Het is nu ma sep 21, 2020 10:58 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 359 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#161  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 4:19 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di mei 07, 2013 12:58 pm
Berichten: 1121
Berichten: Intopic
c-more schreef:
Q.i schreef:
c-more schreef:
... ...

ISIL gebruikt de islam als haar banier. Niet ongebruikelijk in oorlogsland, het gebruik van banieren. Dit als basis gebruiken om alles en iedereen wat/wie iets met islam te maken heeft te verfoeien, is dom bezig. Ook niet ongebruikelijk overigens, dat laatste, onder mensen.


Niets wat ISIS doet gaat in tegen de islamitische leer. De kritiek op deze religie was en is nog steeds 100 % terecht gebleken. Jammer dat het debat hierover verziekt is door censuur, politieke correctheid en gebrul van de extremistische zijkanten.

Kritiek op mensen en hun handelen kan zinnig en constructief zijn. Kritiek op het algemeen gedachtegoed van de mens is dat vaker niet dan wel. Censuur is mij volledig vreemd. Politiek(e correctheid) in welke vorm dan ook, ook. Gebrul is voor de onmondige en/of onmachtige mens.

_________________
Gnothi Seauton

Qi (ook wel ch'i, chi, ki of gi) is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat.

Religie handelt over het geestelijke domein van de mens. Het heeft alleen innerlijke betekenis. Alle uiterlijke betekenis die er aan wordt gegeven, is ingegeven door angst, machteloosheid, wantrouwen en ongeloof. Alle religie wijst naar dezelfde weg; naar binnen (in je eigen geest). Zelfkennis is de sleutel, kennis over wat en wie je werkelijk bent. Zodra mensen zich bemoeien met andere mensen is niet religie aan het werk, maar de tegenstrever, het menselijke ego.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#162  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 4:36 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za mei 19, 2012 8:40 pm
Berichten: 1392
Berichten: Intopic
Woonplaats: mijn Mokums paradijs
Q.i schreef:
c-more schreef:
...
Citaat:
Deze ideologie heeft een sterke aantrekkingskracht op veel jonge moslims wereldwijd vanwege haar sterke nadruk op de islamitische identiteit en vanwege haar veldsuccessen. Blijven roepen dat IS niet islamitisch is, hoe sympathiek en begrijpelijk ook, is zinloos
...

ISIL gebruikt de islam als haar banier. Niet ongebruikelijk in oorlogsland, het gebruik van banieren. Dit als basis gebruiken om alles en iedereen wat/wie iets met islam te maken heeft te verfoeien, is dom bezig.


En/of gewoon kwaadaardig.

_________________
Wat van ver komt, is lekker.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#163  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 5:32 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 11:39 pm
Berichten: 7939
Berichten: Intopic
Q.i schreef:
medita schreef:
Wadi Nahal schreef:
Met sektes heeft het juist niets van doen.

Je staat er helemaal alleen voor.

Dat staan we hoe dan ook allemaal, of je nou in jezelf oorlog voert of niet.

De wereldse oorlogen komen juist voort uit het niet in zichzelf oorlog voeren en een schijn gevoel van samenhorigheid creëren gebaseerd op een gezamenlijke "waarheid" die de existentiële onzekerheid van de mens weg moet nemen.
Nu jij oorlog met jezelf hebt gevoerd heb je zelf in wezen en soort eigen waarheid gecreëerd die je doet geloven dat niets je kan deren.
Als niets je kan deren ben je ten dode opgeschreven.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#164  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 7:10 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 12, 2014 4:47 am
Berichten: 4063
Berichten: Intopic
c-more schreef:
Zeer interessant artikel in de VOLKSKRANT

IS is in niets strijdig met de islam

Uit de basisliteratuur van terreurbeweging IS blijkt dat zij niets doet wat ingaat tegen de algemene islamitische leer inzake politiek en oorlogshandelingen.

Halim El Madkouri is arabist en islamoloog


Met de bloedige aanslagen in Parijs liet Islamitische Staat (IS) zien dat hij de daad bij het woord voegt. Alles waarmee hij mee heeft gedreigd, heeft hij ook uitgevoerd. Daarmee boezemt hij de hele wereld angst in, vooral nu zij de strijd tegen de nabije vijand uitgebreid heeft naar de verre vijand.

Globalisering van de jihad was tot dusverre het voornaamste kenmerk van Al Qaida. Nu ook IS haar strijd geglobaliseerd heeft, is het zaak om als onderdeel van haar bestrijding niet alleen te denken over het beste militaire antwoord, maar ook de wortels van haar religieuze ideologie te doorgronden. Bij dit laatste verwacht de wereld terecht een belangrijke inbreng van moslims.

Globalisering van de jihad was tot dusverre het voornaamste kenmerk van Al Qaida

Als die moslims alleen maar blijven herhalen dat deze terroristen niets met de islam van doen hebben, dan moet ik ze helaas teleurstellen. Wie de basisliteratuur van de terreurbeweging IS tot zich neemt, zal versteld staan hoe zij er alles aan doet, en met succes, om te bewijzen dat zij niets maar dan ook niets doet wat indruist tegen de algemene islamitische geboden en verboden op het gebied van politiek, bestuur en oorlogshandelingen.

Drie boeken springen in het oog: Massa'il min fiqh al jihad ('Kwesties van jihadjurisprudentie') van Abu Abdullah al Muhajir; Idarat al tawahhush ('Het management van de totale chaos') van Abu Bakr Naji en I'alaam al anaam bi wiladat dawlat al islaam ('Het informeren van de levenden over de geboorte van de islamitische staat') van Othman Ben Abdurrahman al Tamimi.
Al Muhajir stelt dat alle niet-moslims en niet-zuivere moslims oorlogsdoelwit zijn


Moslimgeleerden

Al Muhajir was de leermeester van Al Zarqawi, de geestelijke vader van IS, en wordt zeer gewaardeerd in alle jihadistische netwerken. Zijn boek telt 600 pagina's en behandelt twintig kwesties over wiens bloed en welke wijzen van moorden zijn toegestaan. Voor zijn boek heeft hij, naast de Koran en de Hadith, bijna tweehonderd authentieke islamitische bronnen geraadpleegd van vooraanstaande moslimgeleerden uit alle wetsscholen. Daarmee kan gesteld worden dat dit boek het meest gedetailleerd is als het gaat om de jihad.

Allereerst stelt Al Muhajir dat alle niet-moslims en niet-zuivere moslims oorlogsdoelwit zijn. Het verbod op het doden van vrouwen, bejaarden en priesters weet hij vakkundig te omzeilen door in de Koran, de Hadith en de geschiedenis van de islam voldoende bewijs te vinden waaruit blijkt dat ook deze groepen niet hoeven te worden uitgezonderd.

Want alles wat de vijand kan verzwakken en angst kan inboezemen, is toegestaan. Daarbij zijn onthoofden, levend verbranden, verstikken, verdrinken en van hoge plaatsen gooien de beste manieren om dat doel te bereiken.


Want 'Allah spreekt niet voor niets in de Koran over het doorsnijden van halzen... Onthoofding is geliefd bij Allah en zijn profeten wat de ongelovigen daar ook van vinden'.

Dit boek, dat in jihadistische kringen ook fiqh al dima'a (de jurisprudentie van het bloedvergieten) wordt genoemd, bezorgt de gewone lezer angstdromen.

En het meest beangstigende is zijn perfecte inbedding in de islamitische fiqh-traditie, die voor elke moslim geldt, wat het boek uiterst confronterend maakt.

Hetzelfde geldt voor het boek van Naji. Dit is een soort routekaart naar de oprichting van de islamitische staat. De eerste fase is bepalen waar chaos heerst en de overheid zwak is, om daar toe te slaan en de vijand verder te verzwakken en grondgebied te veroveren. Deze fase noemt Naji de nikaya-fase. Hij adviseert om tijdens deze fase nieuwe jonge aanwas aan te trekken voor de jihad door onder meer 'kwalitatieve operaties uit te voeren die de aandacht trekken zowel in de doelgebieden als in de landen die de plaatselijke vijand ondersteunen; de omvang van de operaties is niet van belang als ze maar aandacht genereren'.


De genoemde boeken vormen de fundering van de religieuze ideologie van IS


Finale klap

Fase twee is idarat al tawahhush: zorgen dat de chaos beheersbaar blijft in de veroverde gebieden en tegelijkertijd bouwen aan (militaire) macht om de vijand de finale klap toe te dienen. De laatste fase is de tamkien-fase, waarin de islamitische staat wordt uitgeroepen.

De genoemde boeken vormen de fundering van de religieuze ideologie van IS. Het zijn geen gewone boeken, maar ideologische en juridische handleidingen die elke jihadist op welke manier dan ook tot zich dient te nemen. Een ideologie die in al haar theoretische en praktische aspecten op de islam is gebaseerd en die zich daarmee met recht islamitisch mag noemen.

Deze ideologie heeft een sterke aantrekkingskracht op veel jonge moslims wereldwijd vanwege haar sterke nadruk op de islamitische identiteit en vanwege haar veldsuccessen. Blijven roepen dat IS niet islamitisch is, hoe sympathiek en begrijpelijk ook, is zinloos.Die moslims die zeggen dat IS niets met de islam te maken heeft, die hebben dus een radicaal andere geloofsopvatting dan de IS aanhangers.
Dat hebben gelovigen onderling wel vaker. En ook blijken de radicaal verschillende opvattingen ook uitgebreid in het betreffende heilige boek te kunnen worden onderbouwd.
Dus wie zegt dat we "versteld zullen staan dat IS er alles aan doet om te bewijzen....." die begrijpt niets van religieuze onenigheid.
En wie hardnekkig wil bewijzen dat de ene gelovige gelijk heeft en de andere gelovige dus ongelijk, die praat niet vanuit wetenschap maar vanuit religieus gelijkhebberigheid.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#165  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 7:13 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 12, 2014 4:47 am
Berichten: 4063
Berichten: Intopic
En wat betekent eigenlijk dat iemand arabist en islamoloog wordt genoemd?
Heeft hij dat ergens gestudeerd?
Of is dat zo maar een aanduiding om te suggestie van wetenschap aan het verhaal te geven?


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#166  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 7:20 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 11:18 pm
Berichten: 3604
Berichten: Intopic
Woonplaats: Sleeuwijk
Wisp schreef:
En wat betekent eigenlijk dat iemand arabist en islamoloog wordt genoemd?
Heeft hij dat ergens gestudeerd?
Of is dat zo maar een aanduiding om te suggestie van wetenschap aan het verhaal te geven?

Natuurlijk heeft hij dat ergens gestudeerd. Er is informatie zat voorhanden om tot je te nemen en je in te specialiseren.
Volgens mij zijn het historici en cultureel antropologen met een specialisatie in zandbaklanden.

_________________
Do not go gentle into that good night.
Rage, rage against the dying of the light.

Dylan Thomas.
Laat zien
Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

Though wise men at their end know dark is right,
Because their words had forked no lightning they
Do not go gentle into that good night.

Good men, the last wave by, crying how bright
Their frail deeds might have danced in a green bay,
Rage, rage against the dying of the light.

Wild men who caught and sang the sun in flight,
And learn, too late, they grieved it on its way,
Do not go gentle into that good night.

Grave men, near death, who see with blinding sight
Blind eyes could blaze like meteors and be gay,
Rage, rage against the dying of the light.

And you, my father, there on the sad height,
Curse, bless, me now with your fierce tears, I pray.
Do not go gentle into that good night.
Rage, rage against the dying of the light.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#167  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 7:29 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 07, 2012 9:25 am
Berichten: 7778
Berichten: Intopic
Wisp schreef:
En wat betekent eigenlijk dat iemand arabist en islamoloog wordt genoemd?
Heeft hij dat ergens gestudeerd?
Of is dat zo maar een aanduiding om te suggestie van wetenschap aan het verhaal te geven?


Waarom vraag je het niet aan de volkskrant ? Of die PvdA'er zelf ?


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#168  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 7:31 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 07, 2012 9:25 am
Berichten: 7778
Berichten: Intopic
Wisp schreef:
c-more schreef:
Zeer interessant artikel in de VOLKSKRANT

IS is in niets strijdig met de islam

Uit de basisliteratuur van terreurbeweging IS blijkt dat zij niets doet wat ingaat tegen de algemene islamitische leer inzake politiek en oorlogshandelingen.

Halim El Madkouri is arabist en islamoloog


Met de bloedige aanslagen in Parijs liet Islamitische Staat (IS) zien dat hij de daad bij het woord voegt. Alles waarmee hij mee heeft gedreigd, heeft hij ook uitgevoerd. Daarmee boezemt hij de hele wereld angst in, vooral nu zij de strijd tegen de nabije vijand uitgebreid heeft naar de verre vijand.

Globalisering van de jihad was tot dusverre het voornaamste kenmerk van Al Qaida. Nu ook IS haar strijd geglobaliseerd heeft, is het zaak om als onderdeel van haar bestrijding niet alleen te denken over het beste militaire antwoord, maar ook de wortels van haar religieuze ideologie te doorgronden. Bij dit laatste verwacht de wereld terecht een belangrijke inbreng van moslims.

Globalisering van de jihad was tot dusverre het voornaamste kenmerk van Al Qaida

Als die moslims alleen maar blijven herhalen dat deze terroristen niets met de islam van doen hebben, dan moet ik ze helaas teleurstellen. Wie de basisliteratuur van de terreurbeweging IS tot zich neemt, zal versteld staan hoe zij er alles aan doet, en met succes, om te bewijzen dat zij niets maar dan ook niets doet wat indruist tegen de algemene islamitische geboden en verboden op het gebied van politiek, bestuur en oorlogshandelingen.

Drie boeken springen in het oog: Massa'il min fiqh al jihad ('Kwesties van jihadjurisprudentie') van Abu Abdullah al Muhajir; Idarat al tawahhush ('Het management van de totale chaos') van Abu Bakr Naji en I'alaam al anaam bi wiladat dawlat al islaam ('Het informeren van de levenden over de geboorte van de islamitische staat') van Othman Ben Abdurrahman al Tamimi.
Al Muhajir stelt dat alle niet-moslims en niet-zuivere moslims oorlogsdoelwit zijn


Moslimgeleerden

Al Muhajir was de leermeester van Al Zarqawi, de geestelijke vader van IS, en wordt zeer gewaardeerd in alle jihadistische netwerken. Zijn boek telt 600 pagina's en behandelt twintig kwesties over wiens bloed en welke wijzen van moorden zijn toegestaan. Voor zijn boek heeft hij, naast de Koran en de Hadith, bijna tweehonderd authentieke islamitische bronnen geraadpleegd van vooraanstaande moslimgeleerden uit alle wetsscholen. Daarmee kan gesteld worden dat dit boek het meest gedetailleerd is als het gaat om de jihad.

Allereerst stelt Al Muhajir dat alle niet-moslims en niet-zuivere moslims oorlogsdoelwit zijn. Het verbod op het doden van vrouwen, bejaarden en priesters weet hij vakkundig te omzeilen door in de Koran, de Hadith en de geschiedenis van de islam voldoende bewijs te vinden waaruit blijkt dat ook deze groepen niet hoeven te worden uitgezonderd.

Want alles wat de vijand kan verzwakken en angst kan inboezemen, is toegestaan. Daarbij zijn onthoofden, levend verbranden, verstikken, verdrinken en van hoge plaatsen gooien de beste manieren om dat doel te bereiken.


Want 'Allah spreekt niet voor niets in de Koran over het doorsnijden van halzen... Onthoofding is geliefd bij Allah en zijn profeten wat de ongelovigen daar ook van vinden'.

Dit boek, dat in jihadistische kringen ook fiqh al dima'a (de jurisprudentie van het bloedvergieten) wordt genoemd, bezorgt de gewone lezer angstdromen.

En het meest beangstigende is zijn perfecte inbedding in de islamitische fiqh-traditie, die voor elke moslim geldt, wat het boek uiterst confronterend maakt.

Hetzelfde geldt voor het boek van Naji. Dit is een soort routekaart naar de oprichting van de islamitische staat. De eerste fase is bepalen waar chaos heerst en de overheid zwak is, om daar toe te slaan en de vijand verder te verzwakken en grondgebied te veroveren. Deze fase noemt Naji de nikaya-fase. Hij adviseert om tijdens deze fase nieuwe jonge aanwas aan te trekken voor de jihad door onder meer 'kwalitatieve operaties uit te voeren die de aandacht trekken zowel in de doelgebieden als in de landen die de plaatselijke vijand ondersteunen; de omvang van de operaties is niet van belang als ze maar aandacht genereren'.


De genoemde boeken vormen de fundering van de religieuze ideologie van IS


Finale klap

Fase twee is idarat al tawahhush: zorgen dat de chaos beheersbaar blijft in de veroverde gebieden en tegelijkertijd bouwen aan (militaire) macht om de vijand de finale klap toe te dienen. De laatste fase is de tamkien-fase, waarin de islamitische staat wordt uitgeroepen.

De genoemde boeken vormen de fundering van de religieuze ideologie van IS. Het zijn geen gewone boeken, maar ideologische en juridische handleidingen die elke jihadist op welke manier dan ook tot zich dient te nemen. Een ideologie die in al haar theoretische en praktische aspecten op de islam is gebaseerd en die zich daarmee met recht islamitisch mag noemen.

Deze ideologie heeft een sterke aantrekkingskracht op veel jonge moslims wereldwijd vanwege haar sterke nadruk op de islamitische identiteit en vanwege haar veldsuccessen. Blijven roepen dat IS niet islamitisch is, hoe sympathiek en begrijpelijk ook, is zinloos.Die moslims die zeggen dat IS niets met de islam te maken heeft, die hebben dus een radicaal andere geloofsopvatting dan de IS aanhangers.
Dat hebben gelovigen onderling wel vaker. En ook blijken de radicaal verschillende opvattingen ook uitgebreid in het betreffende heilige boek te kunnen worden onderbouwd.
Dus wie zegt dat we "versteld zullen staan dat IS er alles aan doet om te bewijzen....." die begrijpt niets van religieuze onenigheid.
En wie hardnekkig wil bewijzen dat de ene gelovige gelijk heeft en de andere gelovige dus ongelijk, die praat niet vanuit wetenschap maar vanuit religieus gelijkhebberigheid.

De moslims van IS hangen blijkbaar de meest pure ware islam aan, zo is in het stuk te lezen. Gelukkig hangen de meeste moslims niet de ware islam aan, maar je ziet hoe gevaarlijk het is als men zich totaal en diep op deze religie gaat storten.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#169  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 7:43 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 12, 2014 4:47 am
Berichten: 4063
Berichten: Intopic
c-more schreef:
De moslims van IS hangen blijkbaar de meest pure ware islam aan, zo is in het stuk te lezen. Gelukkig hangen de meeste moslims niet de ware islam aan, maar je ziet hoe gevaarlijk het is als men zich totaal en diep op deze religie gaat storten.


Dat de ene geloofsopvatting de pure en ware islam is en de andere geloofsopvatting niet,
dat is in zichzelf een geloofsopvatting

Wat de meest pure en ware islam is, dat kan alleen door de gelovige zelf beantwoord worden.
En daar denken de gelovigen blijkbaar onderling verschillend over.
(zoals dat bij religie altijd gaat)


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#170  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 7:44 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 12, 2014 4:47 am
Berichten: 4063
Berichten: Intopic
c-more schreef:
Wisp schreef:
En wat betekent eigenlijk dat iemand arabist en islamoloog wordt genoemd?
Heeft hij dat ergens gestudeerd?
Of is dat zo maar een aanduiding om te suggestie van wetenschap aan het verhaal te geven?


Waarom vraag je het niet aan de volkskrant ? Of die PvdA'er zelf ?


Jij zet dat hier toch neer? Waarom zou ik het dan niet hier vragen?


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#171  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 8:27 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2014 9:17 pm
Berichten: 10104
Berichten: Intopic
Wisp schreef:
c-more schreef:
De moslims van IS hangen blijkbaar de meest pure ware islam aan, zo is in het stuk te lezen. Gelukkig hangen de meeste moslims niet de ware islam aan, maar je ziet hoe gevaarlijk het is als men zich totaal en diep op deze religie gaat storten.


Dat de ene geloofsopvatting de pure en ware islam is en de andere geloofsopvatting niet,
dat is in zichzelf een geloofsopvatting

Wat de meest pure en ware islam is, dat kan alleen door de gelovige zelf beantwoord worden.
En daar denken de gelovigen blijkbaar onderling verschillend over.
(zoals dat bij religie altijd gaat)


Zie "de goede Duitser" in WW2, die waren er ook natuurlijk.
Wie was nou de Echte Duitser?

_________________
Laat zien
Het allerstomste wat je kan doen, is ongelijke dingen gelijk beoordelen.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#172  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 8:56 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 8:55 pm
Berichten: 19203
Berichten: Intopic
Woonplaats: Utrecht
Pizzaman schreef:
Wisp schreef:
c-more schreef:
De moslims van IS hangen blijkbaar de meest pure ware islam aan, zo is in het stuk te lezen. Gelukkig hangen de meeste moslims niet de ware islam aan, maar je ziet hoe gevaarlijk het is als men zich totaal en diep op deze religie gaat storten.


Dat de ene geloofsopvatting de pure en ware islam is en de andere geloofsopvatting niet,
dat is in zichzelf een geloofsopvatting

Wat de meest pure en ware islam is, dat kan alleen door de gelovige zelf beantwoord worden.
En daar denken de gelovigen blijkbaar onderling verschillend over.
(zoals dat bij religie altijd gaat)


Zie "de goede Duitser" in WW2, die waren er ook natuurlijk.
Wie was nou de Echte Duitser?

Wat heeft dat met religie en in het bijzonder de islam, te maken..... :hum:


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#173  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 8:56 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 11:39 pm
Berichten: 7939
Berichten: Intopic
c-more schreef:
Wisp schreef:
c-more schreef:
Zeer interessant artikel in de VOLKSKRANT

IS is in niets strijdig met de islam

Uit de basisliteratuur van terreurbeweging IS blijkt dat zij niets doet wat ingaat tegen de algemene islamitische leer inzake politiek en oorlogshandelingen.

Halim El Madkouri is arabist en islamoloog


Met de bloedige aanslagen in Parijs liet Islamitische Staat (IS) zien dat hij de daad bij het woord voegt. Alles waarmee hij mee heeft gedreigd, heeft hij ook uitgevoerd. Daarmee boezemt hij de hele wereld angst in, vooral nu zij de strijd tegen de nabije vijand uitgebreid heeft naar de verre vijand.

Globalisering van de jihad was tot dusverre het voornaamste kenmerk van Al Qaida. Nu ook IS haar strijd geglobaliseerd heeft, is het zaak om als onderdeel van haar bestrijding niet alleen te denken over het beste militaire antwoord, maar ook de wortels van haar religieuze ideologie te doorgronden. Bij dit laatste verwacht de wereld terecht een belangrijke inbreng van moslims.

Globalisering van de jihad was tot dusverre het voornaamste kenmerk van Al Qaida

Als die moslims alleen maar blijven herhalen dat deze terroristen niets met de islam van doen hebben, dan moet ik ze helaas teleurstellen. Wie de basisliteratuur van de terreurbeweging IS tot zich neemt, zal versteld staan hoe zij er alles aan doet, en met succes, om te bewijzen dat zij niets maar dan ook niets doet wat indruist tegen de algemene islamitische geboden en verboden op het gebied van politiek, bestuur en oorlogshandelingen.

Drie boeken springen in het oog: Massa'il min fiqh al jihad ('Kwesties van jihadjurisprudentie') van Abu Abdullah al Muhajir; Idarat al tawahhush ('Het management van de totale chaos') van Abu Bakr Naji en I'alaam al anaam bi wiladat dawlat al islaam ('Het informeren van de levenden over de geboorte van de islamitische staat') van Othman Ben Abdurrahman al Tamimi.
Al Muhajir stelt dat alle niet-moslims en niet-zuivere moslims oorlogsdoelwit zijn


Moslimgeleerden

Al Muhajir was de leermeester van Al Zarqawi, de geestelijke vader van IS, en wordt zeer gewaardeerd in alle jihadistische netwerken. Zijn boek telt 600 pagina's en behandelt twintig kwesties over wiens bloed en welke wijzen van moorden zijn toegestaan. Voor zijn boek heeft hij, naast de Koran en de Hadith, bijna tweehonderd authentieke islamitische bronnen geraadpleegd van vooraanstaande moslimgeleerden uit alle wetsscholen. Daarmee kan gesteld worden dat dit boek het meest gedetailleerd is als het gaat om de jihad.

Allereerst stelt Al Muhajir dat alle niet-moslims en niet-zuivere moslims oorlogsdoelwit zijn. Het verbod op het doden van vrouwen, bejaarden en priesters weet hij vakkundig te omzeilen door in de Koran, de Hadith en de geschiedenis van de islam voldoende bewijs te vinden waaruit blijkt dat ook deze groepen niet hoeven te worden uitgezonderd.

Want alles wat de vijand kan verzwakken en angst kan inboezemen, is toegestaan. Daarbij zijn onthoofden, levend verbranden, verstikken, verdrinken en van hoge plaatsen gooien de beste manieren om dat doel te bereiken.


Want 'Allah spreekt niet voor niets in de Koran over het doorsnijden van halzen... Onthoofding is geliefd bij Allah en zijn profeten wat de ongelovigen daar ook van vinden'.

Dit boek, dat in jihadistische kringen ook fiqh al dima'a (de jurisprudentie van het bloedvergieten) wordt genoemd, bezorgt de gewone lezer angstdromen.

En het meest beangstigende is zijn perfecte inbedding in de islamitische fiqh-traditie, die voor elke moslim geldt, wat het boek uiterst confronterend maakt.

Hetzelfde geldt voor het boek van Naji. Dit is een soort routekaart naar de oprichting van de islamitische staat. De eerste fase is bepalen waar chaos heerst en de overheid zwak is, om daar toe te slaan en de vijand verder te verzwakken en grondgebied te veroveren. Deze fase noemt Naji de nikaya-fase. Hij adviseert om tijdens deze fase nieuwe jonge aanwas aan te trekken voor de jihad door onder meer 'kwalitatieve operaties uit te voeren die de aandacht trekken zowel in de doelgebieden als in de landen die de plaatselijke vijand ondersteunen; de omvang van de operaties is niet van belang als ze maar aandacht genereren'.


De genoemde boeken vormen de fundering van de religieuze ideologie van IS


Finale klap

Fase twee is idarat al tawahhush: zorgen dat de chaos beheersbaar blijft in de veroverde gebieden en tegelijkertijd bouwen aan (militaire) macht om de vijand de finale klap toe te dienen. De laatste fase is de tamkien-fase, waarin de islamitische staat wordt uitgeroepen.

De genoemde boeken vormen de fundering van de religieuze ideologie van IS. Het zijn geen gewone boeken, maar ideologische en juridische handleidingen die elke jihadist op welke manier dan ook tot zich dient te nemen. Een ideologie die in al haar theoretische en praktische aspecten op de islam is gebaseerd en die zich daarmee met recht islamitisch mag noemen.

Deze ideologie heeft een sterke aantrekkingskracht op veel jonge moslims wereldwijd vanwege haar sterke nadruk op de islamitische identiteit en vanwege haar veldsuccessen. Blijven roepen dat IS niet islamitisch is, hoe sympathiek en begrijpelijk ook, is zinloos.Die moslims die zeggen dat IS niets met de islam te maken heeft, die hebben dus een radicaal andere geloofsopvatting dan de IS aanhangers.
Dat hebben gelovigen onderling wel vaker. En ook blijken de radicaal verschillende opvattingen ook uitgebreid in het betreffende heilige boek te kunnen worden onderbouwd.
Dus wie zegt dat we "versteld zullen staan dat IS er alles aan doet om te bewijzen....." die begrijpt niets van religieuze onenigheid.
En wie hardnekkig wil bewijzen dat de ene gelovige gelijk heeft en de andere gelovige dus ongelijk, die praat niet vanuit wetenschap maar vanuit religieus gelijkhebberigheid.

De moslims van IS hangen blijkbaar de meest pure ware islam aan, zo is in het stuk te lezen. Gelukkig hangen de meeste moslims niet de ware islam aan, maar je ziet hoe gevaarlijk het is als men zich totaal en diep op deze religie gaat storten.

Er is en blijft gewoon 1 Islam en iedereen noemt zijn/haar manier van belijden de ware, de echte, de beste.
De gematigde bekritiseert de orthodoxe en vice versa.
En elk van hen haalt hun regels uit de koran echter interpreteren zij de regels anders.
Jihad is de heilige oorlog, de gematigde debatteert als hij/zij het met de ander oneens is, de extemist hakt in dat geval hoofden af.
De basis is de islam.

Mooier kan ik het niet maken.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#174  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 9:44 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 07, 2012 9:25 am
Berichten: 7778
Berichten: Intopic
Wisp schreef:
c-more schreef:
Wisp schreef:
En wat betekent eigenlijk dat iemand arabist en islamoloog wordt genoemd?
Heeft hij dat ergens gestudeerd?
Of is dat zo maar een aanduiding om te suggestie van wetenschap aan het verhaal te geven?


Waarom vraag je het niet aan de volkskrant ? Of die PvdA'er zelf ?


Jij zet dat hier toch neer? Waarom zou ik het dan niet hier vragen?


Omdat het met de inhoud niets te maken heeft.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#175  BerichtGeplaatst: di dec 01, 2015 9:54 pm 
Wisp schreef:
Die moslims die zeggen dat IS niets met de islam te maken heeft, die hebben dus een radicaal andere geloofsopvatting dan de IS aanhangers.
Dat hebben gelovigen onderling wel vaker.

Het sleutelstuk hier is "radicaal verschillen". Hoe is het mogelijk dat er binnen één religie opvattingen zijn die vrijwel haaks op elkaar staan? Wat stelt zo'n religie dan eigenlijk nog voor? Waar blijft dan het houvast? Waar is de lijn? Waar is de samenhang?

Antwoord: het is in feite niet mogelijk. Ik kom hier verderop nog op terug.

Dat er verschillen van mening zijn over detailzaken, ja. Dat is altijd al zo geweest, maar als de meningen over hoofdlijnen dusdanig divergeren dat het alle kanten opwaait dan is dat een duidelijk teken dat het hier gaat om een religie die in een diepe crisis zit en hard bezig is haar geloofwaardigheid te verliezen.
En ook blijken de radicaal verschillende opvattingen ook uitgebreid in het betreffende heilige boek te kunnen worden onderbouwd.


Nee!

Je kan natuurlijk niet gaan zitten shoppen in gods woord. Als je gods woord op twee radicaal verschillende manieren uit zou kunnen leggen dan is die god een enorme sukkel, denk je ook niet?

Ja, de Koran spreekt zichzelf regelmatig tegen (wat al aangeeft dat het een zeer middelmatig boekwerkje is) maar je kan natuurlijk niet de helft (of driekwart) naast je neerleggen en dat dan nog een onderbouwde opvatting noemen.

Overigens heeft de islam (lees: hebben de auteurs van de koran) een oplossing gevonden inzake de tegenstrijdigheden en die heet abrogatie.

Daar zijn we dan goed klaar mee want vrijwel alle tolerante koranverzen zijn dus geabrogeerd. Is dat effe pech hebben voor de gematigden!


Omhoog
  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#176  BerichtGeplaatst: wo dec 02, 2015 1:43 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 12, 2014 4:47 am
Berichten: 4063
Berichten: Intopic
c-more schreef:
Wisp schreef:
c-more schreef:


Waarom vraag je het niet aan de volkskrant ? Of die PvdA'er zelf ?


Jij zet dat hier toch neer? Waarom zou ik het dan niet hier vragen?


Omdat het met de inhoud niets te maken heeft.


Zet hier dan niet iets neer wat volgens jou zelf met de inhoud niets te maken heeft


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#177  BerichtGeplaatst: wo dec 02, 2015 1:50 am 
Online
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 9:02 pm
Berichten: 10818
Berichten: Intopic
Wisp schreef:
c-more schreef:
Wisp schreef:


Jij zet dat hier toch neer? Waarom zou ik het dan niet hier vragen?


Omdat het met de inhoud niets te maken heeft.


Zet hier dan niet iets neer wat volgens jou zelf met de inhoud niets te maken heeftHet artikel heeft alles met de inhoud te maken, alleen jouw vraag is een stropop....


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#178  BerichtGeplaatst: wo dec 02, 2015 2:07 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 12, 2014 4:47 am
Berichten: 4063
Berichten: Intopic
hein schreef:
Wisp schreef:
Die moslims die zeggen dat IS niets met de islam te maken heeft, die hebben dus een radicaal andere geloofsopvatting dan de IS aanhangers.
Dat hebben gelovigen onderling wel vaker.

Het sleutelstuk hier is "radicaal verschillen". Hoe is het mogelijk dat er binnen één religie opvattingen zijn die vrijwel haaks op elkaar staan? Wat stelt zo'n religie dan eigenlijk nog voor? Waar blijft dan het houvast? Waar is de lijn? Waar is de samenhang?

Antwoord: het is in feite niet mogelijk. Ik kom hier verderop nog op terug.

Dat er verschillen van mening zijn over detailzaken, ja. Dat is altijd al zo geweest, maar als de meningen over hoofdlijnen dusdanig divergeren dat het alle kanten opwaait dan is dat een duidelijk teken dat het hier gaat om een religie die in een diepe crisis zit en hard bezig is haar geloofwaardigheid te verliezen.
En ook blijken de radicaal verschillende opvattingen ook uitgebreid in het betreffende heilige boek te kunnen worden onderbouwd.


Nee!

Je kan natuurlijk niet gaan zitten shoppen in gods woord. Als je gods woord op twee radicaal verschillende manieren uit zou kunnen leggen dan is die god een enorme sukkel, denk je ook niet?

Ja, de Koran spreekt zichzelf regelmatig tegen (wat al aangeeft dat het een zeer middelmatig boekwerkje is) maar je kan natuurlijk niet de helft (of driekwart) naast je neerleggen en dat dan nog een onderbouwde opvatting noemen.

Overigens heeft de islam (lees: hebben de auteurs van de koran) een oplossing gevonden inzake de tegenstrijdigheden en die heet abrogatie.

Daar zijn we dan goed klaar mee want vrijwel alle tolerante koranverzen zijn dus geabrogeerd. Is dat effe pech hebben voor de gematigden!


Ja, moslims die de islam heel anders zien dan IS hebben pech, want die worden door IS en de aanhangers van IS gezien als afvallig of niet aanhangende de echte islam
En zijn daarmee een doelwit voor IS en anderen.

Wat religies voorstellen moet je toch echt aan religieuzen vragen.
Want ja, waar religie is daar zijn ook meerdere elkaar in sterke mate tegensprekende opvattingen.
In het christendom
In de islam
Bij het Boeddhisme
In het Hindoeïsme
You name it, ik zie grote elkaar tegensprekende verschillen.
Als gereformeerd opgevoede jongen zie ik die verschillen natuurlijk het duidelijkst in het christendom
Maar in de islam zijn de verschillen zeker niet minder


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#179  BerichtGeplaatst: wo dec 02, 2015 8:24 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2014 9:17 pm
Berichten: 10104
Berichten: Intopic
Wisp schreef:
Laat zien
hein schreef:
Wisp schreef:
Die moslims die zeggen dat IS niets met de islam te maken heeft, die hebben dus een radicaal andere geloofsopvatting dan de IS aanhangers.
Dat hebben gelovigen onderling wel vaker.

Het sleutelstuk hier is "radicaal verschillen". Hoe is het mogelijk dat er binnen één religie opvattingen zijn die vrijwel haaks op elkaar staan? Wat stelt zo'n religie dan eigenlijk nog voor? Waar blijft dan het houvast? Waar is de lijn? Waar is de samenhang?

Antwoord: het is in feite niet mogelijk. Ik kom hier verderop nog op terug.

Dat er verschillen van mening zijn over detailzaken, ja. Dat is altijd al zo geweest, maar als de meningen over hoofdlijnen dusdanig divergeren dat het alle kanten opwaait dan is dat een duidelijk teken dat het hier gaat om een religie die in een diepe crisis zit en hard bezig is haar geloofwaardigheid te verliezen.
En ook blijken de radicaal verschillende opvattingen ook uitgebreid in het betreffende heilige boek te kunnen worden onderbouwd.


Nee!

Je kan natuurlijk niet gaan zitten shoppen in gods woord. Als je gods woord op twee radicaal verschillende manieren uit zou kunnen leggen dan is die god een enorme sukkel, denk je ook niet?

Ja, de Koran spreekt zichzelf regelmatig tegen (wat al aangeeft dat het een zeer middelmatig boekwerkje is) maar je kan natuurlijk niet de helft (of driekwart) naast je neerleggen en dat dan nog een onderbouwde opvatting noemen.

Overigens heeft de islam (lees: hebben de auteurs van de koran) een oplossing gevonden inzake de tegenstrijdigheden en die heet abrogatie.

Daar zijn we dan goed klaar mee want vrijwel alle tolerante koranverzen zijn dus geabrogeerd. Is dat effe pech hebben voor de gematigden!

Ja, moslims die de islam heel anders zien dan IS hebben pech, want die worden door IS en de aanhangers van IS gezien als afvallig of niet aanhangende de echte islam
En zijn daarmee een doelwit voor IS en anderen.

Inderdaad, maar je zou verwachten....

Wisp schreef:
....
You name it, ik zie grote elkaar tegensprekende verschillen.
Als gereformeerd opgevoede jongen zie ik die verschillen natuurlijk het duidelijkst in het christendom
Maar in de islam zijn de verschillen zeker niet minder

...dat ze dan zich ook zouden onderscheiden zo van "daar horen wij niet bij".
Maar men roept allen "er is slechts 1 islam".

Ik zie een gereformeerde nog geen katholiek zo gelijkstellen.

_________________
Laat zien
Het allerstomste wat je kan doen, is ongelijke dingen gelijk beoordelen.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: De Islam
Bericht nummer:#180  BerichtGeplaatst: wo dec 02, 2015 10:25 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di mei 07, 2013 12:58 pm
Berichten: 1121
Berichten: Intopic
Pizzaman schreef:
...
Inderdaad, maar je zou verwachten....
...
...dat ze dan zich ook zouden onderscheiden zo van "daar horen wij niet bij".

Dat doen veel moslims dan ook; not in my name. Blijkbaar heb je stront in je waarnemingsorganen.

_________________
Gnothi Seauton

Qi (ook wel ch'i, chi, ki of gi) is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat.

Religie handelt over het geestelijke domein van de mens. Het heeft alleen innerlijke betekenis. Alle uiterlijke betekenis die er aan wordt gegeven, is ingegeven door angst, machteloosheid, wantrouwen en ongeloof. Alle religie wijst naar dezelfde weg; naar binnen (in je eigen geest). Zelfkennis is de sleutel, kennis over wat en wie je werkelijk bent. Zodra mensen zich bemoeien met andere mensen is niet religie aan het werk, maar de tegenstrever, het menselijke ego.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 359 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling