Enzo501 schreef:
baedeker schreef:
Ik denk niet dat je na 2 weken koers van het pond conclusies kunt trekken over economische stagnatie. Het rapport van de Britse centrale bank van dinsdag benoemt een aantal risico's van Brexit, maar het pond is men weinig verontrust over.
Het is echt de eurozone die zich zorgen moet maken:
- een grote maar stagnerende interne markt
- hoge werkloosheid
- lage rente (stimulus die niet meer werkt)
- kwantitatieve verruiming (stimulus die niet meer werkt)
Dit komt trouwens niet door Brexit, maar is al langer een probleem dat nu door Brexit op de voorgrond treedt.
Ik reageerde op opmerkingen van jouw kant (en andere Brexit aanhangers) dat het dalende pond een positieve invloed op de economie zou hebben. Blijkbaar was het niet vroeg genoeg om na 3 dagen (lees Geenstijl erop na) de conclusie te trekken dat het pond was gestabiliseerd en de situatie onder controle. Dat was uiteraard voorbarig en daarom maakte ik die opmerking over stagnatie. In het Brexitgezinde mediakamp is het daarna ook weer stil geworden. Het dalende pond heeft wel degelijk te maken met meer dan teleurstelling en speculatie, er is gegronde zorg over het investeringsklimaar en de bereidwilligheid in de korte/middellange termijn.
Daarnaast is de raming voor economische groei voor 2017 voor GB vergelijkbaar met die in de EU; rond de 2%; landen als Ierland, Polen en Tsjechie groeien momenteel zelfs rond de 4%. Een algemeen cijfer over de EU is dus nogal misleidend, waarbij we de knelpunten en probleemgebieden in het zuiden ook kennen.
Uit alles blijkt dat binnen/buiten/euro of niet feitelijk maar een marginale invloed heeft op de economische ontwikkeling in landen. De euro was niet de oorzaak van de financiele crisis, en de oplossing ligt dus ook niet in die hoek. Het feit dat er zowel eurolanden als niet-eurolanden zijn die beter en slechter dan het gemiddelde presteren bewijst dat. Er wordt voor het gemak alles op de EU hoop geveegd als zijnde 'slecht', maar veel meer dan een gevoelsargument is dat niet.
Gemiddeld heeft de eurozone in 8 jaar nagenoeg nulgroei laten zien, en gemiddeld staat de werkloosheid rond de 10% (!). Gewoon hele slechte prestaties voor wat eigenlijk het paradepaardje van de EU droom zou moeten zijn. Nu is de euro voor een economie als Duitsland veel te zacht, een soort subsidie waardoor ze goedkoop Mercedessen kunnen exporteren, een volgens EU afspraken ongeoorloofd handelsoverschot aanhouden, en liever hun begroting in evenwicht houden en geld oppotten dan broodnodige investeringen doen. Anderzijds betaalt Zuid Europa, voor wie de euro veel te hard is, daar de prijs voor in de vorm van hoge werkloosheid, afbraak van voorzieningen en het ontbreken van perspectief. De ECB probeert dat weer, zonder succes, te compenseren door lage rente en kwantitatieve verruiming. Dat is de huidige situatie die alles te maken heeft met de incorrecte "one size fits all" ideologie van de euro, en waar de ECB nu geconfronteerd wordt met verdere deflatie, terwijl de instrumenten die het daar normaliter tegenover zou kunnen stellen al opgebruikt zijn. Die conclusies kun je nu al trekken over de euro. Dat de Britse economie, net zoals trouwens de eurozone, ergens klappen zal krijgen van Brexit staat wel vast. Alleen kun je daar nu op basis van 2 weken nervositeit op de beurzen naar mijn mening niet zo heel veel zinvols over roepen.