De neoliberale Sinterklaas alweer in aantocht, nu weer gejank over een belastingoorlog.
Neoliberale Sinterklazen Vermeend en Van Der Ploeg pleiten voor verdere belastingverlaging, maar dan wel enkel voor het bedrijfsleven.Het grappige is dat zij menen dat als we niet doen de boot missen hetgeen volgens hen zeggen al is gebeurd. Maar humor hebben ze, dat wel.
Citaat:
Bij de start van het nieuwe jaar staan in de wereldeconomie de meeste signalen op groen. In Europa zien we een economie die goed draait. Nederland behoort tot de koplopers met de beste economische prestaties en zelfs doemdenkers verwachten voor ons land nog geen zwaar weer. Maar het zou onverstandig zijn geen rekening te houden met ontwikkelingen die de groei flink kunnen afremmen. We doelen daarbij op onzekerheden in de wereldeconomie, zoals het wisselvalige beleid van Donald Trump, lagere economische prestaties van China, en de kans op rentestijgingen. Daarnaast nemen de zorgen toe over de wereldwijde schuldenlast.
Hoe deze sinterklazen zichzelf al gelijk tegenspreken is elke weer een raadsel. Immers, de wereldproductie van goederen daalt
Citaat:
Deze is opgelopen tot een recordniveau van ruim 230.000 miljard dollar, ongeveer drie keer zoveel als het mondiale bbp. Bovendien zal Europa te maken krijgen met onzekerheden rond de Brexit en een oplaaiende internationale belastingoorlog. In een vorige column hebben we duidelijk gemaakt dat Donald Trump met zijn enorme belastinghervorming Europa met een mokerslag heeft getroffen. Internationale fiscale advieskantoren hebben de eerste rekensommen al gemaakt en die maken duidelijk, dat mede afhankelijk van het type bedrijf, Amerika na de hervorming, een veel aantrekkelijker vestigingsplaats is dan wat de meeste EU-landen ondernemingen te bieden hebben.
De belastinghervorming in de VS zal de economie niet beter laten draaien, domweg omdat het gros van de Amerikanen die belastingverlaging dat niet zal merken.Al dat gratis geld dat zowel Amerikaanse als Europese multinationals krijgen heeft niet geleid tot investeringen. Het is vreemd te noemen dat deze Sinterklazen menen dat het zo goed gaat in de VS, terwijl de Staatsschuld steeds verder oploopt en we zien dat het loon van de meeste Amerikanen niet tstijgt. .M.i. valt dat niet uit leggen. Daarnaast mis ik iets over de nucleaire bommenlast, te weten de derivatenberg. Stel dat daar iets mee misgaat wat dan? En die nucleaire berg ligt wel in Europa
http://925.nl/archief/2017/04/27/deutsc ... de-balans/Citaat:
Bij de keuze van een bedrijfsvestigingsplaats spelen naast belastingen ook andere factoren een rol waarmee Nederland redelijk scoort, zoals de geografische ligging, het opleidingspeil van de beroepsbevolking, loonkosten, het politieke en culturele klimaat, onderwijsvoorzieningen enz. Maar de praktijk wijst uit dat veel bedrijven in het huidige digitale tijdperk waarbij verhuizen vaak gemakkelijk is, snel zwichten voor aanbiedingen, zoals uit de VS, om veel minder belastingen te gaan betalen. In Europa staat deze dreiging nog niet hoog op de politieke agenda. Dat moet wel, want vertrekkende bedrijven betekenen minder arbeidsplaatsen, minder economische groei, maar ook minder inkomsten voor de schatkist.
En weer vergeten de Sinterklazen te vermelden dat Trump bedrijven heeft verleidt om hun industrie weer te verplaatsen naar de VS en heeft hun lokkertjes uitgedeeld, die de burger moet betalen.
T
Citaat:
erwijl Europa nog dommelt, is China het nieuwe jaar begonnen met een fiscaal actieplan dat tot doel heeft het vertrek van bedrijven uit China naar de VS te voorkomen, maar ook om ondernemingen uit Europa en de VS aan te trekken. Onder bepaalde voorwaarden wordt het voor investerende buitenlandse bedrijven zelfs mogelijk om in China belastingvrij te ondernemen. Deze Chinese reactie op de belastinghervorming van Trump, belooft weinig goeds voor de wereldeconomie en brengt een belastingoorlog nog dichterbij. Ook Rusland heeft zich al aan het fiscale front gemeld. President Poetin heeft belastingvoordelen aangekondigd voor bedrijven die vanuit het buitenland terugkeren naar Rusland en voor ondernemingen die in zijn land gaan investeren.
China is dus enkel aantrekkelijk voor belastingen. Maar als het gaat om schenden van patenten dat in China doodnormaal is, en de verhindering van China dat Chinese bedrijven in China kunnen worden overgenomen lijkt mij niet aantrekkelijk. Daarnaast verdrijft nog een ander fenomeen bedrijven uit China: corruptie
Citaat:
In de internationale fiscale wereld wordt verwacht dat de komende maanden steeds meer landen met belastingvoordelen voor bedrijven gaan stunten om zo een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn. Daardoor zal dit jaar het wereldwijde fiscale landschap sterk veranderen en zullen bedrijven kiezen voor een vestigingsplaats in een ander land. Op veel internationale fiscale kantoren wordt extra personeel aangenomen om voorbereid te zijn op de sterk toegenomen vraag naar adviezen. Binnen veel grote bedrijven is de agenda voor 2018 aangevuld met het onderwerp (fiscale) vestigingsplaats. Mark Rutte had eind vorig jaar een vooruitziende blik toen hij het grote belang onderstreepte voor Nederland van een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. In steeds meer landen komt dit hoog op de politieke agenda te staan.
Nergens kan ik eruit afleiden dat Nederland zonder die belastingdouceurtjes nu echt het veel slechter heeft gedaan. Feit is ook dat Nederlands steeds meer gezien wordt als een belastingparadijs en voor de verhoudingen in Europa dit problemen oplevert.Al die baantjes qua adviseurs en juristen zijn bij de eerste beste crisis als sneeuw voor de zon verdwenen. Aangezien Nederland een hollen-vliegen-stilstaan eocnomie heeft zal het betekenen dat bij een forse crisis de gehele Zuid-As leegt komt re staan. Zonde van al die investeringen die men wil gaan uitvoeren.
Een mooie uitdaging die snel op de agenda in politiek Den Haag moet worden gezet en moet leiden tot een bedrijfsvestigingsklimaat dat tot de wereldtop behoort. Daarbij gaat het niet alleen om een lagere belastingdruk voor burgers en bedrijven maar om veel meer. Ons onderwijs is onvoldoende gericht op de nieuwe digitale economie (aangeduid als 4.0) en leidt op voor banen van gisteren.
Overheden en bedrijven moeten meer nadruk leggen op het toepassen van de nieuwste technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, het internet of things, 3D-printen, blockchain enz. Gebeurt dit niet dan gaan winnaars als bijvoorbeeld Amazon en Google er met de gehele buit vandoor.
Ik xou zeggen, dek eerst maar eens het lek dat in alle computers em gsm zitten. Het gros van de apps is rotzooi, ik ben al tegen apps aangelopen dat naderhand vermoedelijk een virus is en blochain-technologie is enkel goed om je geld kwijt te raken want een betalingsmiddel wordt het niet.
Citaat:
Voor iedere werknemer, ongeacht leeftijd, moet het mogelijk gemaakt worden dat zijn/haar kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot door permanent deel te kunnen nemen aan om- en bijscholingspramma’s. Het klimaat voor starters en scale-ups moet verbeterd worden; deze bedrijfjes zijn van cruciaal belang voor innovaties en nieuwe werkgelegenheid. Recent heeft Constantijn van Oranje, ambassadeur Startup Delta, daar terecht een pleidooi voor gehouden.
Dat klimaat is al sterk verbeterd daar de lonen al jaren lang zijn achtergebleven en door de ratrace er vrijwel geen bedrijf is dat rode cijfers heeft. Die startups leveren weinig op en de leden van de Koninklijke Famile hebben jaren lang zelf al hun zakken kunnen vullen op kosten van de belastingbetaler. Het is mooi geweest.
Citaat:
Bij onze belastingen moeten we met voorrang de winstbelasting (Vpb) hervormen. De door Rutte III aangekondigde tariefsverlaging is nodig maar onvoldoende. Onze is Vpb is ingewikkeld en draagt er ook toe bij dat ons land door concurrenten en actiegroepen ten onrechte wordt afgeschilderd als een belastingparadijs. Deze belasting dateert uit de oude fysieke economie, aangeduid als 3.0 en het is tijdverspilling de Vpb geschikt te maken voor de digitale economie 4.0. Daarom hebben we al eerder gepleit voor een zogenoemde simpel taks, een winstbelasting zonder aftrekposten waarbij ookvrijstellingen, fiscale tegemoetkomingen en regelingen voor brievenbusmaatschappijen worden geschrapt.
Zulke afspraken moet je wereldwijd maken. Daar komt nog bij dat Nederland te vaak denkt dat ze groot is. Wij kunnen met het grootste gemak overvleugeld worden door bijvoorbeeld een Arabisch land die bedrijven uit ons land lokt. Daar kunnen we weinig aan doen. Ik heb geen probleem met een simpeltax maar wil er juist op wijze dat deze neoliberale sinterklazen er geen voorstander van zijn dat de HRA verdwijnt, dat er belastingheffing plaats vind op transacties (een simpelere tax dan dat is er niet) en dat juist Vermeend en Van der Ploeg toch pleiten dat de subsidiespons blijft bestaan.
Daarnaast hebben een verweekt wereldwijd bedrijfsleven. Een bedrijfsleven dat hunkert bij het R-woord mits de tweede letter maar niet de letter i is want dan hollen ze massaal weg. We zien het zo mooi bij de kerncentrales, de hogefluxreactor in Petten die letterlijk op is met bergen afval en waarvan de investeerders ook nog willen dat de overheid
risicodragend kapitaal erin gaan steken voor de nieuwe reactor, hetgeen niet volgens de afspraak is. Ook mag de overheid opdraaien voor de verwerking en opslag van het afval. Denk ook eens aan garanties die de overheid afgeeft ,dat is echt niet meer van deze tijd. Ook zouden investeerders meer moeten risico willen dragen als het gaat om investeringen in onze infrastructuur, en dat we dat niet meer doen via een PPI-constructie. Ik zie die cultuuromslag niet komen.
D
Citaat:
Dit levert veel geld op dat wordt gebruikt voor het financieren van een laag belastingtarief van rond de 15%. Met het oog op een efficiënte uitvoering en maximale bestrijding van ontwijking en ontduiking wordt de Vpb-4.0 volledig gedigitaliseerd en gaan we werken met smart blockchain technologie en slimme algoritmen. De bouw van de nieuwe Vpb neemt ongeveer drie jaar in beslag en bij de invoering wordt de huidige Vpb afgeschaft. Met de Vpb-4.0 versterken we niet alleen onze internationale fiscale concurrentiepositie maar zijn we ook af van ‘nepnieuws’ over ons vermeende belastingparadijs.
https://www.telegraaf.nl/financieel/150 ... tingoorlogAls belastingverlaging broodnodig is, zouden Vermeend en Van der Ploeg moeten kunnen berekenen hoeveel dat ons kost en wat het ons voor de lange termijn oplevert. Een goede econoom is daartoe in staat.
Ik ben nog naar één ding benieuwd: wat zou de Telegraaf deze twee neoliberale Sinterklazen hebben betaald? Gratis kan niet want deze Sinterklazen leven van hun adviezen.