kwaaisteniet schreef:
Tijdens verkiezingen proberen politieke partijen hun uitgangspunten, hun ideeën en doelstellingen naar voren te brengen om hun kiezers te bewegen om juist op hen te stemmen. Dat zijn eigenlijk, of feitelijk, dus meer wensen dan reële punten waar je houvast aan kunt ontlenen.
Tijdens verkiezingen proberen veel politieke partijen stemmers te trekken door (nog) populistisch te zijn (dan ze al waren). Vervolgens nemen ze na verkiezingen weer even makkelijk afstand van hetgeen zij hun Kiezers hebben voorgespiegeld. Soms zelfs voordat er onderhandeld wordt voor het vormen van een coalitie (65 = 65, weet je nog?).
Er is op zich niets mis met compromissen, maar wel als dat onnodig of onrechtmatig tot slachtoffers leidt. Zo is er nog steeds geen valide argument aangedragen voor het schrappen van de dividendbelasting, waarbij is aangetoond dat het tot meer werkgelegenheid leidt (en zeker niet meer dan 1,4 miljard euro aan belastingopbrengsten), maar het zijn wel de gewone burgers die ervoor gaan dokken in de vorm van de verhoging van het lage btw tarief. En reken er op dat die hoger uitvalt dan die 3% belasting want er gaat langzaamaan afgerond worden naar psychologische prijzen. Wat nu 99 cent kost en 1,02 euro zou moeten gaan kosten, zal langzaam verhoogd worden tot 1,09 euro in de supermarkt.
Compromissen prima, maar laat anderen daar niet onnodig of onrechtmatig de dupe van worden, anders is er geen sprake van een compromis, maar van vriendjespolitiek.