cultuur met elkaar verbonden, dat zie ik ook wel. Maar je had het over het ontstaan van een specifiek soort politiek vanuit een cultuur. Dat een cultuur of religie een dictatuur zou opleggen, of voorschrijven. Al zou dat zo zijn, de politieke omstandigheden zijn zeldzaam, waarin het ook feitelijk gebeurt. The Powers that be zijn vaak niet religieus of cultureel van aard, maar economisch en de politiek vormt daarvan eerder een afgeleide. Dat allereerst.

Politiek is m.i. niet zomaar een afgeleide van de eigen religie of culturele traditie. Voor veel moderne dictaturen geldt, dat het politieke systeem in essentie Westers is. Ga je bijvoorbeeld in het Midden-Oosten kijken, in een land als Egypte, dan is daar een politieke cultuur met Franse elementen: districtenstelsel, sterke president, grondwet. Die politieke constellatie komt helemaal niet voort uit de Egyptische cultuur of uit de islam, het is een Westeuropese traditie. De dictator maakt geen gebruik van de cultuur of religie, om aan de macht te blijven, maar legitimeert zijn macht met een systeem, dat in feite niet landseigen is. Mubarak. Assad. Saddam Hoessein. Zelfs Putin - zijn systeem is Europees en zijn strategie, met jeugdbewegingen etc doet meer denken aan die van Franco, dan aan de Romanovs.

Dan de Nederlandse situatie. Is politiek hier bepaald door cultuur of religie ? dacht het toch niet.. Allereerst: geloof is gelukkig vrijwillig in dit land (dd 1581) en de bezoekers van godshuizen zijn ver in de minderheid. Tegelijk is er wettelijk alle ruimte voor uitersten. Geloof is vrij, meningen doen geen pijn. Je kunt je afvragen.. vormt een religieuze ideologie altijd een groot gevaar ? een SGP kan blijkbaar prima functioneren in een democratie, ondanks hun theocratische wensdenken. Wie is er bang voor DENK ? het zijn slaafse Erdogan-volgelingen, maar ook brave, ingekapselde PvdA'ers. Een DENK-premier en draconische maatregelen: valt niet te verwachten en wanneer we onliberaal gedachtengoed vrezen, dan is er altijd nog Sylvana Simons, om binnen die partij dissidentje te gaan spelen :gniffel:

Het typische Nederlandse maaiveld is hier werkzaam, dus wie zijn kop erboven uitsteekt.. Ons soort politiek, de Nederlandse politiek bestaat uit wheelen en dealen en compromissen, ondanks dat een religie, die geen compromissen verdraagt hier eeuwen dominant is geweest.. onze politiek is een mix van een provinciale mentaliteit, Bataafse Republiek (Franse invloeden) en de landseigen lokale achterkamertjes, die in Nederland in alle vrede functioneren.. met (ook weer traditioneel) achterlating van de nodige lijken in de kast en de politieke schandaaltjes. Ik kan in de Nederlandse geschiedenis eigenlijk geen religieuze of culturele oorzaken vinden voor dit spelletje.. het is zo gegroeid binnen de poltieke kringen in Nederland, vanaf het begin van de 19e eeuw.

 Forum: Religie Levensbeschouwing en Filosofie   Onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geplaatst: za jul 16, 2016 3:25 pm 

Reacties: 93
Bekeken: 7526


Wat dat laatste betreft, cultuur is niet het enige wat bepaalt, hoe of door wie een land wordt geregeerd. Politieke geschiedenis speelt daar een rol.. etnische en religieuze tegenstellingen binnen een land.. en het niveau van onderwijs en scholing. Allemaal dingen die niet door cultuur worden bepaald, maar bijvoorbeeld meer door rijkdom en politieke traditie. Hoe oud of hoe kwetsbaar is de democratie..

In Nederland heb ik trouwens nog geen Mahatma Ghandi zien opduiken.. of een Thatcher. En onze goeie ouwe Prins van Oranje was in zijn tijd wel een beetje een soort Khadaffi, opdrachtgever van zeerovers. China mag zich gelukkig prijzen dat daar geen Poetin regeert. Maar wij ook ! en het zou me niet verbazen dat daar (of hier) een soort Poetin zou kunnen opstaan, die de kranten gaat breidelen en de democratie aantasten. Waarom zou de 'Nederlandse cultuur' daarvoor immuun zijn ?

Zonder gekheid Martin59, ik denk dat het verhaal over cultuurverschillen best wel klopt hoor...

Ik vraag me alleen af, of je cultuurverschillen - in het algemeen - niet teveel problematiseert. Die website die je citeert geeft ook informatie over hoe je met cultuurverschillen kunt omgaan om bijvoorbeeld beter zaken te doen. Veel verschillen zijn overkomelijk, sommige zijn persistent en worden problematisch, vooral wanneer het als vaandel wordt ingezet, als "wij" identificatiepunt. De culturele oorlog ontstaat niet door het cultuurverschil, maar cultuur wordt ervoor ingezet. Het spreken van een vreemde taal kan dat bijvoorbeeld zijn, een soort verzet, als signaal "ik hoor bij ons, niet bij jullie". Dan wordt iets cultureels (taal) een probleem. Maar ik vind, nog steeds: niet alles aan cultuurverschillen tussen jou en anderen ervaar jij als hinderlijk, of irritant. Je boekt misschien jaarlijks een vakantie van twee weken, om er eens uit te zijn.. en om je in een andere cultuur onder te dompelen. Letterlijk. Dus ja.. er is een keerzijde van de medaille, op sommige aspecten, maar vergeet de voorzijde niet. Zonder cultuurverschillen zou dit een saaie wereld worden.

En er zou, als je eenmaal het Mono Nederlandse Cultuur ideaal hebt bereikt, wellicht een nieuwe generatie mierenneukers opstaan, die zich weer gaan druk maken over Limburgers en Drenten, en zich gaan afvragen of die provincies cultureel niet teveel afwijken, bovendien armer zijn en minder opbrengen voor "Nederland". Laten we een referendum houden om de randstad af te splitsen. We stappen uit Nederland.

 Forum: Religie Levensbeschouwing en Filosofie   Onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geplaatst: wo jul 13, 2016 5:33 pm 

Reacties: 93
Bekeken: 7526


Die vlieger gaat niet op, Martin.. Moderne oorlogen en vluchtelingenstromen ontstaan als gevolg van het machtspolitieke spel. Toen Rusland (Poetin) zich ging bemoeien met Syrie, zag je de vluchtelingenstroom met een factor 3 toenemen. Het wil er bij mij niet in, dat Rusland ingreep in Syrie als gevolg van sociale problemen binnen Syrie. De oorlog in Syrie is zelfs niet ontstaan als gevolg van sociale spanningen, maar als gevolg van een onderdrukte opstand tegen de machthebber (Assad). Assad speelt de groepen uit elkaar, de problemen ontstaan niet in het volk, maar door manipulatie van het volk.

Wat een volk wil of voelt of (zelfs) doet, is m.i. slechts bijzaak, als het over oorlog en vrede gaat..

 Forum: Religie Levensbeschouwing en Filosofie   Onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geplaatst: za jul 09, 2016 1:34 pm 

Reacties: 93
Bekeken: 7526


Martin schreef:
"Paniekerig", zeg je? Kijk naar Noord Afrika en het Midden Oosten, de regio's waar de meeste vluchtelingen vandaan komen. Kan je stellen dat men daar over het algemeen "open staat voor elkaar"? Met alle respect, maar als dat zo was ... waar komt dan die paniek vandaan dat men op de vlucht slaat?

Dat is iets anders. Mensen vluchten uit angst of wanhoop, voor oorlog en geweld, niet voor hun buren. Oorlog en economische malaise is iets wat mensen als overmacht ervaren. In Libanon heeft nu iedereen een Syrische buur, vergeleken daarmee hebben wij luukse-problemen, met een paar honderd centra op de hei. Mensen vluchten niet, in verband met sociale problemen onderling, waardoor ze niet open zouden staan voor elkaar. Wij hebben m.i. HIER sociale problemen onderling EN met buitenlanders in het algemeen.. waar wij niet voor open willen staan.

Biertje schreef:
Het gaat er niet omdat je tweetalig bent. M.i.gaat het erom dat je begrijpt dat hier Nederlands gesproken wordt en dat ga jij doen als je in een groep zit waar Nederlands wordt gesproken.

Mwa ligt eraan wat je onder "groep" verstaat. Op de werkvloer ben ik het met je eens.. aan de lunchtafel probeer je het te handhaven.. in sportteams.. maar in de openbare ruimte ? het OV.. in parken, kroegen.. de trein ? het gebeurt tegenwoordig inderdaad veel vaker, dat je mensen luidkeels een vreemde taal hoort bezigen. Maar is dat onaanvaardbaar.. en wanneer dan.. Ik moet toegeven, ik heb zelf een beetje een taal-tick, mij stoort het niet, ik vind taal interessant. Soms vraag ik ernaar en ik krijg zelden een onbeleefd antwoord op mijn vraag. Onze samenleving verandert noodgedwongen omdat de wereld verandert. Het is mijn stellige overtuiging, dat we aan meer culturele diversiteit (talen, kleding, voedsel etc) zullen moeten wennen.. ik ga me er niet aan storen. ik wil geen bange inwoner van een mooi land zijn.

 Forum: Religie Levensbeschouwing en Filosofie   Onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geplaatst: di jul 05, 2016 7:25 pm 

Reacties: 93
Bekeken: 7526


Interessant artikel en bron Martin..

Alleen je gevolgtrekkingen vind ik nogal paniekerig. Als je mensen wat beter leert kennen..

Citaat:
die blijkt nogal 'cultuur'-afhankelijk te zijn.

Om jouw probleem op te lossen en miscommunicatie uit te sluiten, is een homogene, autochtone bevolking nodig en dat lijkt mij een utopie. Ik zie deze thema's eerlijk gezegd ook niet als belangrijk element. Het kan miscommunicatie geven, maar omgang met vrouwen, houding t.a.v. homosexualiteit, open staan voor elkaar ook als het om kinderen en relaties gaat.. segregatie.. met de nek aankijken en racisme.. ongelijke behandeling door wetshandhavers.. dat soort thema's zijn echte problemen, dit soort non-verbale taalkwesties geeft misschien onderhuidse irritatie (bij jou ?) en wederzijds onbegrip, maar ze zijn niet onoverkomelijk. Je kunt op dit gebied best tweetalig zijn, mensen die hier al 30 jaar wonen zijn dat ook en hier geboren kinderen van immigranten kennen de non-verbale communicatie van beide kanten. Natuurlijk hebben mensen uit andere culturen (zelfs uit andere landen met ongeveer dezelfde cultuur als de onze) een andere manier van non-verbale communicatie.. maar is dat een onoverkomelijk probleem ? Komen we van de honger om, of staan we voor een dichte deur, wanneer we in Tunesie zijn ? Hoeveel blunders maken westerlingen in China.. en Chinezen in West-Europa ? vaak humor om dat waar te nemen. Ik zie er geen breekpunt in.

 Forum: Religie Levensbeschouwing en Filosofie   Onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geplaatst: ma jul 04, 2016 2:21 pm 

Reacties: 93
Bekeken: 7526


Agamemnon schreef:
Einstein schreef:
Ik zie een saamhorige maatschappij niet zozeer als cultureel éénvormig, maar als cultureel divers en verdraagzaam. Ik keer het dus om. Wanneer we een saamhorige maatschappij zouden zijn, dan zouden we tegen hoofddoekjes kunnen.. dan zou niemand zich storen aan halal-vlees bij Appie.. en zou het ons zelfs niet uitmaken, dat er af en toe een islamitische feestdag is, een hoorbaar gebed, of dat we geen hand krijgen van bepaalde mensen. Dan zeg je gewoon "hoi" of je knikt even. Dan knikt die man gewoon terug, ondanks dat je een vrouw bent. Zoek een vorm. Waarom moet in een saamhorige maatschappij alles op "onze" manier ? Een culturele lappendeken zou wat mij betreft ook best mogen. Zolang iedereen zich aan de wet houdt vrijheid blijheid. Laat het vrolijk zijn, zodat er ook meer toerisme en contact is en minder segregatie en negativiteit over en weer. Als er een echte kush zou komen in Amsterdam, zoals in Marrakech, zou ik daar misschien wel heen gaan uit nieuwsgierigheid. Er is bijvoorbeeld al jarenlang een Chinese tempel in Amsterdam, met een Chinese buurt eromheen. Zijn dat dan geen Amsterdammers, omdat ze niet aan een bepaalde Leitkultur voldoen ?

Zou onderhand niet het idee leven (terecht of niet) dat wij ons een pietsje teveel moeten aanpassen aan zij?

Dat is nu juist een belangrijk onderdeel van het probleem. Om alles wat er gebeurt op te vatten als "aanpassen van ONS aan ZIJ". Aanpassen is iets negatiefs. Ik pleit niet voor aanpassen, ik pleit voor meer relativeren t.a.v. anderen en voor meer verdraagzaamheid. Meer leven en laten leven. De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend, is mijn ervaring. Van beide kanten niet.

Bovendien, je moet je ook realiseren, dat jij zelf niet tot de groep "immigranten" hoort. Jij beziet deze balans maar van één kant. In hoeverre de eisen die Nederland en de Nederlandse wet stelt aan immigranten, qua aanpassing, door immigranten worden gevoeld als gedwongen aanpassing. Je doet net alsof de compromissen alleen van de kant van "ons" komen.

Citaat:
Bovenstaande laat de omgekeerde onverdraagzaamheid buiten schot. Het zal wel een typisch Nederlands trekje zijn om de schuld voornamelijk bij jezelf te zoeken, maar is dat terecht? We leven in een wereld waarin meisjes die teveel kuit laten zien "Hoer!" nagesist krijgen, waar scholengemeenschappen de kerstboom in de ban doen, waar op sommige plekken het varkensvlees uit de kantines zijn geweerd: om een relatief nieuwe groep onverdraagzamen niet voor de schenen te stoten.

Feit is dat er een segregatie-probleem is, wederzijds. We hebben daar zelf ook een rol gehad daarin, want in de 80-er jaren van de vorige eeuw gebeurde dit niet en liepen er veel meer moslim-vrouwen zonder hoofddoek in Nederland dan met hoofddoek. Nogmaals, ik zie dit als een symptoom en ik zie niets in opgelegde dwang, om het symptoom op te lossen. Ik laat me niet inperken in het nadenken over oplossingsrichtingen, door het opgelegd "jij-zij" denken, wat ons de laatste tien jaar wordt opgedrongen.

Natuurlijk ben ik met je eens, beledigingen zijn onaanvaardbaar.

Citaat:
waar op sommige plekken het varkensvlees uit de kantines zijn geweerd

Sorry, het bang weghouden van varkensvlees uit kantines gebeurt gewoon niet.

De positieve keuze, d.w.z. uitbreiden van het assortiment met halal-varianten wel. Ik heb eerder een fact-check gedaan en de enige bronnen die ik kon vinden voor het "afschaffen van varkensvlees" waren gebaseerd op voorstellen die zijn gedaan,niet op staand beleid. Het gepiep en gemauw erover is dus prematuur en vooral te vinden in de PVV-media, zoals dagelijksestandaard.nl en Joost Niemoller. Het is een mythe.

Citaat:
Dagelijks krijgen we beelden en tekst voorgeschoteld, waarin het heel duidelijk is wie er onverdraagzaam is in onze prachtige multicultuur. Kijk naar "Opsporing verzocht" en je waant je in Noord-Afrika. Misschien is de koek bij de autochtone populatie gewoon op, qua verdraagzaamheid.

Ik denk dat jij selectief kijkt en luistert. In de media is alle ruimte voor jouw soort mening. Ik vind juist dat we overvoerd worden met xenofobische verhalen in de media. Dus vermoedelijk is dit gewoon een kwestie van perspectief.

Citaat:
Maar goed, misschien wordt er alleen maar een verwrongen beeld getoond. Moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik het aan den lijve nog niet heb mogen ondervinden.

Dat is ook het rare. De meeste Nederlanders hebben helemaal geen moslims in de buurt wonen en alles erover van horen zeggen en een bepaald soort beeldvorming. Die is in een programma over misdaad uiteraard zeer negatief. Begrijp me goed Agamemnon, ik ben óók tegen terrorisme en fundamentalisme. Maar ik blijf wel bereid om te communiceren. Ik hoor de andere kant en die is (ook) niet vrolijk. Die praat over uitsluiting van kinderen op scholen en discriminatie op de arbeidsmarkt. We zullen er met zijn allen moeten uitkomen, dat is mijn stellige overtuiging.

 Forum: Religie Levensbeschouwing en Filosofie   Onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geplaatst: za jul 02, 2016 3:28 pm 

Reacties: 93
Bekeken: 7526


Ik zie een saamhorige maatschappij niet zozeer als cultureel éénvormig, maar als cultureel divers en verdraagzaam. Ik keer het dus om. Wanneer we een saamhorige maatschappij zouden zijn, dan zouden we tegen hoofddoekjes kunnen.. dan zou niemand zich storen aan halal-vlees bij Appie.. en zou het ons zelfs niet uitmaken, dat er af en toe een islamitische feestdag is, een hoorbaar gebed, of dat we geen hand krijgen van bepaalde mensen. Dan zeg je gewoon "hoi" of je knikt even. Dan knikt die man gewoon terug, ondanks dat je een vrouw bent. Zoek een vorm. Waarom moet in een saamhorige maatschappij alles op "onze" manier ? Een culturele lappendeken zou wat mij betreft ook best mogen. Zolang iedereen zich aan de wet houdt vrijheid blijheid. Laat het vrolijk zijn, zodat er ook meer toerisme en contact is en minder segregatie en negativiteit over en weer. Als er een echte kush zou komen in Amsterdam, zoals in Marrakech, zou ik daar misschien wel heen gaan uit nieuwsgierigheid. Er is bijvoorbeeld al jarenlang een Chinese tempel in Amsterdam, met een Chinese buurt eromheen. Zijn dat dan geen Amsterdammers, omdat ze niet aan een bepaalde Leitkultur voldoen ?

 Forum: Religie Levensbeschouwing en Filosofie   Onderwerp: Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geplaatst: di jun 07, 2016 1:24 pm 

Reacties: 93
Bekeken: 7526


willem schreef:
Leidende Cultuurbeleid noodzakelijk

Geen Nederlands. In deze krantenkop-titel is het "Leidend cultuurbeleid noodzakelijk", zonder e en zonder hoofdletter C voor cultuur. Sorry dat ik je Nederlands moet corrigeren, maar het lijkt me van toepassing. Ook de Nederlandse taal is namelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur, waar je voor pleit. Geef dan svp zelf het goede voorbeeld. Dit soort slordigheden, notabene in de titel boven dit pleidooi kan natuurlijk niet.

willem schreef:
De kern is dat echt 'samen-leven' ook een vorm van culturele integratie vergt.

Integratie was altijd al het streven, jouw wens komt neer op assimilatie. Jij wilt een leidende cultuur.

Een mainsteam cultuur is er altijd wel geweest, maar daarnaast bestonden honderden andere smaken. We hebben al heel wat geintegreerd in dit door de Saksen overlopen land, sinds de vroege middeleeuwen. Als onafhankelijke entiteit stelt Nederland zich al vanaf de Unie van Utrecht (1581) open voor andere culturele invloeden. Dit was onze uitvinding van de wettelijke vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Dat allereerst.

Het is natuurlijk wel misgegaan, zie Scheffer. Ik betreur de segregatie van scholen en wijken. Jammer, dat het zo is gelopen. Maar is dat op te lossen met beleid.. de overheid kan ons toch niet verplichten, om ethnisch-gespreid te gaan wonen of onszelf ineens anders te gaan kleden, of naar andere muziek te gaan luisteren. Hoe moet die "leiding" van jou, dat lijkt me een praktisch probleem.

Vul het maar eens in...

Stel dat je Artikel 6 Grondwet - met een pennenstreek - hebt geschrapt.. Hoe gaat dat cultureel leiding-geven precies en wat zijn de eisen ? Stel je ook sancties voor ? Ik daag je uit Willem om je eerste bijdrage eens uit te werken en explicieter te maken. Wat houdt jouw leidende cultuurbeleid voor Nederlanders concreet in en voor wie ? Moet iedereen straks verlicht humanist worden, of juist een bepaalde religie aanhangen, dus joods, danwel christelijk ? Hoe bereik je dat dan.. Komen Pinkeltje en Pluk van de Petteflet op de verplichte leeslijst voor kleuters ? Zuinigheid en spaarzaamheid verplicht gesteld… Moeten mensen verplicht naar IKEA op zondag ?

Ik trek het nu een beetje in het absurde, toegegeven, maar als ik Wilders hoor.. moeten Noord-Afrikaanse groenteboeren straks niet meer worden toegestaan ? kan een boete volgen voor een restauranthouder, wanneer hij in zijn restaurant geen varkensvlees op het menu wil ? Of voor de Hema, wanneer Zwarte Piet niet op correcte wijze is weergegeven ?
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 8 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling