Biertje schreef:
@ Raya
Citaat:
Ik heb een hekel aan CBS'jes. De een is de ander niet. Ik ken weer vele babyboomers die nooit verder gekomen zijn dan het minimumloon of net ietsje meer. Mensen die 1x per jaar op vakantie gingen de camping het Grote Bos. Niet naar Bali, niet naar Ibiza.
Dat er mensen waren en zijn die het goed hebben, wil niet zeggen dat iedereen het goed heeft. Een gemiddelde wordt altijd geflankeerd door uitersten. Een groep die de een ziet wordt altijd vergezeld door groepen die die ene niet ziet, terwijl een ander een andere groep ziet.
Zelfs onder de babyboomers vind je vogels van elk pluimage, sociaal en asociaal, socialist en neoliberaal, patriot en wereldbewoner. Net als in de voorliggende generaties en die na hen komen.
Het CBS zal nooit zeggen dat alle babyboomers het goed hebben, maar gemiddeld wel.
Citaat:
Je kunt en mag het mensen echter niet kwalijk nemen dat mensen kansen grijpen, zolang het maar in het redelijke blijft. Vroegpensioen, arbeidstijdverkorting, was niet om eerder te stoppen maar in tijden van grote jeugdwerkloosheid ook jongeren de kans te geven een carrière op te bouwen.
Dat huizen (stenen) nu zoveel waard zijn, komt niet door profiteren van babyboomers, maar door wanbeleid van een aantal figuren, met name aan de zo genoemde rechterflank van de samenleving, die schaarste al die jaren heeft weten vol te houden, om zo de prijzen op te drijven. Vergis je daarbij niet, er zijn ook veel babyboomende steneneigenaar die diep in de shit zitten, omdat hen een hypotheek werd aangesmeerd, welke hen met grote schulden achterlaat, juist daar, waar veel babyboomer niet alleen een onbezorgde oude dag wilden hebben, maar ook iets na wilden laten aan hun kroost. Maar uiteraard pas na hun dood, niet bij leven, zoals veel na-babyboomers nu van hun ouders en grootouders eisen.
Ik verwijt nergens dat mensen hun kansen grijpen maar het waren de babyboomers die vroeg met pensioen gingen en van hen mocht de AOW gerechtigde leeftijdtijd niet omhoog, Slochteren mocht opgestookt worden en hebben massaal geprofiteerd van HRA en forse premie op woningen. Ik vind het een schande dat nota 50 plus een fillibuster gingen houden over de aflosboete. Als iemand het kan betalen zijn zij het wel.
Citaat:
Dat de rente die pensioenfondsen genieten door meer risico te nemen, zal wel. Het vermogen is toch maar mooi verdubbeld in ruim tien jaar tijd. En bij de dekkingsgraad wordt nog steeds gekeken naar ALLE pensioenverplichtingen, ook die naar jongeren.
Er zijn ook veel meer deelnemers.Je moet niet kijken naar het vermogen maar naar de verplichtingen.
Citaat:
Als we met echt alles rekening moeten houden, hoeven we helemaal geen woningen te bouwen. De mens zal hoe dan ook uitsterven. Dan is er geen woning meer nodig.
Mensen moeten echter wonen en zolang er te weinig woningen zijn om alle mensen te huisvesten, is er sprake van woningnood.
Daarbij wordt de behoefte niet alleen bepaald door geboorten, maar ook door immigratie en veranderende cultuur. Het grootgezin is vrijwel uitgestorven in Nederland.
De woningnood is kunstmatig, men ging er altijd van uit dat 65+ naar een verzoringshuis ging of een flatje betrok en dat klopt niet.
Het gemiddelde wordt maar al te vaak als leidraad genomen. Er wordt te vaak ongericht op de kudde geschoten als het gaat om blamen van babyboomers. Het is en was een kwestie van mensen die het goed hebben en hadden en een (vaak grotere) groep die het minder hebben en hadden. Het leven was ook ten tijde van de babyboomgeneratie niet zorgeloos. Zelf, volgens de een nog net wel babyboomer en volgens de ander niet meer, ben ik opgegroeid in een arm gezin, ook ten tijde van de opleving na de oorlog. Ook ben ik nooit rijk geworden, zelfs niet in stenen. En in mijn werk, dat zich juist richtte op mensen die het minder hadden, weet ik dat het over een hele grote groep babyboomers gaat die het niet zo geweldig af is gegaan. Natuurlijk waren er mensen op gezette tijden gelukkig, maar ze maakten ook de crises mee in de jaren 70 en 80, iets wat nogal eens wordt vergeten, vooral de crisis in de jaren 70.
Voor wat die VUT en andere regelingen inzake arbeidstijdverkorting zou je toch echt eens iets dieper in de geschiedenis moeten duiken. Het was niet vanwege rijkdom dat mensen eerder stopten met werken. Het was om de jeugd een kans te geven.
Het plan voor vervroegde uittreding met achterlating van een vacature voor een jonge werkzoekende werd in 1974 bedacht door Johan Grobbee, economisch medewerker van het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV). Nog in de studiefase meldde de perschef van het NKV dit idee aan de media, ter ondersteuning van een ledenwerfcampagne en om het verbondsbestuur te beïnvloeden.
In die tijd was de jeugdwerkloosheid als gevolg van de economische recessie erg hoog. Het "sociaal pensioen", zoals de uitgewerkte versie was gaan heten, had als doel om deze jeugdwerkloosheid te bestrijden: voor elke oudere die eerder stopte met werken, zou een jonge werkloze aangenomen moeten worden. Begin 1975 werd het plan officieel gepresenteerd door verbondsbestuurder Toon Riemen.
(wiki)
Er zijn meer deelnemers maar niet zo heel erg veel meer. Er zijn nogal wat mensen 'geimporteerd' in de loop der jaren, die jaren niets of helemaal niets hebben bijgedragen. Allemaal mensen die straks niets of een miniem pensioentje beuren. Ook hier is, ook om andere redenen, wat meer nuancering op zijn plaats. Overigens, als er meer mensen aanspraak kunnen maken op pensioen, betekent dat ook dat die mensen hebben ingelegd. Anders kun je nog steeds geen aanspraak maken op pensioen. Toen niet, en nu niet.
De woningnood was al gigantisch voordat de bejaardentehuizen gesloten werden. In Utrecht is al tientallen jaren een wachtlijst van 8 tot 12 jaar om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Dat is echt niet sinds kort. Als je het dan allemaal op babyboomers wilt schuiven: de woningnood is vergergerd door de generatie na de babyboomers. Rutte, bijvoorbeeld, is geboren in 1967 en Lodewijk Asscher in 1974. En wat dacht je van Diederik Samsom? Die zag in 1971 het levenslicht (en daar bleef het dan ook bij).
Werd niet juist door deze generatie gigantisch bezuinigd op de bejaarden en verpleeghuiszorg onder het mom dat mensen langer thuis moesten blijven wonen? Werd niet juist door deze generatie besloten dat sociale huurwoningen moesten worden verkocht en nog meer gesloopt? Werd niet door deze generatie besloten de woningcorporaties te plukken zodat er minder geld overbleef voor woningbouw (verhuurdersheffing)?
Alles goed en wel, maar er wordt mij teveel in de schoenen geschoven van teveel mensen die ook niet anders konden dan slikken wat ze voorgeschoteld kregen. Het is en was en blijft een politieke elitie, een kliek die de dienst uitmaakt. Soms profiteerden en profiteren mensen daarvan, soms en vaak de meesten niet. Natuurlijk zijn er ook nu mensen die profiteren van de afschaffing van de dividendbelasting, wat weer gecompenseerd moet worden door mensen die nu werken, de jongeren. Maar daar hoor ik dan weer niemand over.
Je mag best met de vinger wijzen, maar wijs dan wel naar de mensen naar wie je moet wijzen en wijs niet in het wilde weg omdat je ergens een groep ziet staan.