Het is nu zo maart 24, 2019 2:46 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Welk scenario is het meest waarschijnlijk?
Scenario 1: het liberalisme zet door 31%  31%  [ 4 ]
Scenario 2: opkomend nationalisme stelt paal en perk aan de globalisering 15%  15%  [ 2 ]
Scenario 3: de islam gaat overheersen 8%  8%  [ 1 ]
Geen van de drie geschetste scenario's 46%  46%  [ 6 ]
Totaal aantal stemmen : 13
Auteur Bericht
Bericht nummer:#1  BerichtGeplaatst: di okt 13, 2015 11:06 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 02, 2014 12:12 am
Berichten: 500
Berichten: Intopic
Mijn bedoeling is een aantal escenarios voor de toekomst te schetsen, en over de waarschijnlijkheid daarvan te discussiëren. De scenarios zijn bewust negatief.

1.- Het liberalisme en de globalisering zetten door op economisch en cultureel gebied. Een beetje de voortzetting van de huidige tendenzen dus.

De wereldwijde vrijhandel, door het wegnemen van handelsbarriéres , immigratiebeperkingen en toezicht op kapitaalstromen, leiden tot kleine verschillen in rijkdom tussen landen en over 50 jaar zal het inkomen per hoofd van de bevolking in Azië, Europa, Australië, Noord en Zuidamerika niet veel meer verschillen. Afrika blijft nog wel aanzienlijk armer dan de rest. De klasseverschillen zijn sterk toegenomen, de middenklassen zijn goeddeels verdwenen. De burgerlijke middenklasse die werkte, spaarde, iets opbouwde en streefde naar opklimmen op de maatschappelijke ladder is nog slechts een 10% van de wereldbevolking. Een ultrarijke internationaal georiënteerde -1% van de wereldbevolking- en niet langer met vaderlanden verbonden bovenklasse heeft meer dan 80% van de productiemiddelen in handen. Hekkensluiters zijn een inmiddels enorm gegroeide onderklasse -89% van de wereldbevolking- die zoet worden gehouden met entertainment en consumeren, als ze wat onrustig worden wordt er wat geld bijgedrukt en uitgedeeld, en klaar is Kees, inmiddels verworden tot consumerende zombie, zonder meer aspiraties dan het kunnen kopen van het nieuwste snufje. Natiestaten en nationale democratieën stellen niets meer voor; hun macht reikt niet verder dan die van een gemeenteraad in 1990 en hun beslissingen gaan over doedingetjes: de kleur van het parlementsgebouw, de maximumsnelheden binnen de bebouwde kom, en wie de volgende week een lint door mag knippen. De nationale talen zijn steeds onbelangrijker geworden, doorspekt met engelse termen en engels een taal die allen moeiteloos spreken en begrijpen. Het onderwijs is vereenvoudigd tot het begrijpen van de nieuwste technologie, zelf denken en scheppen is ondoelmatig en vermoeiend, geenszins een uitdaging. Identiteit is niet langer verbonden met nationaliteit, oorsprong, tradities, taal, ras of religie doch met de voorkeuren op het gebied van modes en technologie.

En dan zijn er nog kleine randgroepjes die zich verzetten tegen de afstomping, de lamlendigheid en de kleurloze eenvormigheid: milieuactivisten, nationalisten, marxisten, racisten, fundamentalistische moslims, christenen, hindoes en boeddhisten; hun slagkracht is gering en de navolging van hun ideeën blijft marginaal. Er zijn talloze instanties en technologieën die hun plannen en daden nauwlettend volgen.

Totzover dus een volmaakte nieuwe wereldorde met wat achterhoedegevechten.

Wat er gebeurt in de daarnavolgende jaren, tussenn 51 en 100 jaar na nu.

Er doemen duistere bedreigingen aan de horizon. De wereldbevolking is gegroeid naar 10 miljard zielen, en de pogingen om de onderklasse rustig te houden met douceurtjes, nieuwe modes, nieuwe technologieën leggen een zware tol op het milieu, "recycling" is onvoldoende, er allerlei tekorten aan grondstoffen ontstaan en de klimaatsveranderingen maken het leven moeilijker. Er ontstaan massale migraties naar gebieden met koelere klimaten, en daardoor ook conflicten over woonruimte, grond, toewijzing van consumptierechten/sociale voorzieningen (tegen die tijd is het begrip sociale voorzieningen vervangen door het woord consumptierecht).

Het leidt tot een anarchie en conflicten, moordpartijen, die de bovenklasse verder koud laat. Zij stellen hun belangen veilig en laten het plebs elkaar maar uitmoorden.

2. Donald Trump wint in de VS, in veel europese landen komen nationalistische partijen aan de macht, waardoor een rem komt op de globalisering en immigratiestromen richting rijke landen, de middenklassen afgeschermd worden en sociale voorzieningen in stand kunnen worden gehouden. De integratie van europese landen in een Unie wordt teruggebracht tot een economisch samenwerkingsverband. Immigratie en immigrantenculturen worden als sterk negatief voorgesteld, en zo ontstaat een soort inzichzelfgekeerdheid welke op den duur verstarring en technologisch achterblijven veroorzaakt. De economische samenwerking verloopt maar stroefjes en Europa vervalt gaandeweg tot een museum-achtige verzameling van natiestaatjes. In de VS bepaalt het door Donald Trump heropgeleefde isolationisme de politiek. De NAFTA wordt de facto opgeheven, en militair wordt er alleen gehandeld als de belangen van de VS in de knel komen. Ook de VS verstart op economisch en cultureel gebied. Rusland heeft dankzij de machteloosheid van Westeuropa en het isolationisme van de VS inmiddels het oude Sowjetrijk kunnen herscheppen, en Oekraïne, Moldavië, Kazachstan, Wit-Rusland, Uzbekistan, enz. zijn feitelijk niet meer dan provincies van het Russische Rijk. Rusland kiest voor protectionisme op economisch gebied en houdt stand dankzij de uitgebreide voorraden grondstoffen. China wordt wat minder kapitalistisch en is dat eigenlijk alleen waar het de op export gerichte industrie betreft, voor het overige overheerst protectionisme en een uit de communistische tijd stammend systeem van minimumvoorzieningen. In het Midden-Oosten blijven Iran en Saoedisch Arabië strijden om de hegemonie waar Israel wel bij vaart. Van tijd tot tijd mengen China en de VS zich in het gekrakeel, met het doel de olietoevoer veilig te stellen. De overige landen streven naar zelfvoorziening op energetisch gebied.

In zwart-Afrika heerst een soort neokolonialisme wat bedreven wordt door China, de VS, enkele europese en arabische landen, en vooral gericht op het veiligstellen van de toevoer van grondstoffen en tropische landbouwproducten.

Dit scenario kan nog veel meer uitgewerkt worden, maar dat kan in de loop van de discussie ook.

3. De Islam krijgt de macht in handden in een aantal grote europese landen, zoals geschetst in Onderwerping van de franse schrijver Michel Houellebecq. De europese elites bevreesd voor de opmars van extreem-rechts gooien het op een akkoordje met "gematigde" moslims, de bevolking, vergrijsd en louter nog gericht op een beetje levensgenieten laat het allemaal gebeuren, men verkiest vrede en rust ook al worden een aantal fundamentele westerse vrijheden stap voor stap en stukje bij beetje ingeperkt. Strijdbare jongeren die zich tegen deze tendenzen verzetten zijn een kleine minderheid. Van de bevolking hebben alleen nog de immigranten wat meer kinderen, waardoor de de grote masaa van de jeugd weinig binding heeft met het historische Europa van de verlichting en de mensenrechten. Saoedisch Arabië, Qatar, enzovoorts worden de belangrijkste financiers van grote europese universiteiten. En zo voltrekken zich zonder slag of stoot radicale veranderingen in de europese cultuur. Over 50 jaar zal dan arabisch de grote internationale taal worden, en de europese bevolking zal in hoog tempo ethnisch en cultureel veranderen.

De VS trekt de handen af van Europa, en keert zich in zichzelf. Rusland en China hebben de grootst mogelijke moeite met radicale moslims binnen de eigen grenzen, Afrika is goeddeels moslim geworden op een paar landen na, en in Latijnsamerika wint de islam gaandeweg terrein. Over de gehele wereld is moslemfundamentalisme salonfähig geworden en in veel landen zijn wetten aangepast om vooral moslims maar niet voor het hoofd te stoten. Vrouwen zijve4rdwijnen in toenemende mate uit de beroepensector en lopen steeds vaker gehoofddoekt, want dat zijn de nieuwemodetendenzen zoals die vanuit Parijs, Milaan en Londen gedicteerd worden; openlijke homoseksualiteit is verboden in steeds meer landen. De bouw van moskeeën en het stichten van moslemscholen wordt gesubsidieerd,

Veel grote internationale concerns en banken zijn overgenomen door arabische investeringsmaatschappijen, welke actief de islamitische zaak steunen.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#2  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 12:16 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 02, 2014 12:12 am
Berichten: 500
Berichten: Intopic
Er heeft iemand geen van de 3 gestemd. Wil die dat toelichten?


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#3  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 2:55 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 8:55 pm
Berichten: 19203
Berichten: Intopic
Woonplaats: Utrecht
willem schreef:
Er heeft iemand geen van de 3 gestemd. Wil die dat toelichten?

Ik heb dat zojuist ook gestemd omdat ik dat echt denk. Ik heb me wel tot Nederland beperkt. Geen van de drie zal de overhand krijgen, zeker de islam niet. Ik heb nog wel vertrouwen in de meerderheid van de inwoners van Nederland die hun verstand zullen gebruiken.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#4  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 4:25 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 8:48 pm
Berichten: 15678
Berichten: Intopic
1. is het meest wenselijke en denkbare scenario, ik zie het echter veel minder negatief. Dit schreef ik elders:

De komende 50 jaar staat volledig in teken van de zich alsmaar verder ontwikkelende technologie. Smartphones en watches zijn nog maar het begin. Auto's, smart cars zullen zonder bestuurders rijden. Huizen worden smart homes, werkplekken veranderen. Papier is iets uit een ver verleden.

Sociaal economisch verandert er weinig. Er is een zeer rijke toplaag, een brede middengroep en een arme onderlaag die net als nu min of meer langs elkaar bestaan. Men weet van elkaars bestaan maar de wegen kruisen elkaar zelden of nooit.

Europa is nooit de eenheid geworden die de leiders rond het jaar 2000 voor ogen stond. Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italie modderen door zonder dat de bundeling van krachten tot een echte sterke eenheid geleid heeft. Europa is nooit meer de wereldmacht geworden die het eigenlijk had moeten zijn. Mensen zijn overwegend ongelovig of moslim. Het aantal joden en christenen is te verwaarlozen.

Rusland is kaput. De lage olieprijzen van 2014-2020 hebben het land economisch naar de rand van de afgrond gebracht. De bevolking kwam in opstand, Putin werd afgezet en nadat vanaf 2030 nauwelijks meer olie gebruikt werd in de wereld was het afgelopen met Rusland.

Het midden oosten is een arme boel. Oorlogen, terreur en dalende olieprijzen hebben het gebied uitgemergeld. Alleen Israel is een bloeiende staat. De hoogwaardige technologie, gecombineerd met een sterk leger en een positieve goed opgeleide bevolking zorgde er voor dat de economie bleef groeien. Niet alleen de economie groeide, Israel heeft ook de west bank en gaza weer binnen de grenzen kunnen nemen en hoewel er altijd onruststokers zijn, hebben de voormalige Palstijnen eieren voor hun geld gekozen en leven ze in vrede en veiligheid in het welvarende land.

China doet het uitstekend over 50 jaar. Daar zag het rond 2025 niet naar uit. De bevolking wilde democratie en welvaart en het communistische regime sloeg opstanden met harde hand neer. Het heilige vuur was echter niet meer te stoppen en een trein met 2 miljard Chinezen houd je niet tegen. China is een kapitalistische democratie en anders dan Europ een eenheid, met voldoende betaalbare arbeid van hardwerkende mensen. China is de fabriekshal van de wereld. De mensen hebben het er goed en zijn gelukkig.

In Zuid Amerika, Afrika en Noord Amerika verandert er relatief weinig.
Zuid Amerika is te verdeeld en te socialistisch en Afrika blijft arm. De VS blijft de enige echte wereldleider en maakt met het nieuwe China de dienst uit in de wereld.

_________________
"the nine scariest words in the English language are 'I'm from the government, and I'm here to help.'"
Ronald Reagan


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#5  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 5:26 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 02, 2014 12:12 am
Berichten: 500
Berichten: Intopic
Osker schreef:

Zuid Amerika is te verdeeld en te socialistisch en Afrika blijft arm. De VS blijft de enige echte wereldleider en maakt met het nieuwe China de dienst uit in de wereld.

Wat een onzin, Osker. Zuid Amerika is weliswaar verdeeld, maar vooral antiliberaal, meer vanuit conservatieve dan socialistische hoek. ¿En de VS als wereldleider? Onzinnig. Hoeveel macht ze ook hebben, hier krijgen ze geen voet aan de grond. Augusto Pinochet kwam dan met wat hulp van de CIA aan de macht, hij gaf nooit de mijnen terug aan de VS, noch de onteigende bedrijven terug. Ricardo Lagos stemde nooit in met de invasie van Irak. Wij zijn geen vazallen. Maar niet daarom socialistas.

Chili is geen 52° staat van de VS zoals Nederland zich kennelijk gedraagt als schoothondje en staat 51 van de VS.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#6  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 8:21 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma apr 15, 2013 3:37 pm
Berichten: 6985
Berichten: Intopic
Het liberalisme. Het is een tendens dat al tientallen jaren gaande is en niet zal stoppen omdat het liberalisme de beste garantie is op voorspoed en mensen zijn niet dom. Staten zoals we ze kennen hebben hun langste tijd gehad, landen zullen steeds meer de functie krijgen van administratieve eenheden. Robotisering neemt 99% van alle werkzaamheden over, waardoor de menselijke activiteit niet meer nodig is om productie te leveren en zij zich bezig kan houden met filosofie, ontdekkingsreizen, op het strand liggen. Nu de mens ook niet meer beloond hoeft te worden voor zijn activiteit zal de functie van het geld verdwijnen. Als men iets wil spreekt men gewoon tegen een apparaat, bijvoorbeeld Tea, Earl Grey, Hot

_________________
Alle Menschen werden Brüder - Beethoven

Neoliberalisme nader uitgelegd


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#7  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 10:15 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di apr 15, 2014 4:28 pm
Berichten: 5235
Berichten: Intopic
Woonplaats: Mijn eigen Vinexwijk
Lancelot schreef:
Het liberalisme. Het is een tendens dat al tientallen jaren gaande is en niet zal stoppen omdat het liberalisme de beste garantie is op voorspoed en mensen zijn niet dom. Staten zoals we ze kennen hebben hun langste tijd gehad, landen zullen steeds meer de functie krijgen van administratieve eenheden. Robotisering neemt 99% van alle werkzaamheden over, waardoor de menselijke activiteit niet meer nodig is om productie te leveren en zij zich bezig kan houden met filosofie, ontdekkingsreizen, op het strand liggen. Nu de mens ook niet meer beloond hoeft te worden voor zijn activiteit zal de functie van het geld verdwijnen. Als men iets wil spreekt men gewoon tegen een apparaat, bijvoorbeeld Tea, Earl Grey, Hot

Droom rustig verder. Wel eens bedacht dat mensen niet automatisch alles delen wat ze hebben? Liberalen al helemaal niet; die bezuiningen op de sociale uitgaven omdat ze daar geen visie op hebben. Robotisering en automatisering helpen ons dus nauwelijks verder als niet vrijwel iedereen betrokken blijft bij de kern van de economie. Door werken (hoe dit er dan ook uit ziet) houd je een vinger in de pap. Werken zal dus altijd "in het zweet uws aanschijns" zijn - de socialisten begrepen vroeger nog dat je iets had als "klassenstrijd" waarbij de zwakste partij het hardst moet werken om aan de kost te komen. Helaas is uw paradijs een luchtspiegeling.

_________________
de meesten hadden de middelen niet om bootvluchteling te worden


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#8  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 10:23 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di apr 15, 2014 4:28 pm
Berichten: 5235
Berichten: Intopic
Woonplaats: Mijn eigen Vinexwijk
Het vierde alternatief is het conservatisme. De liberalen, de nationalisten en de islamisten geloven allemaal dat ze een paradijs op aarde kunnen maken als hun dromen uitkomen. Het liberalisme zal de meerderheid in armoede doen verkommeren; het nationalisme is helemaal niet nader omschreven en is in de praktijk anderhalve man en een paardekop die migranten te lijf gaan (kansloos gelukkig); het islamisme kan nog een grote opgang beleven maar (desnoods na de vierde wereldoorlog) zal het islamisme weer eeuwen van de aardbodem verdwijnen, misschien de hele Islam in zijn maalstroom meenenemend.

Het conservatisme onderstreept de hachelijkheid en onwenselijkheid van revoluties, en van geplande grote veranderingen - dat zijn gebeurtenissen die soms toch voorkomen maar dikwijls met veel bloedvergieten of met onvoorstelbare schade. Het conservatisme streeft naar geleidelijke evolutie van de mensheid, met vallen en opstaan.

_________________
de meesten hadden de middelen niet om bootvluchteling te worden


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#9  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 10:29 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 02, 2014 12:12 am
Berichten: 500
Berichten: Intopic
En hoe ziet een conservatief toekomstscenario er dan concreet uit?

Nationalistische tendenzen winnen aan kracht. Niet alleen door de weerzin tegen massa-immigratie, maar ook doordat globalisering de inkomensverschillen tussen de klassen en binnen eenzelfde land enorm doet toenemen. En dus ontstaat de roep om behoud van sociale voorzieningen en nivellerende belastingen. Die laatste zaken gaan niet samen met open grenzen, en dus zijn er argumenten te over van zowel traditioneel linkse als van conservatieve zijde tegen de globalisering, open grenzen en vergaande liberalisering van de economie.

Het keerpunt komt eerst in de rijke landen: daar verliest de samenleving veel door het verdwijnen van de middenklasse en (relatieve) verarming van de onderklasse. De armere landen gaan nog wel even verder liberaliseren, die gaan er relatief op vooruit.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#10  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 11:12 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di apr 15, 2014 4:28 pm
Berichten: 5235
Berichten: Intopic
Woonplaats: Mijn eigen Vinexwijk
Zo'n politiek van geleidelijke stappen staat juist op gespannen voet met grote toekomst-scenario's. Er zijn leerprocessen, drie stappen vooruit maar toch weer twee achteruit.

Hoe om te gaan met globalisering? Verwacht geen conservatief antwoord. Persoonlijk denk ik dat ook globalisering een "kapitalistische revolutie" is die eerder afgeremd moet worden, dan bevorderd zoals de liberalen schijnen te denken. Dat afremmen gebeurt niet met een blauwdruk maar met praktisch en voorzichtig reageren op wat er in de wereld om je heen gebeurt. Grote stappen die je nog ongedaan kunt maken zijn natuurlijk de Euro voor zuidelijke landen en onze (plotseling opgekomen, dankzij een "facebook-revolutie") voorliefde voor westers geinspireerde opstanden elders in de wereld.

_________________
de meesten hadden de middelen niet om bootvluchteling te worden


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#11  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 11:39 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 02, 2014 12:12 am
Berichten: 500
Berichten: Intopic
Dan is jouw optie dus nationalisme, tegen de globalisering of die op zijn minst afremmen. Op een wat voorzichtige manier dan. Maar dat sluit het nationalistische scenario ook helemaal niet uit.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#12  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 11:54 am 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma apr 15, 2013 3:37 pm
Berichten: 6985
Berichten: Intopic
Rightnow schreef:
Lancelot schreef:
Het liberalisme. Het is een tendens dat al tientallen jaren gaande is en niet zal stoppen omdat het liberalisme de beste garantie is op voorspoed en mensen zijn niet dom. Staten zoals we ze kennen hebben hun langste tijd gehad, landen zullen steeds meer de functie krijgen van administratieve eenheden. Robotisering neemt 99% van alle werkzaamheden over, waardoor de menselijke activiteit niet meer nodig is om productie te leveren en zij zich bezig kan houden met filosofie, ontdekkingsreizen, op het strand liggen. Nu de mens ook niet meer beloond hoeft te worden voor zijn activiteit zal de functie van het geld verdwijnen. Als men iets wil spreekt men gewoon tegen een apparaat, bijvoorbeeld Tea, Earl Grey, Hot

Droom rustig verder. Wel eens bedacht dat mensen niet automatisch alles delen wat ze hebben? Liberalen al helemaal niet; die bezuiningen op de sociale uitgaven omdat ze daar geen visie op hebben. Robotisering en automatisering helpen ons dus nauwelijks verder als niet vrijwel iedereen betrokken blijft bij de kern van de economie. Door werken (hoe dit er dan ook uit ziet) houd je een vinger in de pap. Werken zal dus altijd "in het zweet uws aanschijns" zijn - de socialisten begrepen vroeger nog dat je iets had als "klassenstrijd" waarbij de zwakste partij het hardst moet werken om aan de kost te komen. Helaas is uw paradijs een luchtspiegeling.

Mensen delen niet omdat er schaarste is in een bepaalde vraag. Als schaarste ophoudt te bestaan deelt men wel. Stel nu dat de energie voorziening komt vanuit kernfusie waarvan de grondstof zeewater is. Dan wordt de prijs van energie nagenoeg gratis. Verder werkten er tientallen mensen in een logistiek centrum van Bol.Com. Dit bedrijf heeft nu een loods waarbij geen mensen meer betrokken zijn op een paar it techneuten na. Mensen zijn op een gegeven moment helemaal niet meer nodig om werk te leveren. Robots rooien de aardappelen of plukken aardbeien en de energie hiervoor wordt gratis geleverd. Schaarste houdt op te bestaan en mensen kunnen zich bezig houden met ouwehoeren op WSP of een bacardi cola drinken op het strand. Je begrijpt toch wel dat toekomstvoorspellingen van hoe de wereld er over 200 jaar uit ziet gebaseerd zijn op fantasie en droom?

_________________
Alle Menschen werden Brüder - Beethoven

Neoliberalisme nader uitgelegd


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#13  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 12:28 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma dec 17, 2012 12:38 am
Berichten: 5578
Berichten: Intopic
portman schreef:
willem schreef:
Er heeft iemand geen van de 3 gestemd. Wil die dat toelichten?

Ik heb dat zojuist ook gestemd omdat ik dat echt denk. Ik heb me wel tot Nederland beperkt. Geen van de drie zal de overhand krijgen, zeker de islam niet. Ik heb nog wel vertrouwen in de meerderheid van de inwoners van Nederland die hun verstand zullen gebruiken.

Ik denk ook dat de toekomst niet zo "ideologisch ingeregeld" zal zijn: er komen alleen maar meer zwevende kiezers, de (democratische) wisselingen van de wacht gaan gewoon door. Niets beklijft, dus optie vier. Als optie vier er niet wat geweest, had ik gekozen voor liberalisme, althans het neo-liberalisme is ons de laatste 40 jaar met zorg ingelepeld. Economie is niet het enige thema: het gaat om (wisselende) meerderheden over allerlei thema's. Democratie met wisselende samenstellingen.

_________________
'This was the day an American president stood on foreign soil next to a murderous lying thug and refused to back his own country. Patriots need to stand up and reject the behavior of this president.'
James Comey Twitter 14:06 - 16 jul. 2018


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#14  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 12:35 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 09, 2012 4:18 pm
Berichten: 48529
Berichten: Intopic
Het is altijd een golfbeweging geweest. Hoe meer het neoliberalisme (want dat is het m.i.) op dit moment wordt doorgevoerd, hoe meer groepen daar het slachtoffer van zullen worden. Uiteindelijk zal een tegenbeweging op gang komen.
Het zullen dan ook groepen zijn die voor zichzelf op gaan komen en uiteindelijk een front zullen vormen. Soms zal dat, gezien nationale sturing, nationaal zijn. Soms zal dat internationaal verzet zijn (TTIP).
Qua religie is Nederland het meest gesecuraliseerde land in Europa, dacht ik. Als islam al een kans zou krijgen, zou dat met name hier zijn, maar ik denk dat we daarvoor te ver afstaan van religie. Al zijn er altijd weer groepen die in het zoeken naar houvast, religie aan zullen grijpen. Alleen in de bible-belt worden echter nog kerken bijgebouwd. In de rest van het land weet men niet meer wat men nog aan moet met al die lege kerken.

Ik denk dat we uiteindelijk, wel na fikse strijd, zullen terugkeren naar een socialere samenleving.

_________________
“Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral.”
Bron: Kurt Weill en Bertolt Brecht, Die Dreigroschenoper, 1928.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#15  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 2:01 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 02, 2014 12:12 am
Berichten: 500
Berichten: Intopic
Kunnen een socialere samenleving en open grenzen samengaan? Als je moet concurreren met lagelonenlanden gaat dat nooit. En dus betekent dat automatisch nationalistische politiek. Jouw escenario is dan dus 2.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#16  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 2:15 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 8:48 pm
Berichten: 15678
Berichten: Intopic
willem schreef:
Osker schreef:

Zuid Amerika is te verdeeld en te socialistisch en Afrika blijft arm. De VS blijft de enige echte wereldleider en maakt met het nieuwe China de dienst uit in de wereld.

Wat een onzin, Osker. Zuid Amerika is weliswaar verdeeld, maar vooral antiliberaal, meer vanuit conservatieve dan socialistische hoek. ¿En de VS als wereldleider? Onzinnig. Hoeveel macht ze ook hebben, hier krijgen ze geen voet aan de grond. Augusto Pinochet kwam dan met wat hulp van de CIA aan de macht, hij gaf nooit de mijnen terug aan de VS, noch de onteigende bedrijven terug. Ricardo Lagos stemde nooit in met de invasie van Irak. Wij zijn geen vazallen. Maar niet daarom socialistas.

Chili is geen 52° staat van de VS zoals Nederland zich kennelijk gedraagt als schoothondje en staat 51 van de VS.
Zuid Amerika is verdeeld, inderdaad conservatief maar ook overwegend socialistisch. De VS zal alleen daar invloed uitoefenen waar het de moeite loont, Brazilie, Columbia, Venezuela, Argentinie. Met Chili heeft de VS weinig te maken.

_________________
"the nine scariest words in the English language are 'I'm from the government, and I'm here to help.'"
Ronald Reagan


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#17  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 5:25 pm 
willem schreef:
Er heeft iemand geen van de 3 gestemd. Wil die dat toelichten?

Ja hoor.

Europa
De groei van de Europese Unie stagneert, wegens dreigende instabiliteit. Enkele landen zullen de EU noodgedwongen moeten verlaten, maar de EU blijft intact. Er vindt een koerswissel plaats wanneer conservatieven en socialisten hun dominante posities verliezen aan progressieve liberalen. De Nederlandse Randstad wordt verenigd in de stadsprovincie Holland en groeit na de Britse 'exit' uit tot het financiële en technologische centrum van Europa. In de zuidelijke en oostelijke landen vindt een moderniseringsslag plaats, die leidt tot de ontplooiing van grootschalige duurzame industrieën De EU formeert een verenigde krijgsmacht en wordt onbetwiste wereldleider op alle vlakken.

Verenigde Staten
Onder republikeins presidentschap verpaupert de binnenlandse infrastructuur nog verder, groeien de welvaartsverschillen nog meer en wordt de federale overheid uiteindelijk geheel onbetaalbaar. De federale overheid wordt sterk uitgekleed en individuele staten krijgen meer autonomie. De staten in het noord-oosten en aan de westkust kennen hierna een enorme bloei, dankzij een progressieve en liberale koers in combinatie met een sterk verduurzaamde economie. De staten in het midden en zuiden raken in zichzelf gekeerd en raken verder in verval. Christen-conservatieve terreurgroepen beginnen met het plegen van aanslagen in grote steden, maar slagen er niet in om het land te destabiliseren. Uiteindelijk gaan de Verenigde Staten op in een naar binnen gekeerde politieke unie met Canada en Mexico.

Rusland en China
Rusland en China zoeken meer toenadering tot elkaar en komen tot sterke economische verbondenheid. Door de betere beschikbaarheid van grondstoffen, kan China middels een doorzetting van de economische groei een volksopstand vermijden. In Rusland geldt het zelfde, door een grotere beschikbaarheid aan goedkope Chinese producten en arbeid. Dit is vruchtbaar voor beide landen, totdat de grondstoffen schaars worden en de groei stagneert. In beide landen volgt een bloedige en massale volksopstand, die leidt tot de ineenstorting van beide landen. In het machtsvacuüm staan vele krijgsheren op en worden vele gewelddadige burgeroorlogen gevoerd. Na de nucleaire aanslagen op Moskou en Peking, wordt de strijd gestaakt. In kleine onafhankelijke landjes wordt gewerkt aan de wederopbouw.

India
India haalt nauwe banden aan met de Europese Unie. Vrijhandelsverdragen zorgen voor een sterke ontwikkeling. Dankzij duurzame technologie uit Europa, kan India de druk van overbevolking en armoede sterk reduceren. De groei zet door en het land levert een belangrijke bijdrage bij de hulp aan slachtoffers van de Russische en Chinese volksopstanden en burgeroorlogen.

Over Afrika, Zuid-Amerika en de rest, wellicht volgende keer meer.


Omhoog
  
 
Bericht nummer:#18  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 5:44 pm 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr mei 04, 2012 8:55 pm
Berichten: 19203
Berichten: Intopic
Woonplaats: Utrecht
Raya schreef:
Het is altijd een golfbeweging geweest. Hoe meer het neoliberalisme (want dat is het m.i.) op dit moment wordt doorgevoerd, hoe meer groepen daar het slachtoffer van zullen worden. Uiteindelijk zal een tegenbeweging op gang komen.
Het zullen dan ook groepen zijn die voor zichzelf op gaan komen en uiteindelijk een front zullen vormen. Soms zal dat, gezien nationale sturing, nationaal zijn. Soms zal dat internationaal verzet zijn (TTIP).
Qua religie is Nederland het meest gesecuraliseerde land in Europa, dacht ik. Als islam al een kans zou krijgen, zou dat met name hier zijn, maar ik denk dat we daarvoor te ver afstaan van religie. Al zijn er altijd weer groepen die in het zoeken naar houvast, religie aan zullen grijpen. Alleen in de bible-belt worden echter nog kerken bijgebouwd. In de rest van het land weet men niet meer wat men nog aan moet met al die lege kerken.

Ik denk dat we uiteindelijk, wel na fikse strijd, zullen terugkeren naar een socialere samenleving.

Dat is inherent aan een golfbeweging. Het zal ook weer verdwijnen etc., etc.


Omhoog
 Profiel  
 
Bericht nummer:#19  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 6:03 pm 
Waarheid schreef:
willem schreef:
Er heeft iemand geen van de 3 gestemd. Wil die dat toelichten?

Ja hoor.

Europa
De groei van de Europese Unie stagneert, wegens dreigende instabiliteit. Enkele landen zullen de EU noodgedwongen moeten verlaten, maar de EU blijft intact. Er vindt een koerswissel plaats wanneer conservatieven en socialisten hun dominante posities verliezen aan progressieve liberalen. De Nederlandse Randstad wordt verenigd in de stadsprovincie Holland en groeit na de Britse 'exit' uit tot het financiële en technologische centrum van Europa. In de zuidelijke en oostelijke landen vindt een moderniseringsslag plaats, die leidt tot de ontplooiing van grootschalige duurzame industrieën De EU formeert een verenigde krijgsmacht en wordt onbetwiste wereldleider op alle vlakken.

Verenigde Staten
Onder republikeins presidentschap verpaupert de binnenlandse infrastructuur nog verder, groeien de welvaartsverschillen nog meer en wordt de federale overheid uiteindelijk geheel onbetaalbaar. De federale overheid wordt sterk uitgekleed en individuele staten krijgen meer autonomie. De staten in het noord-oosten en aan de westkust kennen hierna een enorme bloei, dankzij een progressieve en liberale koers in combinatie met een sterk verduurzaamde economie. De staten in het midden en zuiden raken in zichzelf gekeerd en raken verder in verval. Christen-conservatieve terreurgroepen beginnen met het plegen van aanslagen in grote steden, maar slagen er niet in om het land te destabiliseren. Uiteindelijk gaan de Verenigde Staten op in een naar binnen gekeerde politieke unie met Canada en Mexico.

Rusland en China
Rusland en China zoeken meer toenadering tot elkaar en komen tot sterke economische verbondenheid. Door de betere beschikbaarheid van grondstoffen, kan China middels een doorzetting van de economische groei een volksopstand vermijden. In Rusland geldt het zelfde, door een grotere beschikbaarheid aan goedkope Chinese producten en arbeid. Dit is vruchtbaar voor beide landen, totdat de grondstoffen schaars worden en de groei stagneert. In beide landen volgt een bloedige en massale volksopstand, die leidt tot de ineenstorting van beide landen. In het machtsvacuüm staan vele krijgsheren op en worden vele gewelddadige burgeroorlogen gevoerd. Na de nucleaire aanslagen op Moskou en Peking, wordt de strijd gestaakt. In kleine onafhankelijke landjes wordt gewerkt aan de wederopbouw.

India
India haalt nauwe banden aan met de Europese Unie. Vrijhandelsverdragen zorgen voor een sterke ontwikkeling. Dankzij duurzame technologie uit Europa, kan India de druk van overbevolking en armoede sterk reduceren. De groei zet door en het land levert een belangrijke bijdrage bij de hulp aan slachtoffers van de Russische en Chinese volksopstanden en burgeroorlogen.

Over Afrika, Zuid-Amerika en de rest, wellicht volgende keer meer.

De nieuwe Nostradamus is opgestaan!


Omhoog
  
 
Bericht nummer:#20  BerichtGeplaatst: wo okt 14, 2015 6:06 pm 
hein schreef:
Waarheid schreef:
willem schreef:
Er heeft iemand geen van de 3 gestemd. Wil die dat toelichten?

Ja hoor.

Europa
De groei van de Europese Unie stagneert, wegens dreigende instabiliteit. Enkele landen zullen de EU noodgedwongen moeten verlaten, maar de EU blijft intact. Er vindt een koerswissel plaats wanneer conservatieven en socialisten hun dominante posities verliezen aan progressieve liberalen. De Nederlandse Randstad wordt verenigd in de stadsprovincie Holland en groeit na de Britse 'exit' uit tot het financiële en technologische centrum van Europa. In de zuidelijke en oostelijke landen vindt een moderniseringsslag plaats, die leidt tot de ontplooiing van grootschalige duurzame industrieën De EU formeert een verenigde krijgsmacht en wordt onbetwiste wereldleider op alle vlakken.

Verenigde Staten
Onder republikeins presidentschap verpaupert de binnenlandse infrastructuur nog verder, groeien de welvaartsverschillen nog meer en wordt de federale overheid uiteindelijk geheel onbetaalbaar. De federale overheid wordt sterk uitgekleed en individuele staten krijgen meer autonomie. De staten in het noord-oosten en aan de westkust kennen hierna een enorme bloei, dankzij een progressieve en liberale koers in combinatie met een sterk verduurzaamde economie. De staten in het midden en zuiden raken in zichzelf gekeerd en raken verder in verval. Christen-conservatieve terreurgroepen beginnen met het plegen van aanslagen in grote steden, maar slagen er niet in om het land te destabiliseren. Uiteindelijk gaan de Verenigde Staten op in een naar binnen gekeerde politieke unie met Canada en Mexico.

Rusland en China
Rusland en China zoeken meer toenadering tot elkaar en komen tot sterke economische verbondenheid. Door de betere beschikbaarheid van grondstoffen, kan China middels een doorzetting van de economische groei een volksopstand vermijden. In Rusland geldt het zelfde, door een grotere beschikbaarheid aan goedkope Chinese producten en arbeid. Dit is vruchtbaar voor beide landen, totdat de grondstoffen schaars worden en de groei stagneert. In beide landen volgt een bloedige en massale volksopstand, die leidt tot de ineenstorting van beide landen. In het machtsvacuüm staan vele krijgsheren op en worden vele gewelddadige burgeroorlogen gevoerd. Na de nucleaire aanslagen op Moskou en Peking, wordt de strijd gestaakt. In kleine onafhankelijke landjes wordt gewerkt aan de wederopbouw.

India
India haalt nauwe banden aan met de Europese Unie. Vrijhandelsverdragen zorgen voor een sterke ontwikkeling. Dankzij duurzame technologie uit Europa, kan India de druk van overbevolking en armoede sterk reduceren. De groei zet door en het land levert een belangrijke bijdrage bij de hulp aan slachtoffers van de Russische en Chinese volksopstanden en burgeroorlogen.

Over Afrika, Zuid-Amerika en de rest, wellicht volgende keer meer.

De nieuwe Nostradamus is opgestaan!

In dat geval zit ik vast in het goede draadje :)


Omhoog
  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling