Hume schreef:
Raya schreef:
kwaaisteniet schreef:
Het ziet er naar uit dat de regering een referendum over de intrekkingswet zal blokkeren.
Dat ziet er niet al te best uit.
De Raad van State (wie is daarvan ook al weer die bekende CDA vice-voorzitter) adviseert positief, ook al vindt ze dat de regering beter moet beargumenteren waarom die wet ingetrokken moet worden.
Dat is inmiddels ook al gebeurt.
Heb je het ooit zo zout gegeten?
Het enige dat er nu nog op zit is dat er op korte termijn een volksraadpleging via sociale media georganiseerd kan worden om de tweede kamer en de regering op andere gedachten te brengen.
Ik ben geen deskundige op dit gebied, maar wellicht zijn er andere geïnteresseerden die dit wel kunnen realiseren.
Ik nodig ze hierbij uit om dat te doen.
Op social media kun je het straks ook vergeten. Het kabinet is bezig om de toegang tot social media te beperken onder het mom van nepnieuws bestrijden. Het CPB heeft voorgesteld dat mensen een soort DigiD van de staat nodig hebben om in te kunnen loggen op internet, en daar heeft het kabinet wel oren naar. Net zoals het voorstel dat social platforms straks een staatsvergunning nodig hebben om te bestaan.
Ik weet het. 1984 komt steeds dichterbij.
Zelf heb ik een paar maanden geleden al een oproep geplaatst om een soort van referenda via internet te realiseren. Ik kreeg diverse aanbiedingen, maar niemand die technisch kon helpen. Denk wel dat het gaat komen, maar dan vanuit FvD en dat lijk mij nou weer niet handig. Iets dergelijks zou buiten enige partij om georganiseerd moeten worden.
Een referendum met een opkomst van 30% ,dat slechts raadgevend is ,stelt niks voor en is niet democratisch.
Als je een referendum -wet wilt maken ,dan heeft alleen een bindend referendum met een opkomst boven de 50%,
enige zin en recht van spreken.
Niemand zit te wachten op de 20 % kommer en kwel -populisten , die zeggen namens het volk te spreken.
Gelukkig hebben we Rutte en een regering, die opkomen voor de belangen van de 80%
Als het over 1984 gaat ,moet jij toch weten dat dit een staat beschrijft van communisten/ fascisten
We hebben dat al in de Sovjet Unie gezien en nu weer in het Rusland van Poetin.
De Poetin-knuffelaars/populisten in Nederland zien dit ook als hun heilstaat.
Een EP met een opkomst van ook nauwelijks 30% stelt natuurlijk ook niks voor en is niet democratisch.
Als je verkiezingen democratisch wilt maken, zul je een stemplicht in moeten voeren. OF moeten accepteren dat mensen in vrijheid de beslissing aan anderen overlaten.
Wat denk je dat een Nederland is, welk de sociale media aan strenge wetten en censuur onderwerpt onder het mom van nepnieuws, en burgers enkel zich nog laat uiten op internet als zij met naam en toenaam te herleiden zijn doordat zij dienen te beschikken over een digid van de staat om in te kunnen loggen op internet? De sleepwet is in dit kader niet weg te denken. Niet blijven doen alsof dat niet kan onder een democratie, maar het is dan de vraag of we nog wel met een democratie te maken hebben. Als een bestuur van een handbalclub besluit dat de leden enkel de bal nog met de voeten aan mogen raken, kun je ook niet meer van een handbalclub spreken.
Je kunt hoe dan ook niet ontkennen dat de vrijheid van de burgers steeds verder ingeperkt wordt, en de controle van de staat op het doen en laten van die burger telkenmale wordt vergroot. Alles onder het mom van nepnieuws en terrorismebestrijding. Het is niet voor niets, dat het referendum wordt afgeschaft. De burger mag zelfs zijn mening niet geven over zaken welke hem wel degelijk aan gaan. Dat het referendum raadgevend is doet natuurlijk niet ter zake. Echte democratische volksvertegenwoordigers maken er een zinnig maatschappelijk debat van, in aanloop van de stemming. En vervolgens nemen de de uitslag serieus mee, of binden zich daaraan. Die keuze hebben ze namelijk wel degelijk. Geen wet die verbiedt dat de uitslag van een raadgevend referendum wordt overgenomen.
Het is een kwestie van willen, van openstaan, van volksvertegenwoordiger zijn, de burger centraal stellen. En van dat alles lijkt steeds minder sprake.
Dus ja, we zijn hard op weg naar 1984.