In de industrie kun je het vaak wel
samenstellen uit standaard-oplossingen. Maar elk proces is nieuw en anders en de helft van de kosten zit tegenwoordig in installatie en configuratie, niet in het schrijven van nieuwe software. Het bedrijfsproces wordt ook niet aangepast. Software wijzigen is duur, maar hardware vervangen of verbouwen is duurder.
Buiten de industrie gebeurt het omgekeerde. Het bedrijf wordt daar wel aangepast aan de software. Zie de thuiszorg, zie het onderwijs, zie de ambtenarij, maar ook: verzekeringsdiensten en distributiecentra, expeditie.. Input en registratie op detail-niveau wordt volledig overgelaten aan de werknemers, wat tijd kost. Terwijl het leeuwendeel van die registraties gewoon met een RFID-chipje zou kunnen. Maarja.. "fase 2" he, privacywet.. en de eerste investeringen waren al zo hoog, dat het budget op is.
hume schreef:
Steeds weer blijkt dat de ICT bedrijven in Nederland niet het werk leveren waar ze voor betaald worden.
Het zijn steeds die zeer grote projecten, die mislukken. Bij ingewikkelde bedrijfsprocessen (en procedures) wordt het vaak te complex om te bouwen. De problemen die je nu ziet, zijn m.i. symptomen van een nieuwe technologie/medium. We modderen maar wat handmatig aan in feite. Is iets
te ingewikkeld of
te omvangrijk, dan crasht het project. De ICT is niet altijd de enige verantwoordelijke.
Het is voor de klant vaak moeilijk te beschrijven, wat ze met de software willen gaan doen. Hoe minder duidelijk dat is en hoe vaker dat verandert, hoe duurder het zal worden. Mooi plaatje hierboven HvR..