Het is nu vr jan 18, 2019 3:40 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Er voldeden 8 resultaten aan de zoekterm
Doorzocht onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.
Doorzoek de resultaten:

Auteur Bericht

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.

Geplaatst: do sep 07, 2017 3:22 pm 

Reacties: 45
Bekeken: 3885


Het ligt inderdaad wat subtieler, maar de orginele theorie van Ricardo, nee, die gaat niet meer op in de wereld van vandaag:
Citaat:
Ricardo zelf stelde als voorwaarden dat er geen sprake kon zijn van een oligo- of monopolie, dat externe kosten geïnternaliseerd moesten zijn en dat er geen kapitaalstromen tussen landen mocht zijn. In de huidige mondialisering wordt aan geen van deze voorwaarden voldaan, zodat het comparatieve voordeel voor armere landen niet altijd opgaat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Comparatief_voordeel

Zo'n theorie is wel nuttig want helpt om verbanden te doorgronden - en om desnoods gepast protectionisme toe te passen want dat zul je in de toekomst zien gebeuren en het is wel zaak daar niet te gemakkelijk gebruik van te maken. Internationale handel heeft ook voordelen die dikwijls de nadelen overstijgen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.

Geplaatst: do sep 07, 2017 11:59 am 

Reacties: 45
Bekeken: 3885


Enzo501 schreef:
(...) Er zijn inderdaad wel vele miljoenen mensen die dankzij de vooruitgang en hard werken een luxe bestaan hebben weten op te bouwen zoals die niet eerder heeft bestaan in Nederland. De beroepsbevolking is groter dan ooit, alle economische staan op groen. En nog steeds zijn er mensen die denken dat in de jaren 50 alles beter was en de mensen gelukkiger en welvarender waren.
En ja hoor daar is de voorspelling van de volledige ineenstorting van de economie weer. :gaap:

Je kunt het niet laten heh. Juist omdat er zo veel is opgebouwd, mogen we ook kijken: hoe nu verder. Juist omdat we nu de piek van de conjunctuur naderen kunnen we beter vaststellen dat er nog veel te wensen is, voor veel mensen.

De vergeten mensen wellicht, die jullie links-liberalen niet uit het oog moeten verliezen.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.

Geplaatst: do sep 07, 2017 11:51 am 

Reacties: 45
Bekeken: 3885


Je komt er niet uit omdat je speciaal nu weer een ministerie van Landbouw gaat oprichten. In tegendeel, geef de zaak nu rust en blijf het doorzetten onder EZ want het is en blijft een economische activiteit.

Economisch gezien is het onzinnig om te mikken op export naar armere landen want in zulke landen is inderdaad meer eigen productie heel goed mogelijk, onder de voorwaarden die daar aanvaard worden en dat is met veel kunstmest en veilige bestrijdingsmiddelen, en met alles wat de Europeanen niet aanvaardbaar achten maar waarmee leven en welvaart mogelijk wordt voor Afrikaanse en Aziatische volkeren.

Economisch gezien zouden we prima voor Europese landen kunnen produceren, of voor andere rijke landen, maar daar zul je zien dat men liever voedsel van eigen bodem koopt: het onderbuiknationalisme kruipt waar het niet gaan kan, en dat is ook zo bij voedsel.

Alleen de hoogste kwaliteit maakt kans op duurzame exportrelaties, en al het overige is van voorbijgaande aard. Had je maar krachtige ministeries van EZ en WVS die eens normaal gingen doen, op aanwijzing van politici die weer normaal het algemeen belang gingen dienen in plaats van hun stokpaardjes te berijden.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.

Geplaatst: do sep 07, 2017 11:38 am 

Reacties: 45
Bekeken: 3885


Enzo501 schreef:
(...) Nederland heeft een van de meest winstgevende landbouwindustrieen ter wereld, loopt voorop in duurzaamheid en andere technologische ontwikkelingen en is de tweede exporteur TER WERELD. Och och och wat hebben we het toch zwaar allemaal.

Daarom juist is wat Raya zegt bepaald geen kletspraat, en jouw toelichting bevestigt nogmaals dat landbouw een bedrijfstak is (Eng.: an industry; de nijverheid des levens) waar mensen een boterham mee verdienen.

Daarmee staan ze op gelijke voet met de rest van het bedrijfsleven. Er wordt kennelijk gedacht dat een boterham verdienen vanzelf gaat maar wie de jongste statistieken van het CBS http://www.cbs.nl beziet, ziet nog steeds dat er een groot onbenut arbeidspotentieel is, de (al dan niet in deeltijd) werkende armen en miljoenen mensen in de bijstand en / of in de WW.

Ja, ook tijdens hoogconjunctuur. Nog even en de klap komt, en de cyclus start van voren af aan.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.

Geplaatst: do sep 07, 2017 10:41 am 

Reacties: 45
Bekeken: 3885


Lies schreef:
Ze proberen goed te doen, maar zijn de grip kwijt. Extra ministers voor klimaat, voor landbouw & voedsel en voor integratie, klinkt mooi. Maar wat hebben we eraan als je voor dit in Brussel moet zijn, en de invloed vanuit Nederland zeer beperkt is. Het is al complex genoeg, en we zitten toch niet te wachten op meer regelgeving.

Ai, voor Integratie, had ik nog even gemist: een totaal overbodig ministerie overigens in mijn ogen, want deze inspanningen worden al volop gedaan en de leerervaringen die daar zijn en elke dag worden opgedaan moet je niet overplanten naar weer een ander ministerie.

Het is, vrees ik, ook voor de beeldvorming en voor de machtshandhaving, dat er dus nu DRIE extra ministeries worden opgetuigd. Maar die machtshandhaving kon wel eens als een boomerang over 8 jaar veel gaan vernietigen wat nu tot stand is gebracht; waarom niet een gelijdelijker weg in meer bescheidenheid.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.

Geplaatst: do sep 07, 2017 10:22 am 

Reacties: 45
Bekeken: 3885


Hume schreef:
Landbouw heeft al jaren veel privileges, zoals eigen scholen ,heel veel subsidies enz.
Dit een CDA hobby en lobby

Zo is het maar net. Maar landbouw IS niet louter hobby (ook al is het een grote liefde voor boeren zoals Maurits von Martels): Landbouw is een beroep waarmee mensen pogen EEN BOTERHAM te verdienen, net als alle aanpalende bedrijfstakken, of die nu bedrijfsgebouwen bouwen, wegen aanleggen, sloten uitbaggeren of producten verder vervoeren en verwerken. Landbouw is een economische activiteit en het ministerie van EZ moet daarvoor spelregels opstellen en bewaken (behalve als het gezondheid betreft, dat kun je het beste vanuit VWS gaan doen).

Maar is de situatie aangaande Klimaat heel veel anders? Als zijnde een Christen Unie en D66 hobby?

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.

Geplaatst: do sep 07, 2017 10:17 am 

Reacties: 45
Bekeken: 3885


Raya schreef:
.... met korte wegen naar specialismen bij diverse ministeries....

Eens met jouw reactie! Wat betreft specialismen: die specialismen sneeuwen al gauw onder bij de zich (re-)organiserende overheid die in de praktijk niet veel verder komt dan machtsvorming en -behoud. Het is niet zo gemakkelijk om specialisten in te schakelen. Dat vereist juist vertrouwen en een stabiele omgeving, en laat nu juist die continue reorganisatie alle vertrouwen doen verdwijnen bij zulke specialisten die de ministeries ontvluchten, om zich in een heel andere branche te begeven, dan wel dezelfde dienst te gaan leveren aan de overheid, maar vanuit een veiliger zzp-positie.

Er worden nu nieuwe burchten gebouwd voor Landbouw en voor Klimaat: gebarricadeerde vestingen met nieuwe en betwistbare grondslagen, die over 8 jaar ruecksichtloos van de kaart worden geveegd als men klaar is met het liberaal-pseudoconservatieve Rutte verhaal. Blij zal niemand VAN ONS worden als de populisten dan gewonnen hebben, dankzij het falen van de nu aantredende combinatie.

 Forum: Politiek & Maatschappij   Onderwerp: Het samenvoegen en splitsen van ministeries is stom.

Geplaatst: do sep 07, 2017 9:12 am 

Reacties: 45
Bekeken: 3885


Het kabinet Rutte III begint met een stommiteit van enorme omvang: er worden nieuwe ministeries gevormd. Nog meer bizar is, dat deze ministeries kort geleden nog bestonden en toen werden opgeheven.

Alles wat dit werkelijk betekent is, dat de reorganisaties in Den Haag nooit stoppen. Ook de stroom van hierop vastlopende ambtenaren stopt niet, evenmin als het gebrek aan ervaring van de mensen die steeds weer gevonden worden, die de moed nog kunnen opbrengen om daar werk te aanvaarden.

Rutte die ooit zich sterk maakte voor een eenvoudiger overheid, op heel goede gronden en met als doel om de overheid beter haar werk te kunnen laten doen, is nu overstag gegaan voor D66, Christen Unie en CDA die hun pionnen en hun ambtenaren misschien een plezier kunnen doen. Maar het Nederlandse volk zal ervaren dat een grotere overheid niet meer presteert; voorlopig zelfs minder want deze nieuwe start van ministeries gaat gepaard met kinderziekten.

Misschien tot op zekere hoogte goed want landbouw als hobby (niet-economische zaak) gaat weliswaar veel geld opmaken, maar zal ook weer ons allemaal zonder ons medeweten geld uit de zak kloppen.

Mocht het er door komen, dan eis ik nu al dat de VVD niet opnieuw gaat komen met "minder ministeries". Never ever again.
Sorteer op:  
Pagina 1 van 1 [ Er voldeden 8 resultaten aan de zoekterm ]


Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling