Het is nu za jul 11, 2020 2:32 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 6 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Islam is religie.
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Islam is religie.

 Berichttitel: Re: Islam is religie.
Geplaatst: vr okt 27, 2017 4:23 am 

Reacties: 77
Bekeken: 9145


baedeker schreef:
portman schreef:
Hume schreef:
Ook ik vind dat iedereen in Nederland gelijk behandeld dient te worden.
Daarbij vindt ik dat iedereen de Nederlandse wetten moet onderschrijven en niet kan zeggen,
mijn godsdienst staat boven de wet.
Het blijft niet voor de hand liggend ,dat de zeerorthodoxe moslims migreren naar juist die landen ,
die het meest vers af staan van hun cultuur ,normen en waarden.
Daarbij vindt ik dat iedereen de Nederlandse wetten moet onderschrijven en niet kan zeggen,
mijn godsdienst staat boven de wet.

Hierop heb ik al geantwoord dat iedereen in Nederland zich aan de wetten en regels moet houden en dat dat ook voor (nieuwe) migranten geldt.
Wet overtreden? Dan terug.

Je houdt je ook aan de wet als je:
- bijstand als inkomen wel prima vindt;
- het nut van verdere taalvaardigheid en scholing niet ziet;
- eigenlijk alleen maar contact wil met mensen uit dezelfde herkomstgroep;
- jezelf niet ziet als Nederlander, en loyaal blijft aan het land waar je vandaan komt;
- je normen en waarden afstemt op wat je godsdienst, je gemeenschap of de satelliet TV uitdraagt;
- geen moment nadenkt over wat je zou kunnen bijdragen aan het land dat je opgenomen heeft;
- veel kinderen neemt, en die opvoedt zoals je er zelf in zit;
- van je kinderen verlangt dat ze binnen de eigen godsdienst of gemeenschap trouwen.
(heb ik wat gemist?)
Een samenleving opbouwen met mensen die zich alleen aan de wet houden is een ijdele droom, of een marketingtruc van een linkse theeproducent. Hoogste tijd dat er aan de deur geselecteerd wordt wie er echt bij kan dragen.

Van de acht punten die je noemt zijn er zes ook voor "Nederlandse Nederlanders" zeer herkenbaar. Niet iedereen voelt de dringende behoefte, om zich te identificeren met een gebied binnen "landsgrenzen" of zich te verantwoorden over arbeidsethos, of over de opvoeding van zijn/haar kinderen. Ging de schoolstrijd daar ook niet over ? Weet wat je overhoop haalt baedeker, wanneer je cultureel onderscheid gaat maken.. de regels worden dan zo fuzzy dat ze niet meer echt toepasbaar zijn. Wanneer je criteria wilt stellen kun je dat m.i. beter doen op concrete gronden, niet cultuur.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Islam is religie.

 Berichttitel: Re: Islam is religie.
Geplaatst: zo sep 24, 2017 2:20 am 

Reacties: 77
Bekeken: 9145


Raya schreef:
HvR schreef:
Einstein schreef:


zoals elke religie ideologisch is, HvR.. ze claimen allemaal exclusiviteit van hun waarheden en ook vertellen ze allemaal, dat ze streven naar een betere en - voor ons seculieren - een engere wereld. Van religies is sowieso alleen een kras in de plaat te verwachten. Het enige wat mensen helpt om zich (politiek) breder te orienteren is onderwijs, scholing.

En ik zou het ook hier willen omkeren ! er bestaan politieke ideologieen, die alle kenmerken hebben van een religie. Ratio is niet nodig, alleen het geloof in de leider, of in het leidende principe. Voor het westen zijn deze ideologieen m.i. veel gevaarlijker dan de islam, omdat een religie (per definitie) geen dwingende invloed kan uitoefenen op een westerse staat. Gekozen politici met een onfrisse ( of enge) ideologie kunnen wel een dwingende invloed uitoefenen op de westerse staat.Eens Einstein.

Over het algemeen genomen zijn de verschillen tussen religie en ideologie marginaal....


Een religie behoort een persoonlijke belevenis te zijn, welke je als gelijkgestemden gezamenlijk kunt vieren of belijden.
Een ideologie gaat over staatsinrichting. Een religieuze ideologie is niets anders dan een staatsinrichting nastreven.

Je zet teveel een westerse, of beter: een Cartesiaanse bril op. Je wilt begrippen scheiden, die je niet kunt scheiden. Er is overlap. Ideologie en religie zijn alleen gescheiden bij wet en binnen een cultuur.. en dat is een dun schilletje.

Religie is ideologie en ideologie kan een religieuze behoefte dekken. Religie kan een ideologie dienen en andersom. Religie en ideologie hebben dezelfde roots: het vinden van een betere, of ideale wereld. Zie Ernst Bloch. Een filosoof, die beweerde dat religie en ideologie een doel gemeenschappelijk hebben voor de mens: de verbetering van de eigen situatie. Een hoop daarop, een vergezicht. Zowel ideologie als religie moeten dat bieden, anders loopt de moderne aanhanger weg. Ideologie en religie hebben volgens Bloch te maken met verlangen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Islam is religie.

 Berichttitel: Re: Islam is religie.
Geplaatst: ma sep 18, 2017 12:56 am 

Reacties: 77
Bekeken: 9145


HvR schreef:
Niet nieuw en natuurlijk is de islam naast een religie ook een (enge) ideologie.
Men hoeft alleen maar te kijken en luisteren naar islamitische samenlevingen om dat vast te stellen.

zoals elke religie ideologisch is, HvR.. ze claimen allemaal exclusiviteit van hun waarheden en ook vertellen ze allemaal, dat ze streven naar een betere en - voor ons seculieren - een engere wereld. Van religies is sowieso alleen een kras in de plaat te verwachten. Het enige wat mensen helpt om zich (politiek) breder te orienteren is onderwijs, scholing.

En ik zou het ook hier willen omkeren ! er bestaan politieke ideologieen, die alle kenmerken hebben van een religie. Ratio is niet nodig, alleen het geloof in de leider, of in het leidende principe. Voor het westen zijn deze ideologieen m.i. veel gevaarlijker dan de islam, omdat een religie (per definitie) geen dwingende invloed kan uitoefenen op een westerse staat. Gekozen politici met een onfrisse ( of enge) ideologie kunnen wel een dwingende invloed uitoefenen op de westerse staat.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Islam is religie.

 Berichttitel: Re: Islam is religie.
Geplaatst: ma sep 18, 2017 12:29 am 

Reacties: 77
Bekeken: 9145


Rightnow schreef:
Ik blijf geloven dat Islam een religie is. Maar wat doen de aanhangers er mee? Een gewelddadig islamisme dat kun je elkaar inderdaad aanpraten.

De analyse gaat verder, dat mag ook. Waarom heeft de Islam wereldwijd het moeilijk, de grote Soenni- en Shia stromingen? Waarom lijkt Islam strijdig met democratie, niet op papier maar gewoon als ik naar islamitische landen kijk waar democratie zoals we hem kennen, met volgens Human Rights Watch enigszins functionerende mensenrechten? Met vrijheid om je mening te zeggen en te schrijven?

Ik zou je vraag ook om kunnen keren. Waarom verwacht je van "de islam" specifiek, dat die - als religie - nooit in de problemen komt en altijd de aanwezige corruptie oplost ? Of terrorisme, gepleegd door sektarische stromingen.. de mainstream islam kan dat zeker niet oplossen, dat heeft IS aangetoond. Een strijder van IS laat zijn oren niet hangen naar gezaghebbende universiteits-professoren in Cairo. Integendeel. En als je in het algemeen praat, over islamitische landen.. heeft al het leed wat je daar ziet niet óók te maken met belangentegenstellingen tussen bevolking en olie-elite.. de broodprijzen als instrument van de machthebber, etcetera ? En dat gebrek aan democratie.. tsja.. wat moet "de islam" doen aan Baad-dictators zoals Assad en Saddam, die in wezen seculier zijn.. waarom verwacht je van "de islam" dat die het wanbeleid, de marionetten-regeringen en binnenlandse onrust in Irak kan oplossen.. of het leed in de bezette gebieden van Israel.. bij Hamas is het onwil, maar die brave imam in Ramallah, die vrede wil met Israel en de PLO steunt, loopt met zijn neus tegen een muur. Een wereldse muur.

Citaat:
Ik heb het niet over hufterige "kunst"uitingen om elkaar te sarren maar dat je op een normale wijze zonder laster je mening uit zoals hier in Europa al een eeuw op veel plekken redelijk lukt. Waarom hier wel en in de islamitische wereld zo veel minder?

Tsja wat is hier ? als je praat over een hele eeuw, dan is dat erg lang.. we hebben in die periode ook een paar stevige dictators gezien in Europese landen, die aan boekverbrandingen deden en onwelgevallige kunst veroordeelden. In Rusland werden, en worden nog steeds, mensen vermoord om hun mening over politiek. Ook beleefde Europa in die eeuw minstens 3x een genocide, die de geschiedenisboeken heeft bereikt.. de laatste hebben we op TV kunnen volgen. Een Europese dictator wordt in het zadel geholpen door democratie, maar ook door machinaties, propaganda.. revolutionair geweld.. en de rol van de kerk is daarbij altijd passief geweest en opportunistisch. Oók het christendom is geen garantie tegen censuur, of dictatuur. Van een religie hoef je geen protest te verwachten, zolang de dictator de religie met rust laat.

Citaat:
Dus juist het verschil met hedendaagse orthodox-christelijke stromingen versus orthodox-islamitische stromingen is interessant. Is het de wasmachine van Pim Fortuyn? Waarom ontstond die Verlichting in Europa en niet in Arabische, islamitische gebieden, ondanks veelbelovende wetenschap en filosofie in de begintijd van de Islam?

Pim Fortuyn is van na de Verlichting. Die was niet de verdienste van een religie, laat staan de orthodoxe stromingen. De orthodoxe stromingen zijn wel ontstaan dankzij de Verlichting en het afnemen van de macht van Rome. Maar de Katholieke kerk zelf bleef alle verlichting afwijzen: boeken van Spinoza en Erasmus werden verboden. De verlichting heeft plaatsgevonden ondanks de kerk. Van "de islam" hoef je ook geen verlichting te verwachten, van moslims wel :) zie de generatiekloof die er is tussen de opvolgende generaties in sommige landen, Indonesie, Pakistan.. Marokko.. Modernisering van onderaf, gestuurd door scholing en activisme. Malala.

Nogmaals je verwacht teveel van religies, in positieve zowel als negatieve zin. Ik ben (als niet-gelovige) optimistischer. IS voert een achterhoedegevecht. Economie is seculier en de economie is veel invloedrijker dan religies. Opgelegde dogma's worden bijna nergens gerespecteerd, wanneer die de economie schaden. Religie is anno 2017 qua macht een tandeloze tijger. We moeten eraan wennen, dat er geen pasklare oplossingen meer door de tempel worden geleverd, of kunnen worden opgedrongen. Dat geldt voor jodendom, islam en christendom. De wereld is te ingewikkeld geworden om met behulp van antieke voorschriften te regelen. En dat is geen exclusief westers of christelijk inzicht.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Islam is religie.

 Berichttitel: Re: Islam is religie.
Geplaatst: za sep 16, 2017 9:11 pm 

Reacties: 77
Bekeken: 9145


Religie is natuurlijk ook een comfortabele fiets, om je wandaden aan op te hangen. Het is god zijn opdracht, niet jouw schuld. De loosers die zich in westerse landen schuldig maken aan terreurdaden in naam van een religie zijn geen heiligen, ze zijn niet anders dan wat ze zijn: zelfmoordenaars en loosers, die zich inbeelden dat ze heiligen kunnen worden door een benzinebom af te laten gaan in de metro, om binnen 24 uur afgeknald te worden door de politie. Dit is een oorlog tegen jongeren op zolderkamertjes, die opgefokt zijn door jihadistische websites. Ongeleide projectielen, die geboren en getogen zijn in het westen. Deze cultuurstroming heeft m.i. als basis dezelfde onvrede met de westerse consumptiemaatschappij, die andere sektariers naar India liet afreizen, om daar problemen op te lossen die ze voor zichzelf veroorzaakten. Het enige verschil met toen is het willekeurige geweld.. en de zelfmoordneiging. En ik ben ervan overtuigd, dat dat laatste mensen wordt aangepraat. Er zijn bepaalde forums voor.. en lui die rondreizen en jongeren ophitsen. De bron van het probleem zit m.i. bij die mensen en die websites, niet bij een bevolkingsgroep of bij een religie in het algemeen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Islam is religie.

 Berichttitel: Re: Islam is religie.
Geplaatst: za sep 16, 2017 2:52 pm 

Reacties: 77
Bekeken: 9145


Rightnow schreef:
Wilders heeft weer een nieuwe stelling geponeerd: de Islam zou geen religie zijn maar een ideologie. Het is in mijn ogen een variant op een bekend liedje waarin Wilders zoals altijd spreekt over "de Islam" terwijl hij niet uitlegt wat volgens hem daaronder valt. De stelling is bijna waar voor de wijze waarop veel islamieten in de wereld staan en toch noem ik de stelling onwaar.


Dat is zeker geen nieuwe mening van Wilders ! Overigens klopt zijn stellingname gedeeltelijk, maar net zoals bij alle levensbeschouwelijke thema's is het geen exacte wetenschap: het hangt het van de gelovigen af, hoe het uitwerkt. De islamitische landen kennen vaak geen scheiding van kerk en staat en veel moslims vatten de islam daarom op als (ook) de richtlijn voor het politieke leven. Sharia is daarbij een van de idealen. Verschil met de analyse van Wilders is echter, dat dat inhoudelijk bij de meeste moslims geen enkel probleem is. Men is - soms tegen de eigen opvatting - loyaal aan de wetten van het land waarin men woont. Wilders geeft dus een correcte analyse over "de islam" als politieke stroming, maar zijn generalisatie m.b.t. "de moslims" klopt niet. Het is echt zo, dat islam volgens de meeste moslims vrede is ! maar Wilders denkt, dat dat gelogen is. Daarmee bevestigt hij zichzelf, bijt de slang zichzelf in de staart.. en blijft Wilders in dat negatieve beeld hangen. Hij kan er ook niet meer van terugkomen, want het is een kernthema in zijn PVV en politici kunnen nooit op standpunten terugkomen, dat is gezichtsverlies.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 6 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling