Rightnow schreef:
Ik blijf geloven dat Islam een religie is. Maar wat doen de aanhangers er mee? Een gewelddadig islamisme dat kun je elkaar inderdaad aanpraten.
De analyse gaat verder, dat mag ook. Waarom heeft de Islam wereldwijd het moeilijk, de grote Soenni- en Shia stromingen? Waarom lijkt Islam strijdig met democratie, niet op papier maar gewoon als ik naar islamitische landen kijk waar democratie zoals we hem kennen, met volgens Human Rights Watch enigszins functionerende mensenrechten? Met vrijheid om je mening te zeggen en te schrijven?
Ik zou je vraag ook om kunnen keren. Waarom verwacht je van "de islam" specifiek, dat die - als religie - nooit in de problemen komt en altijd de aanwezige corruptie oplost ? Of terrorisme, gepleegd door sektarische stromingen.. de mainstream islam kan dat zeker niet oplossen, dat heeft IS aangetoond. Een strijder van IS laat zijn oren niet hangen naar gezaghebbende universiteits-professoren in Cairo. Integendeel. En als je in het algemeen praat, over islamitische landen.. heeft al het leed wat je daar ziet niet óók te maken met belangentegenstellingen tussen bevolking en olie-elite.. de broodprijzen als instrument van de machthebber, etcetera ? En dat gebrek aan democratie.. tsja.. wat moet "de islam" doen aan Baad-dictators zoals Assad en Saddam, die in wezen seculier zijn.. waarom verwacht je van "de islam" dat die het wanbeleid, de marionetten-regeringen en binnenlandse onrust in Irak kan oplossen.. of het leed in de bezette gebieden van Israel.. bij Hamas is het onwil, maar die brave imam in Ramallah, die vrede wil met Israel en de PLO steunt, loopt met zijn neus tegen een muur. Een
wereldse muur.
Citaat:
Ik heb het niet over hufterige "kunst"uitingen om elkaar te sarren maar dat je op een normale wijze zonder laster je mening uit zoals hier in Europa al een eeuw op veel plekken redelijk lukt. Waarom hier wel en in de islamitische wereld zo veel minder?
Tsja wat is
hier ? als je praat over een hele eeuw, dan is dat erg lang.. we hebben in die periode ook een paar stevige dictators gezien in Europese landen, die aan boekverbrandingen deden en onwelgevallige kunst veroordeelden. In Rusland werden, en worden nog steeds, mensen vermoord om hun mening over politiek. Ook beleefde Europa in die eeuw minstens 3x een genocide, die de geschiedenisboeken heeft bereikt.. de laatste hebben we op TV kunnen volgen. Een Europese dictator wordt in het zadel geholpen door democratie, maar ook door machinaties, propaganda.. revolutionair geweld.. en de rol van de kerk is daarbij altijd passief geweest en opportunistisch. Oók het christendom is geen garantie tegen censuur, of dictatuur. Van een religie hoef je geen protest te verwachten, zolang de dictator de religie met rust laat.
Citaat:
Dus juist het verschil met hedendaagse orthodox-christelijke stromingen versus orthodox-islamitische stromingen is interessant. Is het de wasmachine van Pim Fortuyn? Waarom ontstond die Verlichting in Europa en niet in Arabische, islamitische gebieden, ondanks veelbelovende wetenschap en filosofie in de begintijd van de Islam?
Pim Fortuyn is van na de Verlichting. Die was
niet de verdienste van een religie, laat staan de orthodoxe stromingen. De orthodoxe stromingen zijn wel ontstaan
dankzij de Verlichting en het afnemen van de macht van Rome. Maar de Katholieke kerk zelf bleef alle verlichting afwijzen: boeken van Spinoza en Erasmus werden verboden. De verlichting heeft plaatsgevonden
ondanks de kerk. Van "de islam" hoef je ook geen verlichting te verwachten, van moslims wel

zie de generatiekloof die er is tussen de opvolgende generaties in sommige landen, Indonesie, Pakistan.. Marokko.. Modernisering van onderaf, gestuurd door scholing en activisme. Malala.
Nogmaals je verwacht teveel van religies, in positieve zowel als negatieve zin. Ik ben (als niet-gelovige) optimistischer. IS voert een achterhoedegevecht. Economie is seculier en de economie is veel invloedrijker dan religies. Opgelegde dogma's worden bijna nergens gerespecteerd, wanneer die de economie schaden. Religie is anno 2017 qua macht een tandeloze tijger. We moeten eraan wennen, dat er geen pasklare oplossingen meer door de tempel worden geleverd, of kunnen worden opgedrongen. Dat geldt voor jodendom, islam en christendom. De wereld is te ingewikkeld geworden om met behulp van antieke voorschriften te regelen. En dat is geen exclusief westers of christelijk inzicht.