Hoe kan het ook anders met creatieve CEO's die nog steeds geloven in monsterachtige behandelcentra en dan ook nog zichzelf tegenspreekt.
Citaat:
Levi werd daarnaast getroffen door een heel ander contrast: de vriendelijkheid van de Britten, in tegenstelling tot de Hollandse bejegening. 'In Nederlandse ziekenhuizen - ik ben daar zelf ook jarenlang onderdeel van geweest - zijn we beleefd, we zijn correct, we doen ons best, maar heel vaak zijn we helemaal niet echt heel aardig tegen mensen.' Hij legt uit: 'Als je in Nederlandse ziekenhuizen om je heen kijkt, zie je altijd mensen zoeken, want hoe goed de bewegwijzering ook is, mensen hebben vaak stress en vinden het lastig om de weg te vinden. Je ziet links en rechts de witte uniformen langs die mensen flitsen en niemand vraagt even: hé, u bent kennelijk op zoek, kan ik u even helpen? Dat is in Engeland echt de gewoonste zaak van de wereld.'
Zou die CEO begrijpen dat het overbelaste personeel de mensen moet helpen de weg te vinden maar daar helemaal geen tijd voor heeft, maar dat eerder een taak is van iemand die het kunstje snapt van Schiphol (waar mensen wel de weg kunnen vinden?)Overigens kom ik nogal eens in het ziekenhuis in Alkmaar en heb geen klachten over de bewegwijzering, wel zou ik de cijfers wat groter maken en ook op de muren bewegwijzering zetten, hoe simpel kan het leven zijn?
Citaat:
Ook op de Nederlandse zorg valt het een en ander aan te merken, vindt Levi. Onlangs pleitte hij opnieuw voor een drastische reorganisatie van de huisartsen- en ziekenhuiszorg in Nederland. 'We hebben in Nederland iets van tachtig ziekenhuizen; als je goed kijkt, zijn ze eigenlijk allemaal een beetje hetzelfde. Ze willen allemaal zo veel mogelijk specialismen in huis, ze willen het liefst allemaal zo veel mogelijk verschillende operaties doen, ze willen het liefst allemaal zo veel mogelijk scans en MRI's en PET's en het liefst ook nog zo'n robot. Dat is eigenlijk een beetje waanzin in een land met zo'n klein oppervlak als Nederland.
Weet die kneus dan nog steeds niet dat ziekenhuizen steeds vaker op een zogenaamd verdienmodel dat de zorg duurder maakt dan nodig is?
Citaat:
Levi pleit voor een aantal van ongeveer 15 grote ziekenhuizen, verspreid over het land, die topzorg verlenen. 'En daaromheen een netwerk van kleinere ziekenhuizen of gezondheidscentra, die wat meer eenvoudige zorg of de wat meer chronische zorg aan patiënten bieden, dichtbij huis.' Levi merkt wel dat er van die grote centra ontstaan, maar dat dit ten koste gaat van de kleine centra. 'Die trekken het financieel niet en gaan in toenemende mate dicht. Dat is, denk ik, verkeerd. Het is niet alleen zo dat je die topzorg moet specialiseren in een aantal centra, maar dan moet je in die centra ook niet al die eenvoudige dingetjes gaan doen, die veel beter dichtbij de mensen thuis zouden kunnen gebeuren. (...) Dus je gaat in héle dure centra met dure infrastructuur en duur personeel spataderoperaties of staaroperaties doen. Dat is alsof je een Big Mac serveert in een driesterrenrestaurant.'
Op zich een goed idee maar het AMC zou zo'n speciaal ziekenhuis moeten zijn en het behandelt nog steeds gewone botbreuken. In de 15 ziekenhuizen moet dan alleen de top van de top staan voor zeer ingewikkelde complexe medische ingrepen. Ik zie dat nog niet gebeuren.
Citaat:
Waarom verandert dit niet? 'Zo'n netwerk van samenwerkende ziekenhuizen, bijvoorbeeld op het gebied van spoedzorg of op het gebied van meer complexe zorg of ziekenhuiszorg, zou best kunnen. Dat zou eigenlijk onder de regie van zorgverzekeraars moeten gebeuren, maar de zorgverzekeraars doen dit niet.' En de ziekenhuizen mogen het niet, zegt Levi, omdat de marktwerking dan verstoord zou worden. De overheid zou het ook nog kunnen doen, maar die laat het over aan zorgaanbieders en -verzekeraars.
Dit is het probleem van de marktwerking: marktwerking houdt innovatie en vernieuwing tegen. Jammer dat ik het hem niet hoor zeggen.
https://www.bnr.nl/programmas/hemmen/10 ... riendelijk