Rightnow schreef:
Wat weten we eigenlijk af van het fascisme, of zelfs van de tegenbewegingen?
https://www.vpro.nl/cinema/films/film~4 ... ento~.htmlOver mijn enige informatie (zo ongeveer) aangaande Mussolini. Die film zag ik meermalen in mijn linkse jaren. De media verhalen ons misschien selectief over de europese fase van het fascisme. Waarom het slaagde, waarom anderen faalden.
Een theorie is dat alleen een gezond en krachtig conservatisme het fascisme had kunnen stoppen. Een instrument was ontstaan, door de vakbeweging die ook niet-communistische clubs had, zowel sociaaldemocratisch als ook conservatief getint. Het conservatisme bestond, maar de mogelijkheden werden onvoldoende benut.
Hoe radicaal rechts en conservatief moet een politiek partij zijn om fascisme te voorkomen?
Politiek wetenschapper Cas Mudde waarschuwt in zijn boek The Far Right Today voor het normaliseren van radicaal rechts gedachtegoed. Treft ook de Volkskrant blaam?
In Nederland ziet Mudde het normaliseringsproces in de manier waarop radicale FvD-standpunten niet verworpen, maar serieus worden genomen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De tijd van de ‘kleinburger’ en de ‘boze burger’ is voorbij; het tijdperk van de ‘gewelddadige burger’ is aangebroken. De gewelddadige burger laat het niet langer bij woorden, maar laat zijn agressie de vrije loop als hij politiek of cultureel zijn zin niet krijgt. Dat kan bij een boerenprotest tegen het stikstofbeleid zijn, maar ook bij een sinterklaasviering die naar de smaak van de gewelddadige burger niet traditioneel genoeg wordt gevierd.
Zo luidt althans een theorie van Cas Mudde (52), vermaard politiek wetenschapper en extreemrechtskenner. Hoe we in het tijdperk van de gewelddadige burger zijn terechtgekomen? Volgens Mudde is dit het gevolg van de ‘normalisering’ van een radicaal rechts-populisme waarin etnische en religieuze minderheden worden voorgesteld als een acuut gevaar voor de Nederlandse identiteit en waarden. Schuldig aan die normalisering zijn de politieke en journalistieke mainstream die de afgelopen twintig jaar steeds verder zijn gaan meebuigen met radicaalrechtse xenofobie.
Het is een these die Mudde verder heeft uitgewerkt in een nieuw boek, The Far Right Today. De geboren Nederlander Mudde, die lesgeeft aan de Universiteit van Georgia in Amerika en een reeks publicaties over populisme in The Guardian op zijn naam heeft staan, schetst in dit werk hoe radicaal rechts-populistisch gedachtengoed door normalisering wereldwijd aan invloed heeft gewonnen, en in sommige landen – VS, India, Brazilië –zelfs aan de knoppen draait.
In Nederland ziet Mudde dit normaliseringsproces vooral in de manier waarop een radicaal rechtse partij als Forum voor Democratie wordt voorgesteld: als doodnormale beweging met standpunten die niet verworpen, maar serieus moeten worden genomen. Ideeën die vroeger direct de kop in zouden zijn gedrukt, hebben hierdoor de kans gekregen het maatschappelijk debat te bepalen.
Om verwarring te voorkomen: met radicaal rechts-populisme bedoelt Mudde iets anders dan het extreem-rechtse gedachtegoed dat onder meer in neonazistische hoeken te vinden is.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b33b602e/