kwaaisteniet schreef:
Ten eerste hoorde ik dat er een initiatief is om alle regeringsplannen naast een soortement generatiemeetlat te leggen. Hiermee zou voorkomen moeten worden dat de lasten nu en in de toekomst teveel bij één of enkele generaties komen te liggen. Dat is prima, want nu zijn, c.q. worden de lasten wel erg eenzijdig bij de jongere generatie gelegd.
Een goede zaak dus.
Verder hoorde ik van minister van Nieuwenhuizen dat ze wel wat geld zou willen investeren in een gedegen onderzoek naar een nationaal vliegveld in de Noordzee. Dat is een opmerkelijke, positieve doorbraak. Eerder hoorde ik alleen maar bezwaren.
Niets zou mooier zijn dan dat we eindelijk dat vliegveld op een eiland in de Noordzee zouden gaan bouwen.
Een prima plan dus dat instemming en ondersteuning behoeft.
En dan wordt er eindelijk ook op tal van andere zaken geld geïnvesteerd in ernstige tekorten in de samenleving o.a. ten laste van het begrotingsoverschot. Dat is misschien wel in strijd met de Zalmnorm, die bepaalt dat het begrotingsoverschot in de staatsschuldvermindering gestoken moet worden, maar in deze situatie kan er wel degelijk een deel op verantwoorde wijze in de tekorten van de samenleving geïnvesteerd worden. Een prima zaak dus.
Natuurlijk zal er ook geld gestoken moeten worden in de ontwikkeling van 'veilige' en 'schone' kernenergie op basis van thorium. Dat ontwikkelingsplan moet zeer ernstig versneld worden en binnen tien jaar zullen dergelijke centrales gebouwd moeten kunnen worden. Anders komen ze eenvoudig te laat.
Het is een groot onzinverhaal.
De lastendruk vanuit de overheid bij de huidige generatie gewone Nederlanders is gestegen van ca. 35% tot ca. 40%. De rekeningen worden niet bij toekomstige generaties gelegd, maar voortdurend bij de gewone Nederlanders, die vaak part noch deel hebben aan de oorzaken.
Het is dus afleiden van de aandacht, als er geroepen wordt dat er een generatiemeetlat moet komen. Er moet een meetlat komen die kijkt of de lasten worden gelegd daar waar ze horen.
>
Een vliegveld in de Noordzee. Wat zegt de generatiemeetlat daarover? Want geheid dat dat met veel belastinggeld gaat gebeuren, en de belasting voor de grote bedrijven en de rijksten daalt nog steeds...
>
Er is al een aantal jaren een begrotingsoverschot. Het is dus niet incidenteel meer, het zijn geen meevallers, maar het is structureel. En structurele meer-inkomsten vallen niet onder de Zalmnorm. Die kunnen gewoon gebruikt worden voor lastenverlichting en in de begroting.
Overigens is het meeste aan overschot ontvangen door belastingen te verhogen. Dat hoort ook terug gegeven te worden aan die mensen die daadwerkelijk belasting betaald hebben (dus niet de ontwijkers!)
>
Natuurlijk moet er bij het beschikbaar stellen van onderzoekssubsidie ook duidelijk worden vastgelegd dat de overheid (belastingbetalers) mede eigennaar worden en dus winst ook deels terug vloeit naar de staatskas.